Skocz do zawartości
IGNORED

sluchawki do samolotu

rdest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z racji moich czestych i dlugich i meczacych i nudnych lotow samolotem, zdecydowalem sie na zakup sluchwek z redukcja szumow, wiem ze nie jest to rozwiazanie audiofilskie, ale... samolot nie jest miejscem odsuchowym :) poprostu sluchawki powinny wicinac buczenie. Sluchalem muzyki na sluchakach kolegi i musze przynac ze to pomaga. Czy ktos z forumowiczow uzywa takich wynalazkow, albo cos polecic. Moze komus wpadly w oko jakes fajne sluchawki podczas przegladania stron..? Ja mysle nad Bose albo AKG... jest cos innego ciekawego na tym segmacie rynku, celuje raczej w gorna polke?

Pozdrwienia z dubaju :)

https://www.audiostereo.pl/topic/48032-sluchawki-do-samolotu/

Testowalem Hd215 w Airbusie;) z mp3 za 50zl praktycznie nie bylo slychac meczacego szumu. Sluchawki troche duze ale swietnie izoluja, wez na test, wyjdz na ulice, dziwne uczucie jak nie slychac zgielku tylko muzyke i w ostatniej chwili katem oka zauwazamy nadjezdzajacy samochod....

Słuchałem w samolotach na słuchawkach dokanałowych Sony HPM-82 od telefonu Sony Ericsson i było w porządku, tłumią hałas otoczenia bardzo dobrze. Myślę, że każde dokanałowe będą się nadawały.

Pewnie inni dadzą lepsze propozycje, bo ja z antyszumowymi słuchawkami nie miałem do czynienia, ale skoro ktoś wspomniał o "pchełkach" (które hałas odcinają samą szczelnością), to koniecznie trzeba wymienić Shure E2C.

Bose Quiet Comfort 3 - tylko i wyłącznie, nie ma lepszych....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

rdest, 30 Gru 2008, 15:49

>nie chce dousznych... za bardzo macza ucho, 6h w samolcie to jednak troche za dlugo

>

>chyab sie zdecyduje na Bose

Mialem ten sam problem. Mnie nawet 10h z dousznymi nie meczy a dzwiek i tlumienie rewelacyjne - Aurvana Zen Creative. Wazne dopasowanie wkladu (jest 6 par w 3 roznych rozmiarach). Dzwiek ze swietna srednica, doskonalym basem i nieklujaca gora. Naprawde polecam.

Bose to firma designowa a nie audiofilska. Dzwiek nie jest ich silna strona.

pzdrw

soso

Gość Dink

(Konto usunięte)

Autor wątku zapewne mial na myśli nie słuchawki mniej lub bardziej dźwiękoszczelne, a takie słuchawki, w których drogą elektroniczną następuje redukcja chałasu. Taki system opracował Bose i polega na próbkowaniu sygnału docierającego do mikrofonu wbudowanego w obudowę słuchawek. Następnie, procesor nadążnie przetwarza sygnały z zewnątrz w przeciw fazie i w ten sposób następuje redukcja hałasu /Acustic Noise Cancelling Headphones/. Słuchawki Bose Quiet Comfort zaliczane są do najlepszych, ale mało znanych w kraju. Wykorzystywane są również

w służbach takich jak - lotnictwo, marynarka i wszędzie tam, gdzie chodzi o ochronę słuchu przy jednoczesnych najwyższych walorach odsłuchu sygnałów audio. Są bardzo lekkie i zarazem ergonomiczne. W przypadku stosowania do wytłumiania hałasu po prostu wyciąga się przewód odprowadzający sygnał i pozostają wtedy na głowie w formie "nauszników" . Jestem posiadaczem Quiet Comfort 2. Trójka jest późniejszą wersją. Warto dodać, że konstruktorem tychże słuchawek jest pracujący u Bose znakomity inżynier, absolwent Politechniki Gdańskiej Roman Sapiejewski. Korzystając z okazji składam Wszystkim Forumowiczom Najlepsze Zyczenia Noworoczne Dink.

post-16334-100008146 1230659645_thumb.gif

=> soso

To odrzuć uprzedzenia i posłuchaj sobie Quiet Comfort 3, bo roznoszą Twoją propozycję w pył.....do Bose można mieć zastrzeżenia, ale akurat ta seria słuchawek wyszła im tak, że konkurencji po prostu nie mają.....

Odbyłem kilka dziewięciogodzinnych lotów z Sennheiserami CX300 lub CrossRoads Mylarone X3 w uszach. Można nawet w nich zasnąć i uszy się nie zmęczą, natomiast nie wyobrażam sobie obrócić głowę na bok w słuchawkach nausznych i tak kimać. Bose to świetne rozwiązanie, ale nie do spania. Aktywne tłumienie hałasu działa świetnie dla niskich częstotliwości jak wycie silników, i tu nie ma konkurencji. Wyższych tonów toto za bardzo nie wycina, a dokanałówki to i owszem, kosztem nieco słabszego tłumienia dołu pasma.

Ostatnio kupiłem słuchawki typu Noise Cancelling firmy Sennheiser, model PCX-300. Są to słuchawki typu nausznego - ważą raptem 80g, czyli 2-3x mniej niż tradycyjne słuchawki wokółuszne, co przekłada się na komfort noszenia przy dłuższych podróżach.

Słuchawki wycinają ok 80-90% szumu dochodzącego z otoczenia, przy czym znacznie lepiej radzą sobie z szumem tła niż różnego rodzaju dynamicznymi dźwiękami, takimi jak n.p. rozmowa. W moim odczuciu to jednak akurat zaleta - można odpocząć od szumu samolotu, a jednocześnie słyszymy gdy ktoś coś do nas mówi.

Słuchawki są składane, po złożeniu mieszczą się w futerale o wielkości dwóch pudełek papierosów, co pozwala je upchnąć w kieszeni marynarki. W komplecie otrzymujesz 3 rodzaje końcówek - duży jack, mały jack i specjalny podwójny mały jack (samolotowy) - wszystko ładnie poupinane w etui słuchawek.

Ogólnie fajna sprawa - gorąco polecam każdemu który tak ja ja musi się kilka-kilkanaście razy w roku męczyć w samolotach, choć spisują się także świetnie w samochodzie.

W ofercie Sennheisera są również słuchawki wokółuszne, modele PCX-350 i 450. Zapewniają lepsze (niemal 100%) tłumienie szumów otoczenia, ale są dużo cięższe i po złożeniu zajmują ok 4x więcej miejsca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Rok temu kupiłem w USA Skullcandy Proletariat za około $80 - łatwo się składają, jakość dźwięku przyzwoita, cena dość atrakcyjna, podczas kilkugodzinnych lotów są ok. Niestety ostatnio widziałem je na Schiphol w znacznie wyższej cenie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>Wyższych tonów toto za bardzo nie wycina, a dokanałówki to i owszem, kosztem nieco słabszego tłumienia dołu pasma.

Tak ma być. Słuchawki podczas lotu nie mogą wycinać komunikatów załogi samolotu.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

zyzio, 30 Gru 2008, 19:23

>=> soso

>To odrzuć uprzedzenia i posłuchaj sobie Quiet Comfort 3, bo roznoszą Twoją propozycję w pył.....do

>Bose można mieć zastrzeżenia, ale akurat ta seria słuchawek wyszła im tak, że konkurencji po prostu

>nie mają.....

Faktycznie, nie znam tych Bose. Poczytalem recenzje i w kazdej cos slabiutko o jakosci dzwieku - czysto ale hissy w gorze pasma, bas przewalony bo za wielki i bez detalu, system antyszumowy wprawdzie redukuje znaczaco zewnetrzny szum ale dodaje sztuczny, wlasny - efekt dzialanie systemu przeciwfazowego, do tego baterie albo akumulatorki, spory rozmiar w porownaniu z dousznymi - jakos sie nie przekonalem, szczegolnie, ze te ponad 1000 zl mam dac.

Jestem zadowolny z tego co mam i wiem o czym mowie bo naprawde slucham juz bardzo dlugo roznych rzeczy i mam jakies obycie. W tym roku wylatalem juz ponad 150 tys. mil (!). Nie, nie pale sie do Bose i nie lapie sie na haslo reklamowe 'roznosza w pyl' mimo, ze szanuje Twoje uniesienie co do sprzetu, ktory posiadasz - pewnie jest dobry. :-)

pzdrw

soso

Ja jakoś do Bose nie mam przekonania. Jakie robią sprzęt domowy wie każdy, sprzęt do samochodu nie lepszy. Dlaczego więc słuchawki miały by byś lepsze ?

Kilka lat temu, przy okazji wycieczki na CES, latałem helikopterem nad Grand Kanionem i były tam właśnie takie słuchawki BOSE z systemem aktywnego wyciszania szumów. Pamiętam, że mnie to wtedy zainteresowało, bo nigdy wcześniej z czymś takim nie miałem do czynienia, ale w działaniu było to całkowite rozczarowanie. Raz, że hałas jak było słuchać tak było słychać dalej, a dwa, że praktycznie nic nie można było zrozumieć z tego co gadał pilot.

Co mnie tylko utwierdziło w przekonaniu że to nie Bose, tylko "ło Boże !" ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość Dink

(Konto usunięte)

Elberoth, jeśli pilot był finlandczykiem, a gorzej, mówił po amerykańsku - rozumiem, że nic nie rozumiałeś. Nie jest to zapewne wina słuchawek. Zgłoś do Bose projekt, by tłumaczyliu na Twój

język . Pozdrawiam Dink

do dousznych trzeba sie przyzywczaic, duze grzeja, nie mozna sie z nimi polozyc na bok.

Polubilem Zen Aurvana - maja swietna srednnice, bas taki sobie, wysokich prawie nie maja - ale sa dla mnie wygodne i maja niezla rozdzielczosc,

Dink, 31 Gru 2008, 01:50

>Elberoth, jeśli pilot był finlandczykiem, a gorzej, mówił po amerykańsku - rozumiem, że nic nie

>rozumiałeś. Nie jest to zapewne wina słuchawek. Zgłoś do Bose projekt, by tłumaczyliu na Twój

>język . Pozdrawiam Dink

Po co te uszczypliwości ? Czy na forum nie można podzielić się już własnymi (negatywnymi) doświadczeniami ?

Zapewniam Cię, że mój angielski jest lepszy niż 99,99% użytkowników tego forum, ale i tak był zbędny, ponieważ również nie mogłem się porozumieć z redaktorem Kisielem, który siedział obok. A ten, jeszcze dwa dni temu, mówił całkiem przyzwoicie po polsku.

Tak poza wszystkim to nie mam słuchawek Bose, ale dosyć długo ich słuchałem na róznym materiale, osobiście mam Technicsy RP F30, które mało kto zna, a te roznoszą w pył już niemal wszystko nawet znacznie droższego i to wcale nie jest żart. Z tanich słuchawek wrażenie zrobiły na mnie Grado SR 60 przede wszystkim zniewalającą muzykalnością. Chwalę to co mi się podoba, a że przy okazji kupuję to co mi się podoba to nie wiem po co te ironiczne zaczepki soso :>

rany - same wpisy chwalipietow.

Elberoth - z logiki i arytmetyki wynika ze nikt na forum nie zna angielskiego lepiej od Ciebie...

Zyzio - nie chodzi o chwalenie swego - byc moze Bose sa dobre ale mniej praktyczne niz zwykle douszniaki, ktore i izoluja lepiej i mozna w ncih spokojnie przysnac.

A tak swoja droga to mysle ze niestety ale o sluchawkach zwlaszcza takich przenosnych malo tutejszych forumowiczow ma pojecie i nie pomoga gadki o osluchaniu itp.

Poza tym zamiast Bose juz lepiej kupic Shure E530 badz Triple Fi - graja lepiej od Zen Aurvana - mozna stwierdzic ze niemal jak duze dobre nauszne.

Dajcie spokój z tym uwielbieniem dla Bose. Dla mieszkańców Wwy polecam odwiedziny w Galerii Mokotów gdzie mają swój salon i bezpłatne uczestnictwo w ich teatrzyku kukiełkowym z udziałem sprzętu za 20+ kzł...

a kossy porta pro? do przenosnego naprawde daja to cos! zajebistą dynamike i przy okazji dawaja olbrzymia radoche ze słuchania mimo ze maja swoje wady. Testowałem też grado sr60, ale szczerze one nie nadawaja sie do przenosnego odsłuchu z wzdgledu na marna izolaje od otoczenia.

NeC, 1 Sty 2009, 00:59

>a kossy porta pro? do przenosnego naprawde daja to cos! zajebistą dynamike i przy okazji dawaja

>olbrzymia radoche ze słuchania mimo ze maja swoje wady. Testowałem też grado sr60, ale szczerze one

>nie nadawaja sie do przenosnego odsłuchu z wzdgledu na marna izolaje od otoczenia.

Spoko propozycja, zwłaszcza do samolotu. :) Rozumiem też, że Koss Porta Pro izolują lepiej niż SR60? Skullcandy nic bym nie kupił ze względu na wygląd, od niedawna także z powodu dźwięku. A co do Bose Quiet Comfort 2 - do samolotu rewelka, wycina tylko buczenie, można w tym siedzieć i słyszeć szelesty. Dialogów nie próbowałem, muza w zadowalającej jakości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.