Skocz do zawartości
IGNORED

jaki DAC do mojego zestawu?

vilgerfortz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :). Interesuje mnie zakup DACa, poczytałem tutaj na forum opinie i testy różnych DACów i zastanawiam się nad 2 modelami:

1. Beresford TC-7510 MK6/4

2. CAMBRIDGE AUDIO DACMAGIC

Głównie słucham Rocka i Metalu z naciskiem na ROCK.

Bardzo proszę o doradzenie który z tych modeli, ewentualnie może być także inny model który polecacie + prosiłbym także o dobranie do tego sprzętu kabla optycznego.

Mój sprzęt:

Wzmak: Creek 4330

Kolumienki: Mission M32i

wszystko podłączone do kompa do karty muzycznej AUDIOTRAK Prodigy 7.1 HiFi

Dziękuję za wszelkie sugestie :)

pozdrawiam

Olek

https://www.audiostereo.pl/topic/48300-jaki-dac-do-mojego-zestawu/

cambrigde z tego co wiem kosztuje teraz kolo tysiaka... zainwestuj w Beresa + Stage 3 da Ci to na bank o wiele lepszy dzwiek niz Cambrigde a bedzie kosztowac podobnie... jak bedziesz zadowolony to luz a jak nie to sprzedasz karte muzyczna i za te pieniazki (no moze dolozysz z jedna stowke) kupisz modowanego PClinka i Beresfordowego optyka a wtedy to juz bedzie bajka :)

Koledze powyżej chodziło o to, że można kupić za około 1000zł Beresforda po gruntownej modyfikacji. Ja myślę, że DAC od CA za 1000zł to dopiero kandydat na gruntowną wymianę narządów, ale może się mylę.

>Polecałbym sprzedać kartę dźwiękową i kupić DACa z wejściem USB. Pozwoli to pozbyć się wszelkich śmieci z zasilania komputera i uzyskać znacznie lepszą jakość dźwięku

Wykorzystanie wyjscia optycznego (gdyby karta takie posiadala) takze zapewni dobra jakosc dzwieku, z pozbyciem smieci z zasilacza komputerowego,

• 1 miesiąc później...

Zrobiłem kilka sztuk 7711 z lampucerą na pokładzie, ale wszystkie już grają u ludzi. Teraz uruchamiam DAC wolnostojący "na desce", bo jeszcze nie mam zamówionej obudowy. Z tym właśnie DACem będę porównywał.

Polecam Stello DA100, gra słodko lecz neutralnie (co oznacza, że ma niskie zniekształcenia, a przede wszystkim te nieparzyste), daje dużo informacji na temat niskich tonów... No i jest tani, będąc równym takim Benchmarkom i podobnym czarodziejskim skrzynkom.

Pozdrawiam, Ash

Imacman, 21 Lut 2009, 15:29

>A czy Onkyo DX-7310 jest godny zlampizowania, miejsce jest, ale czy sam napęd jest tego wart?

Napęd ma OK, ale sama lampizacja to mało, bo ten DAC co w nim siedzi nie jest najwyższych lotów. Ja bym mu zrobił tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawi mnie ten Beresford, ostatnio przerabiam temat słuchawek, jeszcze się nie zdecydowałem ale większość zwraca uwagę na wzmacniacz słuchawkowy, czy Beresford mógłby za takowy od biedy robić ? przymierzam się również z wolna do wymiany źródła patrze tu i tam, taki Beresford mógłby mnie powstrzymać przed zmianą cd, dodatkowo założyciel wątku słucha metalu jak ja, również dużo muzyki słucham z komputera dac faktycznie mógł by być przydatny, więc czekam na opinie

Finalna jakość w dużej mierze zależy od jakości wyjścia cyfrowego. Beresforda możesz sobie wypożyczyć, posłuchać i zadecydować. Wzmacniacz słuchawkowy w nim też jest.

Odpowiedź na pytanie założyciela wątku już jest na innym forum, ale może się przydać też i tu.

DACMagic vs Beresford MK6/4 MOD21

Otóż kilka dni temu dzwonił do mnie znajomy z Katowic, który 2 tygodnie wcześniej dokupił Beresforda MK6/4 MOD21 do Squeezeboxa i podzielił się wrażeniami z wizyty jego kolegi z DACMagiciem właśnie.

Cenowo konkurować z DACMagiciem ma nowy TC-7520, więc jak mi powiedział na wstępie, że różnica jest ewidentna i bezsprzeczna to powiedziałem, że w końcu sporo droższy ten Cambrige.... A on mówi, że dobra, dobra, ale to właśnie podstawowy Beresford MOD21 nie zostawił suchej nitki na DACMagicu !!! Podobno jego właściciel też nie miał wątpliwości. Sam jestem zaskoczony muszę przyznać.

Prosiłem go o relację na piśmie i nie doczekałem się, więc zebrałem tylko wszystkie potrzebne dane telefonicznie.

To co mi mówił ustnie to na korzyść Beresforda przemawiała lepsza barwa, separacja instrumentów, dynamika i rozmiar, rozmach dźwięku.

Oba DACi wygrzane bo DACMagic ma podobno ponad miesiąc, może więcej.

Facet jest strasznie wybredny i przerzucił już mnóstwo sprzętu wink.gif Oto czym dysponuje i co było teatrem tego porównania:

Pokój: 24m kw.

Kolumny: Akustyk RR-2

Wzmacniacz: Accuphase E213

Kable: Sonus Oliva, Fadel Stream

Jakby ktoś chciał zweryfikować źródło to mogę myślę podać namiary

Zgadzam się, że o DAC Magic możesz zapomnieć. Aż żal źle mówić o takiej marce, ale tylko marka chyba pozostała... Kolega porównywał go z Trends Audio UD-10.1 na wyjściu analogowym i wedle niego DAC Magic poległ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.