Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki dobrać do Onkyo

andronikus82

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam odtwarzacz dvd ONKYO DV SP 406, chcę dokupić amplituner Onkyo TX-SR 606 i zastanawiam się nad kupnem głośników do tego, możecie mi polecić coś dobrego. Będę chciał słuchać na nim muzyki (różna, rockowa, klasyczna, ambientowa, house itd.) oraz oglądać filmy. Wiadomo, że zależy mi na jak najlepszym wyborze pasującym do zestawu onkyo. Myślałem nad Tannoy Mercury F1, F4 i FC. Co myślicie? Możcie mi polecić jakieś dobre głośniki w rozsądnej cenie? (tak do 2500zł).

Dzięki, Pozdrawiam:)

hmmm....no tak, tylko to co wypisałeś to cenna mocno za wysoka jak dla mnie, a kto mi sprzeda za cenę używki, którą ja chcę...Niestety ogranicza mnie cena, a co za tym idzie jakość, dlatego pytam o coś z tej średniej półki, a nie wysokiej. Co myślicie o Tannoy Mercury F1,F4,FC? Subwoofer już mam Fidek soundmaster. Czy może jakieś inne kolumny tak do 2500zł, które będą dobrze grały z zestawem onkyo, który wcześniej wypisałem?

Podobno Tannoy z Onkyo dobrze się zgrywają. W tej cenie przyjrzałbym się Wharefedale Diamond 9.5 . Z Denonami fajnie grają i z moich doświadczen wynika ze byłoby to dobre połączenie. Generalnie radziłbym unikać kolumn z wyeksponowaną górą i brakami w średnicy bo będzie nie przyjemnie metalicznie.

...każdy chwali to co ma lub miał :-)) Na Twoim miejscu w tej cenie rozważałbym zestaw Tannoya lub Klipsche Synergie F2. Posiadałem ten zestaw z Onkyo 603. I jak dla mnie był to zestaw rewelacyjny. Bardzo dobry w kinie, poprawnie w stereo. Nie wiem tylko jak graja nowe Onkyo, ale wyglądaja beznadziejnie. Ale to nie ma się podobać to ma grać.

a co myślicie o tym:

HECO Victa 700 SET (700, 200, 100)

Heco Victa 700 SET

Specyfikacja kolumn Heco, w skład zestawu wchodzą :

2 x kolumna podłogowa Heco Victa 700

2 x kolumna podstawkowa Heco Victa 200

1 x kolumna centralna center 100

Victa 700

Moc (RMS/max): 180 / 280 Watt

Impedancja 4 - 8 Ohm

Pasmo przenoszenia 23 - 35.000 Hz

Skuteczność: 92 dB

Wymiary: 180 x 1150 x 300 mm

Victa 200

2 Wege Regalbox, Bassreflex

60 / 100 Watt

4-8 Ohm

36-38000 Hz

Victa Center 100

2 Wege Center Lautsprecher

4-8Ohm

35-38.000 Hz

Tannoy to bardzo fajnie grające kolumny, ten model Klipsch'a to najniższa półka, pomijając dużą moc to nie ma żadnego porównania z Tannoy

w tej cenie jeszcze ewentualnie takie coś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A sprawdź może jeszcze Mission M34.

Ja mam sr605 i właśnie Mission'y bardziej mi pasowały od Tannoy bo mają więcej dołu. Z drugiej strony jeśli masz suba to zapełnisz to sobie. Jak kupowałem sprzęt wybierałem między Tannoy, Dali i mission M34. Te trzecie u mnie wygrały :)

Ciekaw jestem co wybierzesz...........

Biorąc pod uwagę fakt że mamy w Onkyo 606 Audyssey to przy zakupie kolumn zwracał bym uwagę przede wszystkim na "przestrzenność". Bas może być przewalony ... i tak się skoryguje.

Jak wybierałem kolumny do 605 to u mnie też wygrały M34i ale teraz ( po kilku odsłuchach róznej klasy sprzętu )wiem że można lepiej dobrać kolumny do tego ampli, choć zalezy kto jaki dzwięk preferuje. W połączeniu z m34i troszke jest przytłumiona średnica i dość twarde wysokie no i nie jest to raczej ciepły dzwięk ,a precyzyjny i dynamiczny. Basu natomiast nie brakuje, jest krótki i nie buczy.

To połączenie jest idealne do techniawek, trancu, gorzej z rockiem, metalem i tzw. wokalami. Oczywiście mamy equalizer ale Audyssey nadaje się idealnie do kina a nie do stereo bo wtedy to mamy suchy dzwięk pozbawiony basu i emocji. Już lepiej pobawić się equalizerem w trybie manual gdzie ja sobie podbiłem nieznacznie pasmo od 250 Hz do 2500 Hz ( tu m34 mają dołek ) i dzwięk wiele zyskał.

ciężka sprawa...koleś z jednego sklepu mówił mi, że Tannoy Mercury są już wycofywane ze sprzedaży, że jest to już stary model i można w tej cenie dobrać coś lepszego...W każdym razie można jeszcze kupić te głośniki i skoro są tak zachwalane, to może jednak się skuszę...Nie wiem w czym mogą się różnić nowe modele kolumn od tych trochę starszych?

se8a, 20 Gru 2008, 18:05

U mnie dla odmiany kalibracja bardzo wiele dała (ale YPAO). Bas nie zakrywa i nie buczy już tak bardzo, stał się znacznie bardziej czytelny i niżej schodzący.

Te heco mają strasznie cieniutką obudowę (ok. 1cm) i miałem okazję przekonać się jak rezonuje obudowa przy "basowaniu" i to zdyskwalifikowało w moich oczach te kolumny choć ładne skrzynki i dzwiękowo niezłe . W missionach scianki mają 2,5 cm i dodatkowo można kolumnę dociążyc ( w specjalny otwór można nasypać np. żwiru). Postaraj się przesłuchać Jamo c405 bo całkiem przyzwoite w tej cenie. Ja mam zamiar przyjrzeć się niedługo jamo c605, i ciekaw jestem jak to bedzie właśnie z Onkyo współpracowało.

andronikus82, 20 Gru 2008, 20:16

>ciężka sprawa...koleś z jednego sklepu mówił mi, że Tannoy Mercury są już wycofywane ze sprzedaży,

>że jest to już stary model i można w tej cenie dobrać coś lepszego...W każdym razie można jeszcze

>kupić te głośniki i skoro są tak zachwalane, to może jednak się skuszę...Nie wiem w czym mogą się

>różnić nowe modele kolumn od tych trochę starszych?

a to ciekawe co mówi ten sprzedawca, może coś zaproponował od razu czy tylko rzucił hasło pod nosem ? wg mnie w ich cenie właśnie nic wyraźnie lepszego nie dostaniesz, może ewentualnie porównywalnego

a teraz tym bardziej masz okazje wyszukać jakąś wyprzedażową okazje...

a ten zestawik:

Jamo C 405 HCS 3 Black Ash

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tych głośników:

Jamo C 405 HCS 3

Jestem już prawie na nie zdecydowany, ale jeszcze chciałbym poczytać kilka opinii, specyfikacja:

C 405:

system: 2,5 drożny, bass-reflex

woofer: 2 x 165 mm

tweeter: 25 mm

skuteczność: 89 dB

impedancja: 6 Ohm

pasmo przenoszenia: 40-20000 Hz

moc nominalna: 140 W

moc szczytowa: 200 W

wymiary: 932 x 206 x 331 mm

w zestawie znajdują sie dwie sztuki

C401:

system: 2-drożny, bass-reflex

skuteczność: 86 dB

pasmo przenoszenia: 70 - 20000 Hz

moc nominalna: 80 W

moc szczytowa: 120 W

wymiary (wys. x szer. x gł.): 237 x 144 x 211 mm

w zestawie znajdują się dwie sztuki

C400CEN:

system: 2-drożny, bass-reflex

woofer: 2 x 102 mm

tweeter: 25 mm

skuteczność: 88 dB

pasmo przenoszenia: 60-20000 Hz

moc nominalna: 100 W

moc szczytowa: 140 W

wymiary (wys. x szer. x gł.): 138 x 420 x 211 mm

Czy do Onkyo się nadają?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.