Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner nowy czy głosniki -co wybrac?

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś mądrzejszy ode mnie mógłby się wypowiedzieć i pomoc przy wyborze nowego sprzętu do kina domowego 5.1

Co będzie miało większe znaczenie w kinie? nowy amplituner czy nowe kolumny?

Aktualnie mam Amplituner Yamaha 457 kolumny 5.1 Koda F51 i niedawno kupiłem surroundy Tannoy f1 jestem z nich zadowolony.

Ze wszystkiego co posiadam jestem zadowolony ale wiem ,że może być lepiej i należę do grupy ludzi ,ze lubią czasami zmiany na lepsze, droższe , nowsze. Zależy mi również na odtwarzaniu TrueHD. Mam kilka filmów które czekają na nowy AV.

Sprawa wygląda tak:

Mam pieniądze na nowe głośniki albo nowy amplituner.

Wiem ,że amplituner mógłbym dokupić z czasem ale też nie mam pewności kiedy i czy na pewno. (Onkyo 606)

Ewentualnie zamiast AV kolumny Tannoy f4 i moze centralny. Mam możliwość do kupienia za granicą z wysyłką do polski za około 870zł + centralny 400zł. Onkyo 606 około 1640zł-(allegro z wysyłką).

Od dawna interesuję się sprzętem kina domowego sam się dziwie ,że zadaje takie pytanie na forum. Problem w tym ,że brak gotówki :((( bo jeszcze chciałem wyremontować moje pomieszczenie do kina domowego 25m2

Przejście z Yamahy na Onkyo? Czy ja wiem czy to aż tak wiele zmieni... Między dobrym DTS-em, a TrueHD nie ma znów takiej przepaści. Wiadomo, jest lepiej, ale nie oczekuj że nagle usłyszysz niewiadomo co. Zresztą ten Onkyo z tego co widzę daje 38W w trybie 5-kanałowym, trochę mało. Do takiego metrażu jak piszesz można już wstawić ładne kolumny... ale czym to napędzisz?

Zrezygnował bym z tych bajerów i kupił coś co ma lepszą wydajność. Lepiej na tym wyjdziesz. No chyba że planjesz w przyszłości dokupić do tego końcówkę mocy, można i tak.

Z kolumnami to już inna sprawa - trzeba trochę posłuchać żeby dobrze wybrać. A jak nie ma gdzie, to i wybrać ciężko. Sam mam ten problem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Loxjie D40 pro

Do Onkyo 606 nie dokupisz końcówki mocy, tam nie ma wyjścia pre-out.

Zakup ampli traktowałbym raczej jako inwestycję w procesor i końcówki do napędzania tyłów (jakoś tak dziwnie ampli wychodzi zawsze dużo taniej niż sam pre/procesor), przody raczej powinny być napędzane z zewnętrznej końcówki albo integry z wejściem na końcówkę - wtedy mierne zasilanie w ampli się wyrobi, a napędzeniem głównych głośników zajmie się coś, co z racji swojej budowy i priorytetów się do tego nadaje.

Szukałbym najtańszego ampli z nowymi dekoderami i wyjściami z przedwzmacniacza, z czasem dużo mozna będzie poprawić dokupując wzmak stereo lub końcówkę. Zmiana kolumn przy pozostawieniu tej yamahy albo zakupie tego Onkyo spowoduje rozczarowanie dźwiękiem HD zapewne

Końcówka mocy przeznaczona głównie na rynek dyskotekowy i muzyczny oraz do innych zastosowań komercyjnych.

Mi chodzi głownie (98%) o kino domowe 5.1/6.1 może z czasem 7.1

Pochodzę jeszcze po sklepach i się zorientuję. Wiem ,że mój subwoofer zagra inaczej (JBL E150) po zmianie amplitunera. Kiedyś jak miałem i porównywałem z subem Koda sw850 to różnica była mała na korzyść JBL. Obwiniam za to amplituner Yamaha 457.

• 2 miesiące później...

Kupilem Onkyo 606. Wrażenia jak najbardziej bardzo satysfakcjonujące. Tyły nabrały mocy może o 40-60%. Dźwięk otaczający czuć wszędzie. Latające helikoptery zdecydowanie słychać bezpośrednio nad głową - robi wrażenie. (film THE HURT LOCKER). Bas prawdopodobnie tez uległ poprawie. Ale nie daje głowy bo dawno nie podłączałem starej Yamahy.

Dobrze ,że zrobiłem kupując najpierw amplituner. Teraz czaję się na Missiony m34i

Cieszymy się że jesteś zadowolony, ale moim skromnym zdaniem było zainwestować w coś solidniejszego, zwłaszcza z racji tych 25 m2. Teraz kupisz lepsze kolumny i stwierdzisz, że ampli sie nie wyrabia ... A na upgrade nie ma szans, bo nie ma wyjść z pre... Tyle się tu pisze o Onkyo 805, a obecna cena w porównaniu z tym co oferuje to promocja... która wkrótce się skończy niestety. Podświetlona kontrolka na wyświetlaczu świadcząca o dekodowaniu dźwięku HD działa mocno stymulująco na zmysły, również zmysł słuchu, ale żeby rzeczywiście słychać było różnice, trzeba sprzętu który naprawdę dobrze się sprawdza również w stereo.

Obym się mylił :)

pozdrawiam

Wracając do ostatniej mojej wypowiedzi to za szybko się rozpędziłem. Kiedyś Yamaha była podłączona do PC i dobrej karty muzycznej. Teraz Onkyo działa z Popcornem Hour A110. Nie sądziłem ,że to aż tak piorunująca różnica między PC ,a Popcornem (na korzyść oczywiście tego drugiego). Możliwe ,że w ustawieniach karty muzycznej coś przeoczyłem ale nie sądzę bo ustawiałem różnie i bez większego efektu.

Tak naprawdę to jak usłyszałem jak to gra pięknie ze sobą (popcorn i reszta sprzętu) to nie śpieszy mi się z wymianą kolumn. Jest prawie ,że idealnie. Nie mogę sobie wyobrazić ,że mogło by być jeszcze lepiej. I co najlepsze moje fronty to małe kolumniki Tannoy f1. Na tył poszły Kody f51

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.