Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny DIY na szerokopasmowcu

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu zastanawiam się nad budową kolumn i do tej pory nie potrafię się zdecydować na co postawić.

Znalazłem w necie takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak to może grać? Jakie jest rzeczywiste pasmo, zniekształcenia? Czy ktoś z Was próbował?

Dało by się użyć np. 2 takich głośników na jeden kanał w celu zwiększenie mocy nominalnej?

Może macie jakieś podobne projekty?

Pozdrawiam, Wojtek

Ukryta Zawartość

----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/47999-kolumny-diy-na-szerokopasmowcu/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest co prawda wątek o starych szerokopasmowcach , ale warto poczytać...

Ukryta Zawartość

hej.

temat DIY na szerokopasmowcach to rzeka :)

ja to przerabialem.

zbudowalem kilka konstrukcji.

wszystko zalezy od kasy i upodoban.

tak po krotce.

zalety:

nawet przy tanich glosnikach w odpowiedniej obudowie uzyskasz ladna srednice, ktora moze cie urzec.

jezeli chcesz miec konstrukcje jednodrozna to nie musisz bawic sie w zwrotnice (a zla zwrotnica moze wiele popsuc w muzie) kolejny temat rzeka.

takie konstrukcje nadaja sie swietnie do slabych wzmakow lampowych, ktore nie moga pociagnac duzych membran i kolumn niskiej skutecznosci ( mowie o naprawde slabowitych wzmakach kilkuwatowych)

jazz brzmi urzekajaco, szczegolnie wokale. proste sklady itp. to dzwiek, ktorego nie uzyskasz w konstrukcjach wielodroznych za male pieniadze.

wady:

w wielu sytuacjach bez prostego filtra RLC taka konstrukcja potrafi krzyczec. wiele szerokopasmowcow ma w swojej charakterystyce podbicie na czestotliwosciach, ktore ujawnia sie jako krzycacy wokal. nawet drogie szerokopasmowce moga tak miec.

jezeli jestes milosnikiem basu, to raczej zapomnij o takiej konstrukcji. szerokopasmowiec nisko nie schodzi. no chyba ze lubisz bawic sie w stolarke i masz sporo miejsca w domu na zbudowanie jakiegos giganta z kilkudziesieciu/set kilogramow MDF (patrz linie transmisyjne itp)

jak chcesz zaczac spokojnie i tanio sprawdzic jak to brzmi to zacznij od sklecenia konstrukcji na tesli 6604 lub 6608 (roznia sie tylko impedancja) taki glosniczek to 30pln na allegro.

szukaj w necie "voight pipe"

wyjda ci spore kolumny z tego, ale za grosze sprawdzisz jak to jest. znajdz tylko stara szafe na drewno :)

jak chcesz drozej to polecam fostexa.

glosnikow coniemiara. za 150 euro mozesz dostac pare jakis malych fostexow. na necie jest pelno projektow. zalezy co chcesz osiagnac. ciekawym rozwiazaniem moze byc zastosowanie aktywnego sub woofera od dolu. a reszte pociagnie taki fostexik. ale szykuj sie na sporo stolarskiej roboty.

no i oczywiscie taki szerokopasmowiec nie ciagnie bardzo wysoko. nie oczekuj wiecej niz 18khz. o ile wogole slyszysz wyzej :)ale to kolejny temat rzeka :)

zazwyczaj charakterystyka szerokopasmowcow wyglada tak:

glosnik w praktyce zaczyna grac od ponad 100hz, ma kilka szczytow w srednicy, ktore to wlasnie czasem krzycza na sluchajacego, bardo wysoka skutecznosc miedzy 7khz a 12 khz, potem powazny spadek po ok. 16 khz.

glosnik, ktory sie wyroznia to JORDAN.

sluchalem gotowej konstrukcji. jak na szerokopasmowiec wyjatkowo zrownowazony. ale wada jest aluminiowa membrana, co daje niska jak na szerokopasmowiec skutecznosc ponizej 90db.

no i cena 380 euro za pare...

co do monacora - ja bym nie wchodzil w to. jest wiele innych sprawdzonych konstrukcji.

dwa glosniki, w zaleznosci od polaczenia, moga podniesc nieco skutecznosc. mozna troche poeksperymentowac. ale sa inne, sprawdzone konstrukcje.

pozdrawiam.

miku.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Cześć.

Dłuższy czas miałem zbudowane kolumny Fidelio na głośnikach Fostexa. Nie szukałbym niczego innego gdyby nie fakt, że bas zaczynał się w okolicach 70Hz.

Moim zdaniem lepszą średnicę można usłyszeć jedynie z lepszych niż moje fostexy szerokopasmowców, do góry nie miałem zastrzeżeń (ale nie sądzę żebym słyszał powyżej 17kHz)

Obudowy Fidelio poszły do dobrych ludzi a głośniki zostawiłem żeby zmontować układ dwudrożny z aktywnym basem. Jeśli uda mi się dobrze zszyć głośniki to będzie naprawdę świetnie.

Ponieważ jednak jest spora grupa słuchaczy, którzy nie lubią tak szybkiego i selektywnego dźwięku to przed zakupem/budową warto gdzieś czegoś podobnego posłuchać.

PS1 Fostex nie "krzyczy" w obrębie wokali.

PS2 Na tegorocznym Audio Show była prezentacja wzmacniaczy Yarland napędzających małe kolumienki z szerokopasmowcem (chyba TL) Wzmak + kolumny kosztowały trochę ponad 3kzł a grało to naprawdę ładnie.

pzdr

vasa

Witam.Używam małych monitorów na fostexa'ch f-126 wg .jednego z dwóch fabrycznych projektów.Podłączone są bez zwrotnic do wzmacniacza p-p (wzorowany na konstrukcji p.Markówa).Nie "krzyczą" pod warunkiem doboru pozostałych elementów. Dobrze jest lub było, gdy żródłem był sony ze "stelmachem" (dla niedowiarków ,że coś takiego basuje)zlampizowany philips, a najlepiej z dvd grundiga+lampucera(jeszcze niemodyfikowana),słabiej gdy dvd pioneera+lampucera ,zlampizowane sony. Najgorzej z nos -daciem P.D.w 2 wykonaniach-aż piszczało świszczało.Żródło ma decydujące znaczenie w takim systemie.Oczywiście duże składy orkiestrowe tu nie zabrzmią ale nie jest to regułą. Antykable też robią swoje,to jednak niuanse.Fenomenalna jest bezpośredniość,wokale,stereofonia,miotełki perkusji i perkusja nie cykają, bas nie schodzi bardzo nisko ale wyrażnie słychać ,że basista gra.Co denerwuje? Większość płyt jest nagrana "do bani" i te wady tu się uwidaczniają.Po bytnośći na A.S. wyzbyłem się kompleksów.A kiedy chcę jeszcze lepiej przegrywam na yamasze f-1.A kiedy jeszcze lepiej,idę spać.Bo to można poprawiać do bólu zapominając o muzyce...Jednak "lampucerę" podrasuję.Pozdrawiam.

A czy Panowie próbowali coś z tych głosników:

Ukryta Zawartość

i jeszcze ten:

Ukryta Zawartość

cena wysoka, moze bedzie przełozenie na jakość dźwięku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

----------------

A może Visaton, model B200? Ciekawy przetwornik, miałem na niego chrapkę swojego czasu, jednak nie mogłem sobie pozwolić na kombinaje, więc pozostałem przy klasycznym 2-way. Głośnik szeroko opisany w sieci, ma swoich zwolenników jak i przeciwników. Kosztuje swoje, ale może warto się nad nim zastanowić.

witam.

cena nie jest zbyt wysoka, ale to do P.A.

nie ma charkaterystyki wiec trudno cos powiedziec.

proponuje jechac na sprawdzonych konstrukcjach, bo nie kazdy szerokopasmowiec nadaje sei do domu.

jedyny powszechnie sprawdzony projekt na naprawde tanich szerokopasmowcach ( o ile mowimy o konstrukcji jednodroznej) to ten na teslach. jedna firma nawet produkuje kosmicznie drogie kolumny na nich :)

to ze w opisie tych beym jest napisane, ze graja do 17khz niewiele mowi. nie wiadomo jaki maja spadek. moze byc tak ze realnie graja do np. 12khz a potem jakis spory spadek. nie warto ryzykowac.

to jest glosnik moim zdaniem do paczki gitarowej, albo do zwyklego P.A.

jak chcesz miec ladna konstrukcje z wrecz nieograniczonym dostepem do projektow to wez jakiegos taniego fostex, np. 107.

ten glosniczek cie naprawde zaskoczy.

jak koledzy powyzej doswiadczeni napisali, nie koniecznie bedzie na ciebie krzyczal :)

w najgorszym wypadku zawsze mozesz zastosowac jakis prosty filtr, albo najzwyklejszy korektor.

a jezeli myslsiz o dopelnieniu go subwooferem, to nie bedziesz mial na co narzekac.

a o takich wokalach jakie ci da fostex to mozesz pomarzyc w konstrukcjach wielodroznych za rozsadne pieniadze.

jak chcesz tanio to wpisz w wyszukiwarce allegro tesla arz 6604 lub 6608. taniej nie mozna.

pozdro.

miku

kolega simonello tez dobrze radzi.

visaton B200 to ciekawy pomysl, ale drogi.

jak masz do dyspozycji do 400 euro na przetworniki, to wchodz w ciemno w JORDANY. minimalnie tansze od visatona.

sa projekty, w ktorych one naprawde ladnie sie prezentuja.

mozesz na nich zbudowac od malych monitorkow, po wielkie linie transmisyjne. na visatonie to raczej musisz budowac wieksze konstrukcje.

w razie potrzeby moge ci przeslac gotowep lany na oba glosniki.

zalezy od wielkosci pomieszczenia.

Jest też opcja Line Array na tanich teslach.Autor Graaf,to się nazywa "materac".Wątek 26441.Słyszałem i byłem zadziwiony np. tym ,jak odtwarzał orkiestrę symfoniczną lub duży skład -big band.

12ga50 wygląda ciekawie, zwłaszcza pod względem char-ek kierunkowych i wyników zniekształceń. Jednak przy takim rozmiarze membrany Mms pewnie będzie wysoki, co nie wróży dobrze wysokim tonom. Choć chiałbym jednak się mylić, bo również interesowałem się tym driverem. Ponadto 102db efektywności, sprawiają, że nawet wzmakiem słuchawkowym to się pewnie da wysterować.

Podłączam się do pytania o tą Beymę, bo nie miałem okazji jej posłuchać a chciałbym:)

jeżeli uparliście się na beymę to może horn na beymie 8 agn, projekt dostępny w sieci pod nazwą "viech", był podobny projekt na tesli arz660x

Ukryta Zawartość

post-12564-100008226 1230582364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to nie jest na tesli :) ale na beyma 8AG/N teraz niestety juz nieprodukowana :/ wiem bo mam takie cus w domu... gra fajnie, ale krowa straszna ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

zamiast beymy można dać coś takiego Sica LP 208.38/1100, dostępne w

Ukryta Zawartość

foxbat wspomagasz te horny od dołu czy grają same ?

post-12564-100008195 1230634948_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A już byłem przekonany, ze bede budował na szerokopasmowcu, ale chyba skuszę się na konstrukcję dwudrożną.

Pokój około 30 m2, możecie mi polecić jakieś projekty sprawdzonych konstrukcji? cena przetworników do 1000 pln.

----------------

obawiam sie ze do takiego metrazu za ta cene, wielu przetwornikow przyzwoitych nie dostaniesz.

jakies male monitorki i owszem.

moze cos z oferty tonsila znajdziesz. pewnie da sie sklecic z gotowa zwrotnica od nich, jak chcesz zeby bylo latwiej.

visaton moze byc rozwiazaniem, ale nie wiem czy do tak duzego pokoju znajdziesz odpowiadajace przeworniki w tej cenie.

chyba tylko podlogowki wchodza w gre.

do tego kasa na mdf i fornir.

sama zwrotnica to tez nie 5 pln.

• 3 tygodnie później...

>>bonaventura, 29 Gru 2008, 20:36

>Jest też opcja Line Array na tanich teslach.Autor Graaf,to się nazywa "materac".Wątek

>26441.Słyszałem i byłem zadziwiony np. tym ,jak odtwarzał orkiestrę symfoniczną lub duży skład -big

>band.

bardzo ciekawe Bonaventuro!

czy mógłbyś coś więcej na ten temat skrobnąć - jak to wyglądało i grało?

pozdro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.