Skocz do zawartości
IGNORED

Closed Captions - jak uruchomić?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem kilka seriali z USA i zamiast normalnych subtitle mają Closed Captions. Nie jestem w stanie tego uruchomić ani na Denonie 2930 (regionfree) ani na odtwarzaczu blu-ray Samsunga (regionfree). Z tego co wyczytałem na wikipedii closed captions nie są odczytywalne na odtwarzaczach z Regionu2, ale może ktoś ma jakieś pomysły? Cięzko się ogląda np. "Californication" bez napisów...

https://www.audiostereo.pl/topic/48211-closed-captions-jak-uruchomi%C4%87/

Do closed captions musisz posiadać odtwarzacz zumożliwiajacy zdekodowanie sygnału. Większość odtwarzaczy, jak nie wszystkie, produkowanych na rynek US ma takie dekodery (ustawowo). To ze względu na to, aby umożliwić nie znającym języka cieszyć się razem z tymi którzy go znają.

W Polsce nie trzeba (było) bo naród wyedukowany i Kaszub ze Ślązakiem znakomicie rozumieją Warszawiaka. To raczej Warszawiak potrzebowałby closed captions na materiale nagranym w Katowicach. Stołecznik jednak zdolna bestia i z kontekstu się domyśli.

Pierwsze zdanie powyżej to sama prawda. Reszta to już bajki IMHO. ;)

Closed captions są stosowane z myślą o osobach niesłyszących lub z upośledzonym słuchem.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zapomniałem dodać, że odczyt C.C. umożliwiają także (a może głównie) TV z wbudowanym dekoderem closed captions. W sygnale video, w linii obrazowej nr 21 są zakodowane odpowiednie dane.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

wiatrak, 6 Sty 2009, 17:44

>Pierwsze zdanie powyżej to sama prawda. Reszta to już bajki IMHO. ;)

A dlaczego tak uważasz? Mój drugi akapit to dywagacje na temat aby było śmiesznie, ale pierwszy to szczera prawda.

>Closed captions są stosowane z myślą o osobach niesłyszących lub z upośledzonym słuchem.

To też, ale w USA wprowadzono obowiązek closed captions głównie z myślą o emigrantach co to czytać czytają, ale mówionego nie rozumieją. To tak jak głuchm być, czyż nie prawda?

Kto by się tam niepełnosprawnymi przejmował w Nowym Yorku. Tam chodziło o napływową siłę roboczą coby sformułowanie "Arbait" szybko pojęła ;-).

wyczytałem w instrukcji swojego Denona 2930, że istnieje możliwość uruchomienia Closed Captions, ale nawet wtedy potrzeba zewnętrznego dekodera aby to wyświetlać... Mam telewizor Sharp Aquos 42" full hd - czy ktos wie czy ten telewizor może to wyświetlać? czy też wersje europejskie z założenia nie mogą? a co z projektorami? mam Sanyo Z2000...

help! bez subtitle nie kumam połowy tekstów z "Californication" ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.