Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio - fakty i mity

Jarek33331

Rekomendowane odpowiedzi

Wyroby CA w HI-Fi i Muzyka są oceniane jako referencyjne w swych cenach. W Audio skolei oceniają je na czwórkę (czasem czwórkę z plusem).

Komu wierzyć?

Jakie są wasze opinie?

Rok temu zamieniłem wieżę Yamahy (średnia półka za ok. 5.000-6000 zł) na Cambridge Audio (A500, D300, T500) i odczułem dużą różnicę na plus ( w zakresie szybkości dźwięku, basu i ogólnej przejrzystości)

Pytasz komu wierzyć? odpowiedź jest prosta....tylko sobie..... to Ty będziesz słuchał godzinami swoją ulubiona muzykę na tym sprzęcie i to tylko Twoje subiektywne odczucie. Nikt za Ciebie nie wybierze....każdy zawsze będzie podawał za przykład to co jemu najlepiej pasowało...

Jedynie siedzieć i próbować sprzęt w rożnych konfiguracjach w przedziale cenowym na jaki można sobie pozwolić i tyle... ja w saloniku mam starego poczciwego CA A1+cd technicsa sl-pg 590 z KEF q10 i drugi w sypialni to wzmak denona pma 255uk i cd arcam 8 alpha z KEF coda 8 dla kogoś innego będzie to totalny chłam dla mnie wystarcza... i satysfakcjonuje... może jak będzie więcej kasy popróbuje z czymś innym...ale nic na siłę... cieszmy się muzykom a nie tylko sprzętem za gruba kasę i porównywaniem go do sprzętów innych ludków, bo czasami zaczyna to przypominać dziecinną zabawę z porównywaniem przyrodzenia..kto ma większe...

a ja "poszedłem" tym kierunkiem zmieniając CA 640 na 740. Jak dla mnie świetny sprzęt ale obnaża fatalnie nagrane płyty. Ważne aby dobrać odpowiednie kolumny. W moim przypadku Epos M12.2 ale chętnie bym poeksperymentował z innym (testowałem z zestawem 640 Dynaudio i Monitor Audio SR1 i Triangle Coemete i Titus).

Pozdrawiam właścicieli Cambridge Audio

Faktem jest, że moja żona miała system CA (Cd + 2 wzmacniacze, tak wychwalane w HiFiM) i po przesiadce na system T+A (starszy od CA o kilka lat) swoje wrażenia podsumowała w następujący sposób: to tak jak różnica między anemiczną akwarelą a obrazem olejny. CA (może za wyjątkiem Azur 840) to budżetowy badziew.

"Nie potrzeba az 10x tyle...taki NVA AP 30 za 450 £ zabija CA ot tak sobie."

Niezłe, ale sie uśmiałem :)))))))))) a jaki model zabija? z jakim to było porównywane? z każdym??

Słuchałem NVA AP30 jak równiez trochę wyższy model AP50 i zapytam jedynie z jakim Cambridge było to porównywane??? Bo moim zdanie AP30 i AP50 są bardzo słabe, wręcz niewydolne prądowo, powtarzam jednak to jest moje zdanie. CA miałem dosyć długo, najpierw komplet CA 640A + 640C , potem 840A + 840C i uważam że CA to klocki naprawde bardzo dobre w swojej cenie, trzeba je tylko słuchać a nie opierać opinie na zasłyszanych czy gdzieś przeczytanych bzdurach.

Każdy z nas ma inny gust...każdy z nas szuka w muzyce pośród jej całej różnorodności tego "czegoś" co go satysfakcjonuje... dlatego dobór sprzętu grającego jest tak bardzo indywidualny ze nie można zrobić coś na wzór schematu dla wszystkich... do tego możemy dojść tylko i wyłącznie eksperymentując... wierze że producenci traktują odbiorców poważnie i dokładają wszelkich starań aby to ich sprzęt spełniał nasze oczekiwania... ale nie są wstanie robić tego dla każdego indywidualnie z osobna.. dlatego mamy możliwość kombinacji (o ile nasz portfel wytrzyma)...dany wzmacniacz+źródło+kolumny i nasza muza...tak aby dawało to nam największe zadowolenie..

Gość hiend71

(Konto usunięte)

fajny temat,właściciel Cambridge nie dowierza że ona potrafi grać,złożył wątek żeby inni właściciele Cambridge przekonali go tym że jednak to gra, a ja wam mówię że nie gra,wszystkie mi dotąd znane wzmacniacze do 2k grają lepiej,Cambiata to brak basu i konturu w całym pasmie,od takie plumkanie i pląsanie, nie wiem do jakiej muzyki to się morze nadawać,poza tym Cambridge ma problem z napędzeniem,wysterowaniem kolumn jakich kol wiek,porostu sit,najlepszy jest tekst że osłuchani sprzetem 10cio krotnie droższym negują Cambodze,brednie,np taki Relop 210 za 699zł rozkłada Cambodze

pozdrawiam

ale którą kambodże ? jak jeden model gra do japy to od razu wszystkie są be ?

z tych nowych CA do serii 640 to może nic specjalnego ale w swoich cenach nie są takie złe, za to CA 740 i 840 to dźwiękowo zupełnie inna bajka a koszt niewiele większy (CA 740a ok 2k - rewelacja)... radze posłuchać a nie powtarzać zabobony na podstawie jakiegoś nieudanego modelu albo źle spasowanego zestawu

Gość hiend71

(Konto usunięte)

don111, 4 Sty 2009, 08:53

>ale którą kambodże ? jak jeden model gra do japy to od razu wszystkie są be ?

>z tych nowych CA do serii 640 to może nic specjalnego ale w swoich cenach nie są takie złe, za to CA

>740 i 840 to dźwiękowo zupełnie inna bajka a koszt niewiele większy (CA 740a ok 2k - rewelacja)...

>radze posłuchać a nie powtarzać zabobony na podstawie jakiegoś nieudanego modelu albo źle

>spasowanego zestawu

pisałem wyraźnie do 2k wszystkie,740 jest powyżej tej kwoty ,840 grubo więcej,kto tu zabobony sieje

Ja na sprzęcie CA słucham w 99% muzyki typu Metallica, Iron Maiden, Death itp. Nie wiem o co chodzi ze stwierdzeniem, że to nie nadaje się do metalu czy też rocka. Moim zdaniem zestaw CA jest lepszy od choćby zestawu Audiolaba 8000 czy też aktualnego najniższego Arcama. Zawsze znajdzie się też ktoś kto powie, że dźwięk z tego sprzętu nie może sie podobać mimo, że chwilę wcześniej ktoś napisał, że się podoba. Swoją drogą jak czytam, że dla niektorych metal to tylko łupnięcie na basie to wiem, że wiedzą o tej muzyce tyle ile ja o jazzie. Ciekawe jest to ile dyskusji i emocji wyzwala wśród ludzi marka Cambridge Audio. Zadziwiające.

Gość hiend71

(Konto usunięte)

Raziel, 4 Sty 2009, 09:39

Swoją drogą jak czytam, że dla niektorych metal to tylko łupnięcie na basie to wiem, że

>wiedzą o tej muzyce tyle ile ja o jazzie.

metalu słucham od 84`,dorwałem wtedy Pice of Mind i Powerslave Ironów i przepadłem,Canbridge to ostatni sprzęt do słuchania metalu,już diora ws504 lepiej grała

Co będzie jak napiszę, że też miałem Diore i jednak lepiej nie grała? Bo nie grała lepiej. Miałem pare innych rzeczy - też lepiej nie grały. Mam też Nada - ale starego i powoli kończącego się. Ten gra lepiej, ale nowe Nady już nie. Walą basem bez sensu-przynajmniej NAD 352 i 372. Każdy zresztą wybiera co mu pasuje. Ja pisałem z czym porównywałem i co wybrałem. Nadal zadziwiają mnie emocje jakie wzbudza marka CA.

Gość hiend71

(Konto usunięte)

Raziel, 4 Sty 2009, 10:10

>Co będzie jak napiszę, że też miałem Diore i jednak lepiej nie grała? Bo nie grała lepiej. Miałem

>pare innych rzeczy - też lepiej nie grały. Mam też Nada - ale starego i powoli kończącego się. Ten

>gra lepiej, ale nowe Nady już nie. Walą basem bez sensu-przynajmniej NAD 352 i 372. Każdy zresztą

>wybiera co mu pasuje. Ja pisałem z czym porównywałem i co wybrałem. Nadal zadziwiają mnie emocje

>jakie wzbudza marka CA.

nic nie bedzie,wymieniamy się pogladami,opowiadamy o swoich gustach,tyle

niewiem co cie tak dziwi że ta marka wzbudza emocje,Doda też wzbudza emocje i co! jest przesto mądrzejsza albo lepiej śpiewa,tak samo z CA

Gość hiend71

(Konto usunięte)

Raziel, 4 Sty 2009, 10:47

>Nie wiem czyje emocje wzbudza Doda. Natomiast co do sprzętu. Nie podoba sie - nie kupujemy. To

>chyba dość oczywiste. Natmoiast jak niekórzy piszą - "miałem CA i to był syf" - to ja się pytam po

>co to kupowali.

racja,poco kupujecie sprzęt CA to sit,potem marudzą,naszczęście nigdy go nie kupiłem,wystarczył odsłuch w salonie żebym zaniemówił z wrażenia,w pierwszej chwili myślałem ze to żart sprzedającego ale nie on poważnie mówił że to jest świetny sprzęt hi fi,uśmiałem się pamiętam

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A mi się osobiście bardzo nie podoba dźwięk z McIntosha. Czy jest to powód abym równał tę markę z błotem?

Jednym pasuje lomot z H/K ;) innym "syfienie" z CA

Pozdrowienia od zadowolonego użytkownika CA!

hiend71

bez urazy ale Ty chyba masz drewniane uszy. Ja dwa lata temu kupiłem zestaw CA, sprzedałem po kilku miesiacach kupujac lampe ale nigdy nie powiem ze to badziewny sprzet. Kupiłem go po odsłuchach u siebie w domu w swoich warunkach porównujac bezposrednio z Yamaha 497 (zadne porownanie i szkoda pisac o Yamasze) a takze z duzo drozszym Marantz 7001. Wybrałem CA. Marek grał lepiej w basie i nic po za tym.

Jeden z kolegów porownywał bezposrednio CA 640 V2 i ktoregos z nowych Nadów do metalu. Opisał szczególowo na forum wrazenia z odsłuchów. Mozna poszukac w wyszukiwarce. Wybrał CA.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.