Skocz do zawartości
IGNORED

Linn Karik - czy wymieniał koś laser?

jura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chyba nadeszła pora na wymianę lasera w Kariku Linna, którym cieszę się już od półtora roku. Objawy wskazują na zużycie głowicy - zbyt często przeskakuje na razie na cd-r a niektórych to już w ogóle nie czyta. Choroba ma charakter postępujący.

Czy ktoś z koleżeństwa fizycznie już to robił i może służyć radą/ potwierdzeniem punktów pomiarowych i regulacyjnych? Tych opisanych np tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zupełnie nie mogę się doszukać.

Na obrazku najbardziej oczywista wydaje się ta mała pr do ustawienia fokusu i punkt pomiarowy oznaczony na czerwono jako

Vrf (ale nie opisany na płytce). Ale z kolei są też punkty LAZADJ (to co oznaczyłem na zielono), jest też helitrim przy samych złączach na serwo (niebieski.)

Jeśli chodzi o ustalenie prądu lasera - to na płytce czytnika jest regulacja już ustawiona i zalepiona fabrycznie. Zabawka nieco droższa od starych Marantzów, którymi się uporczywie bawiłem (no i gra "nieco" lepiej, co zresztą postawiło wszelkie poprzednie akcje tuningowe pod znakiem zapytania) , a bez serwisówki nie chciałbym kręcić w ciemno. BTW - może ktoś ma schemat?

Cd to Karik III (S/N 92xx) z laserem HOP-M3 (jeszcze można je ciągle kupić na ebayu).

Wszelkie uwagi będą mile widziane.

post-894-100007227 1231541617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A czyściłeś mechanikę i smarowałeś, u mnie w meridianie pomogło. Smar twardnieje i wiąże się z kurzem. Objawy były takie same, przeskakiwanie płyty.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Dzięki Kazik II, to zrobiłem już na początku. Nie pomogło, było zresztą bardzo czysto. Będę walczył z tym laserem i elektrolitami, bo mogły wyschnąć (też gdzieś było w necie o tym).

Laser do wymiany, nie ma co się łudzić. Wymienić i po kłopocie. Nie radzę kręcić pr-kami na płycie

Tym przy samym laserze można spróbować pewnie trochę pomoże ale i tak tylko na krótki czas. Laser jest w firmie Impel i Bajan.

Dzięki Ralph za informację. Szczególnie tę dotyczącą Bajana - nie wiedziałem zupełnie że lasery są dostępne w Polsce i kupiłem swój na b-bay już jakiś czas temu. Wyszło trochę drożej, trudno.

Wczorajsza operacja zakończyła się sukcesem pacjent przeżył i ma się lepiej- tak jak się sądziłem, oscyloskop jest konieczny a przynajmniej znacznie upraszcza pracę. Ustawienia trzeba było jednak zrobić na nowo dla nowego lasera.

Z tego co widzę, to AGC nie do końca działa w Kariku poprawnie i wysokość sygnału z głowicy zależy od rodzaju nośnika. Skrajnie wysoki jest z płyt oryginalnie tłoczonych ze złotym podłożem, zupełnie niski na słabych cd-r. Istotne jest taki ustawienie off-setu focusa lasera, żeby nie wychodził on poza zakres 0,8 - 1,5 Vpp. Moim zdaniem powinno to być załatwione przez automatykę wzmocnienia. Muszę się temu jeszcze przyjrzeć.

Przy okazji wymieniłem też kilka kondensatorów w zasilaniu tej części odtwarzacza.

A tak na marginesie - Linn oczywiście potraktował moją prośbę o informacje serwisowe olewczo = zero reakcji - ale po informacjach na ten temat z sieci nie spodziewałem się innej (to jest jakiejkolwiek) informacji. Ciekawe jak za kilka lat będzie wyglądał support dla promowanych obecnie DS...

Jestem zdziwiony że Linn Ciebie olał, coś to świadczy o firmie. U mnie po 19 latach serwis Accuphase wymienia końcówki mocy i kondensatory w zasilaczu bez żadnego problemu - aż sam jestem zdziwiony że tak można, coś to świadczy o firmie .

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• 2 miesiące później...

witam

jako ze sprzedaje karika i jedna z zainteresowanych osob powiedzala mi ze lasery sa niedostepne ( czego sam niewiedzialem ) po krotkim ( 5 minut ) przeszukiwaniu google okazalo sie ze lasery sa dostepne ogolnie a sa to czytniki sanyo -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - mozna je oczywiscie znalesc tez a ebay i w innych sklepach niz podane

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.