Skocz do zawartości
IGNORED

Bi-amping

bob*

Rekomendowane odpowiedzi

Wypowiem się co do Onkyo 605- tak posiada Bi-amping. Jezeli ten model posiada to 606 jako następca tez na pewno posiada, tym bardziej wyższe modele jak 705 czy 805. Inną kwestią jest to czy w tej klasie sprzetu cos to daje, ja testowałem i powrociłem do połączenia pojedynczego.... Na pewno bym nie traktował tego jako najwazniejsze kryterium zakupu. Ale z tego co się orientuje to obecnie kazdy ampli 7,1 kanałowy bi-amp bedzie posiadał. Te 5,1 nie.

Dajcie sobie spokój z bi-ampingiem z ampli, zadbajcie tylko żeby miał wyjście pre-out i żeby dało sie wykorzystać wzmak stereo (z wejściem na końcówke) do napędzenia przodów. To da dużo więcej. Oczywiście to rozwiązanie interesuje tylko łączących system stereo z systemem KD. Wykorzystanie dodatkowych nieużywanych końcówek w ampli do biampingu i tak obniży moc w każdej z nich z racji jednego - niedowymiarowanego - zasilacza.

Bronco, 13 Sty 2009, 20:36

>Dajcie sobie spokój z bi-ampingiem z ampli, zadbajcie tylko żeby miał wyjście pre-out i żeby dało

>sie wykorzystać wzmak stereo (z wejściem na końcówke) do napędzenia przodów. To da dużo więcej.

>Oczywiście to rozwiązanie interesuje tylko łączących system stereo z systemem KD. Wykorzystanie

>dodatkowych nieużywanych końcówek w ampli do biampingu i tak obniży moc w każdej z nich z racji

>jednego - niedowymiarowanego - zasilacza.

Trochę mity pociskasz z tym zasilaczem - Yamaha 661 potrafi pobrać z sieci 800W oddając do bebechów więcej niż niejeden wzmak stereo :]

A teraz pomiary ... 5 końcówek to dla tego ampli moc 5x62W ... przy 4 4x70W ... przy 2 2x niecałe 130 więc dzięki bi-amp max moc przy takich samych zniekształceniach (np.1%) jest większa dla pary kolumn.

Kyle, 13 Sty 2009, 20:42

>Trochę mity pociskasz z tym zasilaczem - Yamaha 661 potrafi pobrać z sieci 800W oddając do bebechów

>więcej niż niejeden wzmak stereo :]

>A teraz pomiary ... 5 końcówek to dla tego ampli moc 5x62W ... przy 4 4x70W ... przy 2 2x niecałe

>130 więc dzięki bi-amp max moc przy takich samych zniekształceniach (np.1%) jest większa dla pary

>kolumn.

cudeńko, prawie tak mocna jak NAD 372 :)

a wyraźnie mocniejsza od 90% wzmacniaczy w cenie do 5k :)

A najlepiej to chyba dopytać autora wątku, czy chodzi mu o:

- polepszenie dzwięku KD 5.1 poprzez zaprzęgnięcie niewykorzystywanych końcówek w ampli, który ma ich siedem? Tego nie sprawdzałem, nie wiem, ale zasilacz jest jeden ...;

- polepszenie dzwięku stereo przy wykorzystaniu ampli - tu pewnie bedzie poprawa, bo popracują 4 zamiast 5 końcówek;

Ale wiem i sprawdzałem, że:

- stereo poprzez pre amplitunera i biampig;

- stereo poprzez pre amplitunera i końcówki integry stereo;

przegrywa ze stereo z integry jako całości

nie jestem żadnym specem , ale wg mnie jeśli jest możliwość wyjścia z ampli na 7.1 to można uzyskać bi-amping, ja ze swojego marantza 4002, zreszta wg instrukcji podłączyłem fronty /oczywiście wymagane 4 końcówki w kolumnach i nie zapomnieć zdjąć zwory/ dwie końcówki z wyjść frontowych ampli i dwie z wyjść serround back/s.speakerB , i na ampli włączam przycisk Speaker B i wsio / tylne głośniki na następne wyjście serround/. Różnica jest - zapewniam. Dzwięk jest zdecydowanie żywszy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.