Skocz do zawartości
IGNORED

HK 970 + JBL L Studio 890 bi wiring???

Mrpawlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam od niedawna sprzęt składający się z HK 970 HD 970 oraz kolumn JBL L Studio 890. I mam pytanie czy warto w tym zestawie uzyc połączenia BI WIRING??? W chwili obecnej mam normale standardowe połączenie można powiedziec "zwykłymi" kablami

Prosze o porade czy w tego typu sprzęcie bo nie jest to drogi sprzet warto takie połączenie robic?

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/47818-hk-970-jbl-l-studio-890-bi-wiring/
Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Michal098, 19 Gru 2008, 17:19

>podłącz pod bi ampli i nie słuchaj tego frajera skibusa zdejmujesz zwory z kolumn i dołanczasz

>jeszcze 2 pare kabli i gra 2x lepiej

chyba sam jesteś frajer? a i kolegę tylko w błąd wprowadzasz. nie masz pojęcie o czym piszesz.

bi-ampling polega na użyciu 2 wzmacniaczy, a nie gniazda A+B ,poza tym A i B to jeden grzyb. To identyczne wyjścia połączone we wmzaku jednym kablem równolegle, zrobione tylko po to żeby łatwiej było wsadzić 2 pary kabli, lub 4 banany. Ten zabieg na 2 pary kabli nazywa się bi-wiringiem i przy tym zestawie nie ma on żadnego sensu.

I piszę to tylko po to, nie żeby ci dosrać, ale żeby autora wątku wyprowadzić z błędu.

Jakbyś chciał jednak popróbować 2 pary kabli to lepiej 2 różne pary. Ciekawsze efekty (o ile je zauważysz). @ takie same kable zwiększają tylko niepotrzebnie przekrój kabli i ich pojemność.

HK970 to w miarę wydajny wzmacniacz, ale przy L890 każdy "wat" się liczy, więc lepiej nie dodawać drugiej takiej samej pary.

Zdecydowanie lepiej zrobić bi-ampling - stosując 2 wzmacniacze!

HK970 na same basy w miarę się sprawdzi i jakiś bardziej wyrafinowany na górę i średnicę,

chociaż w tym wypadku to już lepiej stosować końcówki mocy niż integry, a i koszty rosną...

Oczywiście to tylko moje skromne zdanie :)

Powiedzmy że nie chciałbym na razie inwestowac w drugi wzmacniacz bo budżet też mam ograniczony,także najlepiej co mogę zrobic to kupic drugi komplet kabli i podłączyc w kolejne wtyki na wzmacniczu i kolumnach. A co sądzisz o kablu ....hmmmm widziałem w ofercie ultralinka,jeden gruby który na obu końcach zakończony jest czterema a nie jak zwykle dwoma końcówkami który jak jest napisane jest specjalnie przygotowany do bi wiringu???

Dzieki za odpowiedzi!!!

Michal098, 19 Gru 2008, 17:19

>podłącz pod bi ampli i nie słuchaj tego frajera skibusa zdejmujesz zwory z kolumn i dołanczasz

>jeszcze 2 pare kabli i gra 2x lepiej

A powiedz mi co za różnica czy będziesz miał zworkę we wzmacniaczu i 2 kable czy zworkę w kolumnie i 1 kabel ? Jedynie pojemność układu się zwiększa.

Niby jakim cudem ma to zagrać 2 razy lepiej ? Nawet w super sprzęcie i przy bi-ampingu takie cuda się nie zdarzają.

I najlepsze co możesz zrobić to odkładać kasę na coś porządnego i tyle. Twój zestaw nie zagra nigdy dobrze, zagra przeciętnie i nic więcej. Szkoda jakakolwiek kasę wydawać na modernizacje.

a może warto w takim zestawieniu spróbować fabryczne zworki w kolumnach (zazwyczaj blaszki) zastąpić bardziej wyrafinowanymi zworami zrobionymi z przewodu głosnikowego?

ot choćby z Audionovy?

czasami daje to słyszalne rezultaty, a koszt niespecjalnie duży.

pozdr.

Łukasz

lucmaster, 20 Gru 2008, 12:35

>a może warto w takim zestawieniu spróbować fabryczne zworki w kolumnach (zazwyczaj blaszki)

>zastąpić bardziej wyrafinowanymi zworami zrobionymi z przewodu głosnikowego?

>ot choćby z Audionovy?

>czasami daje to słyszalne rezultaty, a koszt niespecjalnie duży.

>

>pozdr.

>Łukasz

audiovoodoo

Kyle - niektórzy cały bi-wiring uważają za voodoo, inni wręcz przeciwnie, jeszcze inni twierdzą że jedyny zysk z tego to własnie ominięcie owych fabrycznych zwór w kolumnach.

moje doświadczenia są takie, że w niektórych zestawieniach róznica była słyszalna, w niektórych nie. spróbować warto

Każdy ma prawo do własnego zdania. Moje jest takie a nie inne :)

Poprawę daje dopiero bi-amp ... szczególnie ten z aktywną zwrotnicą ale przy pasywnej też "już jest coś".

sam uważałem kiedyś bi wiring za voodoo ale kiedy spróbowałem to przyznam że różnica jest, najlepiej zastosować dwa różne rodzaje kabli, ja stosuję do basu kimber 8pr które pogrubiają bas a na górę i średnicę ixosy które są bardzo analityczne i podkreślają właśnie ten zakres, ogólnie polecam bi wiring, co do wzmaka h/k to nie jest zły sprzęt ale faktycznie do jbl przydałoby sie coś mocniejszego żeby te kolumny zagrały na 100% a potrafią naprawdę sporo

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.