Skocz do zawartości
IGNORED

Instalacja-prowokacja to jeszcze sztuka?

Jaro_747

Rekomendowane odpowiedzi

Brukselska instalacja Davida Czernego budzi emocje zdecydowanie pozaartystyczne. Ale czy można się dziwić, skoro: "Bułgaria to wielka, obskurna turecka toaleta, Francja to nieustający strajk, Rumunia to wampirzy park rozrywki, a Wielka Brytania... no cóż, w ogóle nie istnieje." Polska przedstawiona jest jako kartoflisko zdobywane przez księży dzierżących tęczowa flagę, wiec w sumie mieliśmy sporo szczęścia :-). Można się oburzać, ale ta wizja wpisuje się w pewien ciąg uznanych artystycznych kreacji. Czy tak jak poprzedniczki przejdzie do historii jako dzieło sztuki, czy pozostanie jedynie polityczną prowokacją?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9051-100006854 1231973677_thumb.jpg

post-9051-100006855 1231973677_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Nie widziałem innych elementów, ale jeżeli chodzi o polski to im dłużej mu się przyglądam, tym bardziej mi się podoba. Na pierwszy rzut oka łatwa zagrywka "pod liberalną publiczkę" (księża, ziemniaki, mniejszości seksualne), ale nawiązanie do słynnego zdjęcia będącego ikoną amerykańskiej kultury i w jakiś sposób do ironicznego dzieła Kienholza każe zadać niepokojące pytania.

Jestem Europejczykiem.

arturkali5, 15 Sty 2009, 01:07

>...każe zadać niepokojące pytania.

>

>Np.: quo vadis?

To nie tyle pytanie niepokojące, co odwieczne. Żeby wyjaśnić różnicę podam przykład.

Przykładowe pytanie niepokojące dla katolika może być takie: Czy mój kapłan jest gejem?

Jestem Europejczykiem.

Naprawdę trafne. Skojarzenia są znacznie większe niż tylko kolor flagi + księża i ziemniaki. Wystarczy skojarzyć kto zatyka flagę ? Zwycięzcy. Kto rządzi krajem ? Zwycięzcy. Piękne pokazanie prawdziwej władzy i hipokryzji w PL. I nie chodzi tu jedynie o homofobie, chodzi o zakłamanie. Mówią jedno robią zupełnie coś innego.

fajny pomysł i w większości zyskał aprobatę...czy prowokacja czy sztuka?...porusza czasami wstydliwe tematy przedstawionego kraju...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.