Skocz do zawartości
IGNORED

Goodmans Audiom 91 18

8815lukas

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w posiadaniu wyżej wymienionego głośnika i chciałem zrobić do niego paczkę "Audio", ale z racji tego że nie wiele znam się na głośnikach i ich parametrach ,a także kolumnach głośnikowych - powstało wiele pytań w mojej głowie, które do tej pory mnie nękają, a odpowiedzi konkretnej nie mam, dlatego chciałem się was poradzić - jakie rozwiązanie byłoby najlepsze, bo głośnik "na sucho" brzmi dobrze i ma dobrą efektywność( co najmniej 100db - jak na moje ucho). Trochę danych jakie udało mi się znaleźć na internecie załączam w formie zdjęcia - niestety w języku niemieckim, z tego co się orientuję głośnik był wypuszczony w dwóch wersjach - 55HZ do gitary basowej - przeważnie w popularnych paczkach VOX-a i audio wersja 30HZ, i tu mam rozterkę co do mojej wersji - gdyż naklejka identyfikująca 30, lub 55HZ - nie istnieje(na zdjęciu nie mój egzemplarz), więc - jak zbadać głośnik aby dowiedzieć się o przenoszonej częstotliwości i np. jak jest to 55HZ - to czy mogę go użyć do kolumny jako głośnik basowy - tym samym jaka zwrotnica powinna być do niego, jaka do 30HZ ? Sam głośnik z założenia konstruktora jest basowy - lecz po podłączeniu do wzmacniacza przenosi całe pasmo, więc może służyć jako głośnik szerokopasmowy? Obudowa - szerokość 723mm, wysokość 617mm, długość 612mm, najlepsza wg. mojego rozeznania byłaby sklejka brzozowa 18mm, w następnej kolejności - mdf. Litraż 200L (na sam basowy), jeśli dołączyć wysokotonowy - to litraż powinien się zwiększyć - jeśli tak - to o ile? Jaki polecacie głośnik wysokotonowy do współpracy w jednej obudowie - Goodmans Trebax - lub jaki inny - jak dobrać - czy efektywność przy doborze - do pary - się liczy? Proszę o poradę, zaznaczam że głośnik - to żaden szajs - wg znalezionych na intenecie katalogowych cen - kosztował w tym samym czasie (rok produkcji bodajże 67-68') więcej niż Goodmans Axiom 201 i Triaxiom 212c razem wzięte.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-100-100008878 1229628701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kocham Goodmansy, szczegolnie 301 i 201, jedne z najlepszych glosnikow w historii...polowalem niedawno na Audiomy 81, 15 cali i 25Hz i nawet ustrzelilem pare ale jej nie kupilem bo brak naklejki i nie wiadomo jaka wersja, czy 25 czy 55Hz...Audiomy 81 w wersji 25c/s sa parametrami zblizone do Altecow 515. O 91 nie znalazlem zbyt wiele. Mam tabelke z wymairami skrzynek ale tylko do max. 81. jezeli to wersja 55Hz to nie wiem czy jest sens sie w to bawic, jezeli 30Hz to mozna by z tego niewatpliwie fantastyczny woofer zrobic..wspomniane przez Ciebie 200 litrow zalecane bylo do 12 calowych axiomow 201,301 i audiomow 51, do 91 moze byc za malo, aczkolwiek na 100% nie jestem pewny

Naklejki co do herców - mój głośnik nie posiada, a czy jest możliwość zbadania tych herców np. nagranie z danym pasmem, i co daje mi te 55hz że wyklucza go z audio - skoro do gitary basowej pasował? Proszę o podanie wymiarów skrzynek do wersji 81 - zawsze to jakieś rozeznanie.

prosze bardzo:

szerokosc: 24cale

wysokosc: 33 cale

glebokosc: 15 cali

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nookie736, 19 Gru 2008, 11:05

>:))) ano male to nie bedzie...duze glosnik, duzy dzwiek ;)

pisałem poważnie.

Toż to wielkości mini Onkena.

Duży Onken od 300 do nawet 400L, VOTT A7 podobnie, że o wynalazkach w stylu Tannoy Westminster nawet nie wspomnę.

No i wszystkie powyżej przeze mnie wymienione są pod 15" głośniki, a ty mamy 18-stkę.

Także jak pod 18" to maleństwo. Tym bardziej że opisane jako "Infinite baffle"

Witam !

Podłacz jakikolwiek głośnik basowy (n.p. subwoofer) do komputera, odpal generator audio (do znalezienia w sieci) i jedź z częstotliwością od 100 Hz w dół. Badany głośnik połóż obok suba, nic do niego nie podłączaj. Obserwuj membranę badanego głośnika, gdy będzie rezonansowa fs, będzie to widoczne (membrana badanego będzie się ruchała).

Jeśli to będzie 55Hz (uwaga , tolerancja może być +- 20% ), opędź go jak najszybciej jakiemuś gitarzyście, bo napsuje Ci mnóstwo nerwów: będziesz z niego chciał wycisnąć jakiś basik, a on nic...

Jeśli to bedzie wersja 25 Hz, zwróć się do mnie, ja go wtedy kupię za niemały szmal, po co masz się męczyć, denerwować i udawać przed żoną, że nie wydajesz pieniędzy na obudowę, a tylko na nową szafę na Jej ciuchy...

pzdr i Wesołych Świąt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.