Skocz do zawartości
IGNORED

Lata trzydzieste - jakieś rekomendacje?

teleskop

Rekomendowane odpowiedzi

Mało znane a fajne. Mi się podoba coś z odrobiną nostalgii i taneczności, na przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogólnie takie lekko melancholijne, swingujące klimaty. Coś w stylu Mieczysław Fogg też może być. I może być coś żywszego i mocniejszego ale żeby miało bardziej power niż było radosne. Może polecicie coś?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Pierre BASTIEN & Dominique GRIMO "Rag-Time vol. 2"

Nie jest to muzyka, która powstała w latach trzydziestych ale...

Ale, jest to muzyka, która bezpośrednio odwołuje się do stylu pieśni, piosenek, kompozycji z tamtych czasów.

Twórcy wprost wykorzystują stare płyty, by zaraz tworzyć nowe utwory na bazie przywołanych.

Muzyka jawi się w krzywym zwierciadle, czasami jest odrealniona, czasami powykrzywiana preparem, dżezem, awangardą.

Ta płyta to współczesna podróż w przeszłość.

Pierre BASTIEN - microsillon, moog, voodoo vice, rabel, gramofon, microsillons, sonzd, trąbka, skrzypce, kornet, flet, harmonijka, fortepian, skrzypienie, sanza tchokwe

Dominique GRIMO - gramofon, microsillons, trąbka, autoharp, moog, ukelele, q-tron, mando-banjo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eugeniusz Bodo

Aleksander Żabczyński

`tańcz moja mała, niechaj urok Twego ciała, oszałamia i podnieca mnie jak wino`

Adolf Dymsza

`(...)a u mnie siup! a u mnie cyk! smutek był i smutek momentalnie znikł`

Słodkie Radio Retro miażdży z zaskoczenia

;)

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

Gość Dink

(Konto usunięte)

Czołem, proponuję http//www.jazz-on-line.com

Bardzo fajna witryna "A Jazz Anthology MP3 Choose Listen Download 12112 Tunes Jazz Artist".

Jeślii kogoś interesuje prawdziwy jazz, chętnię zrobię kopie z moich kolekcji CD i winylowych

od pierwszych nagrań 1902 Scott Joplin i ODJB z 1917 r., po późne lata czterdzieste. Dobra jest również witryna Red Hot Jazz. Pozdrawiam Dink

• 3 tygodnie później...

Witam,

Artysty którego gorąco polecam, w latach 30tych jeszcze nie było na świecie. Jednak większość jego nagrań (głównie lata 70te) to właśnie TEN klimat. Mam na myśli Petera Skellerna, brytyjskiego wokalistę i pianistę który specjalizował się głównie w standardach z wspomnianych lat. Polecam gorąco, bo interpretacje znakomite a i repertuar świetnie dobrany.

Harry James. Trębacz. Mocne swingowe granie, bogato aranżowane na prawdziwe big bandy. Kiedy trzeba melancholijnie, kiedy trzeba z wykopem, zawsze melodyjnie, czyli klasyka amerykańskiego jazzu - również dla tych, którzy słowa "jazz" się boją. Realizował własne projekty - to zdaje się późniejszy okres, ale szlifów nabierał u takich tuzów, jak m.in. Count Basie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.