Skocz do zawartości
IGNORED

Słowny opis dzwieku

Warg

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam. miał bym do panów małą prośbę, mianowicie potrzebny mi jest opis "terminów" używanych przy opisywaniu systemów audio scena, mikro dynamika, makro dynamika, rozdzielczość, itp. Dokładnie potrzebuje takich opisów do pracy zaliczeniowej, więc powinny to być opisy dla w miare zrozumiałe dla osób nie siedzących w audio. Wiem że kiedyś na forum gdzieś był podobny opis ale niestety nie moge znaleźć.

Opisy a'la

scena to: to to i to ... itp

Za pomoc będe bardzo wdzięczny

Pozdrawiam

Paweł M.

https://www.audiostereo.pl/topic/47627-s%C5%82owny-opis-dzwieku/

Też kiedyś myślałem, że bardzo by sie przydało jakos się umowić co do mniej więcj chociaż znaczenia podobnych "terminów" w języku polskim. Zdaje mi sie że w tej materii jest zupełny woluntaryzm czyli chciejstwo. Albo wręcz poetyczno-grafomańskie bajdurzenie. (ta wierszówka...)

Obawiam się, że niczego konkretnego, a zwłaszcza wiążącego, nikt ci nie powie. Doradziłbym czytanie pism angielskojęzycznych o potwierdzonej reputacji i długiej historii np. amerykański Stereophile. I to nie dorywczo, w celu napisania pracy, ale stałe, a jeszcze przed tym może dawniejsze roczniki...

Przy okazji: Z jakiego przedmiotu jest ci zadana ta praca?

Jeszcze po zastanowieniu przyszło mi do głowy ze może warto zainteresować sie terminologią jakiej uzywają (bo chyba jakos musze nazywac różne aspekty dźwięku)na przyklad na Wydz. Reżyserii Dźwięku Akademii Muzycznej.

profee

Co do terminów, osobiście dla mnie jest ważne że mi się podoba jak coś gra i tyle ale tego nie napisze prowadzącemu, niestety nie umiem pisać wierszy o tym jak to pięknie coś zagrało, a to by się przydało, dlatego chodziło mi o jakieś określenie i opis żeby ktoś "z poza branży" mniej więcej zrozumiał.

Jeżeli chodzi o przedmiot to są to symulacje i gry decyzyjne a temat "Przy pomocy metody AHP opracować rozwiązanie problemu decyzyjnego zaczerpniętego z. własnej praktyki (z otoczenia)".

Nastąpiła mała zmiana, w założeniach mojej pracy, więc może ktoś mi podpowie bo chyba mam mały zastój. załóżmy ze wybiera któryś z was kolumny, wstępnie mamy spora pule, ale powoli eliminujemy je powoli dopasowując je do pomieszczenia w którym będą grać, do wstępnie założonego pułapu cenowego, do napędu pod który będą podłączone: na końcu pozostaje nam kilku kandydatów, i mam mały problem z doborem kryteriów pod jakim względem można wybierać z pośród kilku pozostałych kandydatów. Na razie mam taki kryteria (kolejność przypadkowa)

- cena

- wygląd

- brzmienie

- zastosowane przetworniki

- napęd (rodzaj wzmacniacza)

może któryś z panów, miał by jeszcze jakieś propozycje ? :) bo stwierdzam że jednak ciężko jest uzasadnić na piśmie swój wybór dokładnie opisując jego aspekty, a nie napisać bo mi się najbardziej podobały itp

Pozdrawiam

Paweł M.

Nieznam tej metody.

Ale kryteria juz masz, podales je powyzej. Mozesz zrobic tak, nadaj kazdemu kryterium wage i ocene punktowa np od 1 do 5. I juz;D Masz najlepszy wybor wg najwazniejszego kryterium. Niewiem czy o to ci chodzi, ale tak teraz wymyslilem, zawsze to jakis sposob na rozwiazanei tego problemu.

W koncu problemy i ich rozwiazywanie to moja codziennosc;)

problem jest taki że kryteriów mam 5 a potrzebuje minimum 6 :P hmmm przyszło mi do głowy że można dodać ustawienie, wspominając wcześniej w omówienie problemu że ustawienie kolumn jest jedną z ważniejszych rzeczy.

Co do wag, to na podstawie porównywania parami kryteriów wylicza się wagi :] a jeszcze prościej użyć do tego programowania dedykowanego tej metodzie :p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.