Skocz do zawartości
IGNORED

mini wieża do 1500 zł

mokry21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów. Od kilku tygodni rozglądam się za mini wieżą do 1500 zł. W grę wchodzi kilka zestawów:

1) Denon DM37

2) Yamaha Piano Craft E410

3) Onkyo CS-525

4) Onkyo CS-325

Miałem możliwość odsluchania denona i cs525 i z tych dwóch zestawów wybrałbym denona, moze ktoś doradzi mi jak sie ma ten denon do pianocrafta albo do tanszej wersji onkyo cs325. Chcę dobrze zainwestować pieniązki i cieszyć sie dobrym dzwiękiem przez wiele lat. A może jeszcze jakaś inna propozycji

Ps. Tylko proszę nie piszcie, żebym troszeczke dozbierał i kupił "klocki" z 2 ręki bo to nie wchodzi w grę. Mieszkam na blokach i pokój w ktorym będę delektował się muzyką ma 10 m2. Z góry dziękuję za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/48499-mini-wie%C5%BCa-do-1500-z%C5%82/

Tu masz pełne info, od początków zabawy z Piano do wymiany kolumny czy miejsca w pokoju(standy), jak również i wiele innych sprzętów, każdy szczegółowo opisany czy porad. Polecam(oczywiście najlepiej zacznij czytać od początku, polecam też czytać między wierszami to dużo daje):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Praktycznie nie ma żadnej, na dalekiej granicy percepcji.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

mokry21, 18 Sty 2009, 14:33

>Zastanawiam się czy jest jakaś roznica pomiedzy E410 a E810 w jakości dzwięku. Nie potrzebuje

>odtwarzacza DVD, interesuje mnie jedynie jakość dzwięku

przy tym poziomie sprzętu jakość dźwięku jak dla mnie jest podobna. Poza tym nie jestem pewien ale wyłącznie model z dvd ma wyjście na subwoofer. Może się przydać,jeśli najdzie Cię ochota na oglądanie filmów dvd.. I zdecydowanie polecam Yamahę PC. Choć dźwięk w porównaniu do oddzielnych komponentów ma generalnie stłumiony to może cieszyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

No widze, ze wszyscy na tym forum opisują i polecają Piano Crafta, osobiście go jeszcze nie sluchalem tak jak napisalem wczesniej, ale rozmawialem na ten temat z właścicielem salonu ze sprzętem Hi Fi w Rzeszowie (Nautilus2) i on zdecydowanie poleca mi denona M37, mowi ,ze duzo wiecej sprzedaje mini denona niz yamahy. Powtarza tez, ze jezeli ktos chce sluchac muzyki kupuje denona. Sluchalem M37 i w porownaniu do onkyo cs525 ten pierwszy gral duzo lepiej. Moze wypowie sie ktoś kto posiada M37 bo widze , ze takich na forum jest niewielu

moze ma lepsza marze na Denonie:)

powaznie to ja z Yamahy DSP-A2 przesiadlem sie na Denona AVR-3806 ale to w kinie i tu sie zgodze. Mam tez PC E200 w sypialni i wiem jak to gra. Musisz posluchac sam i wybrac. Moim zdaniem za ta kase nie ma leszego zestawu. Po zakupie wymien kable.

denona więcej sprzedaje bo jest tańszy w chwili obecnej od piano ;)

a tak poważnie porównywałem go z e410 na firmowych głośnikach

i piano zagrał bardziej z pazurem jak dla mnie, i go wybrałem tym bardziej że piano ma mocniejsze końcówki i można z mniejszym stresem zmienić monitorki bez obawy że będzie problem z wysterowaniem

Focal + Naim

to zalezy co lubisz. Y gra inaczej. jak zmienisz kable to wyciagniesz z niej wiecej. wbrew pozorom te monitorki od kpl. sa bardzo przyzwoite. z czasem mozesz pomyslec o zmianie glosnikow. jesli nie potrzebujesz laczenia kina ze stereo to kup z CD. szkoda przeplacac za sam fakt posiadanie DVD.

moze uda Ci sie zalatwic odsluch porownawczy na lepszych kablach i moze do tego z innymi glosnikami. wydaje mi sie, ze mozna by poszukac czegos z polki ok 3 tys. z nizszych raczej nie ma sensu. daj znac o swoich wrazeniach:)

mokry21, 18 Sty 2009, 17:11

>No widze, ze wszyscy na tym forum opisują i polecają Piano Crafta, osobiście go jeszcze nie

>sluchalem tak jak napisalem wczesniej, ale rozmawialem na ten temat z właścicielem salonu ze

>sprzętem Hi Fi w Rzeszowie (Nautilus2) i on zdecydowanie poleca mi denona M37, mowi ,ze duzo wiecej

>sprzedaje mini denona niz yamahy.

ten fragment mi się spodobał najbardziej :) Jeśli poleca D to siła woli sprzedają się D. :)

Ja byłbym bardziej ostrożny co do sprzedawców. Wystarczy,że ma większy rabat za dany sprzęt i może być różnie ! :)

Co do kabli głośnikowych do Yamahy PC. Zamiast firmowych sznurówek podpiąłem szwedzkie Supry. Słowo. Niewielka żadna różnica.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Polecam Yamaszkę z Trianglami(tylko najtańszy i najmniejszy podstawkowiec Triangla-Stella ES to wydatek 1500-600zł za parę kolumn-ciężko dostać bo już zastąpiła tą serie, seria EX) do tego łagodne kabelki które trochę złagodzą ostry odtwarzacz cddvd, bo ampli gra ciepławo. Interkonekt Tara Labs będzie ok, taki do 150zł a kable głośnikowe mogą być ProCaby LS25 do 30zł za metr bardzo dobre, a kosztują do 6zł za metr. Oczywiście to do pokoju do 14m2, także wpierw polecam posłuchać. Chwalono też zestawienie z Usherami S520. Myślę że to dwie najlepsze opcje głośnikowe do 2000zł do Piano.

Kolega kup[ił ostatnio PC 410.Niestety przy pierwszym uruchomieniu okazało się, że CD nie chce się otworzyć. Będzie wymieniony.Ale nie piszę tego to tak tylko ldatego, że ponoć są trudności z dostępnościa tego modelu i nie wiadomo ile będzie na to czekał.

O ile się nie mylę odtwarzacz DVD - także w Pianocrafcie - wolniej się ładuje niż odtwarzacz CD, więc darowałem sobie opcję 810 z tego powodu, na rzecz 410.

Znakomita przestrzeń, scena i w ogóle udany zakup.

Zmieniłem interkonekty na monstery za 300zł ale tylko dlatego że mi się walały luzem te kable, zresztą ze względu na wzmacnianie basu akurat pasują do Pianocrafta. Słucham na nim raczej muzyki klasycznej.

Nie chce sie wymadrzac ale wydaje mi sie, ze Kenwood nie nalezy chyba do marek z sukcesami w przyzwoitym stereo. Nie wiem czy to nie strata czasu w zestawieniu z PC czy nawet Denone:)

oczywiscie dla spokoju wlasnego sumienia posluchaj jesli czujesz takowa potrzebe:)

Z tym Kenwoodem było by interesująco, ale to cena powyżej 2000zł za komplet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja dla odmiany polecam Denona DM-37 i nie pomimo, iż wiele zostało napisane czy nie, ale dla własnej subiektywnej oceny. Po pierwsze jakość odsłuchu na DM-37 byłą moim zdaniem lepsza niż w przypadku Y Piano, basu mniej, środek bardziej precyzyjny i przestrzeń. Ogólnie scena muzyczna była konkretnie zarysowana, czyli wszystko jak należy bez przebarwień. Y Piano słynie że ma więcej basu, mnie na tym nie zależało. Denon ma bardziej liniowy dźwięk. Przy zakupie nie brałem pod uwagę wymiany monitorów, i uważam (możecie po mnie pojechać,ale pójdźcie i sprawdźcie sami) iż w Denonie są one o klasę lepiej wykonanie niż z Y Piano. Na dodatek Y Piano słynie ze słabych mechanicznie napędów, gdzie w poprzednim wątku naraziłem się na krytykę a wyszło, że komuś tu na forum napęd nie wyjeżdźa, czyli kolejne potwierdzenie reguły słabego punktu w Y Piano. Yamaha jest bardziej znana i jest jej więcej (świadomość marki w tym segmencie) i ma też więcej zwolenników i nabywców, więc głosów za więcej uświadczysz. Na DVD mnie również nie zależało a na odbiorze stereo i standardowych zestawach, uważam że DM-37 nie jest gorszy a lepszy, ma wierniejsze oddanie szczegółów w całym paśmie, nie mówić o wykonaniu ! Kable tylko wymienić na Procaby LS25 jak ja zrobiłem i zyskuje się nowy wymiar dźwięku nie podkolorowany niczym, jechać na Direct Source i gwarantuję zachwycenia małym klockiem !

moshica, 19 Sty 2009, 22:02

>A ja dla odmiany polecam Denona DM-37 i nie pomimo, iż wiele zostało napisane czy nie, ale dla

>własnej subiektywnej oceny. Po pierwsze jakość odsłuchu na DM-37 byłą moim zdaniem lepsza niż w

>przypadku Y Piano, basu mniej, środek bardziej precyzyjny i przestrzeń. Ogólnie scena muzyczna była

>konkretnie zarysowana, czyli wszystko jak należy bez przebarwień. Y Piano słynie że ma więcej basu,

>mnie na tym nie zależało. Denon ma bardziej liniowy dźwięk. Przy zakupie nie brałem pod uwagę

>wymiany monitorów, i uważam (możecie po mnie pojechać,ale pójdźcie i sprawdźcie sami) iż w Denonie

>są one o klasę lepiej wykonanie niż z Y Piano. Na dodatek Y Piano słynie ze słabych mechanicznie

>napędów, gdzie w poprzednim wątku naraziłem się na krytykę a wyszło, że komuś tu na forum napęd nie

>wyjeżdźa, czyli kolejne potwierdzenie reguły słabego punktu w Y Piano. Yamaha jest bardziej znana i

>jest jej więcej (świadomość marki w tym segmencie) i ma też więcej zwolenników i nabywców, więc

>głosów za więcej uświadczysz. Na DVD mnie również nie zależało a na odbiorze stereo i standardowych

>zestawach, uważam że DM-37 nie jest gorszy a lepszy, ma wierniejsze oddanie szczegółów w całym

>paśmie, nie mówić o wykonaniu ! Kable tylko wymienić na Procaby LS25 jak ja zrobiłem i zyskuje się

>nowy wymiar dźwięku nie podkolorowany niczym, jechać na Direct Source i gwarantuję zachwycenia małym

>klockiem

Wielkie dzięki Moshica, na taką recenzję właśnie czekałem, w podświadomości miałem nadzieje, że ktoś mi wreszcie poleci Denona a nie Yamahe :) A tak bardziej na serio to decyzja już zapadła, wczoraj wieczorem porównałem Yamahe e730 i postawiłem na Denona, jakoś bardziej odpowiada mi jego dzwięk. Pozostaje mi jeszcze jeden dylemat i to dość znaczny, znalazłem na allegro model Denona M35 z kolumnami od M37 w cenie 950zł z przesyłką czyli ponad 400 złoty taniej niż M37! Znalazłem też kilka słów w sieci o tym sprzęcie i raczej był to model ciepło przyjęty, niestety nie mam możliwości odsłuchu tego zestawu, może ty Moshica miałeś przyjemność słuchania tego starszego modelu. Zastanawia mnie czy jest aż taka duża różnica pomiędzy między starym M35 a nowym M37, czy naprawde warto wydać te 400 zł więcej. Wiem, że w temacie napisałem wieża do 1500 zł, ale jak mam możliwość zakupu prawie takiej samej za 400 zł mniej no to różne pomysły przychodzą do głowy. Wiem , że nie ma USB i ma słabszy wzmacniacz, jedyne co mnie niepokoi to "zaciski" głośnikowe na sprężynkach a nie na "śrubach" jak w M37

Ps. Kenwood odpada , wygląda jak choinka a i dzwięk jakiś taki "dziwny"

Z tą Yamaszką to rzeczywiście lepszy jest Denon, jeśli jednak chodzi o E410/E810 to niestety Denon nie oferuję tak wiele możliwości zmiany ew. kolumn czy kabli, gra też mniejszą skalą i oferuję mniejszą moc. Myślę że też dokonałeś dobrego wyboru, co do poprzedniego modelu, to jednak jest różnica, stary gra mniej dokładnie i bardziej ciepławo. Nowszy jest lepszy i ma lepsze kolumny.

Mokry21, ja bym nie ryzykował zakupu "mieszanego", tzn, klocek DM-35 z monitorami z DM-37. Dopłaciłbym te 400zł do sprawdzonego zestawu. Jak pisałem wyżej, wykonanie DM-37 nie budzi żadnych podejrzeń, nawet w kwestii wtyków i gniazd ! Polecam DM-37, pozostałych klocków Denona nie testowałem.

> Pozostaje mi jeszcze jeden dylemat i to dość znaczny, znalazłem na allegro model Denona M35 z

> kolumnami od M37 w cenie 950zł z przesyłką czyli ponad 400 złoty taniej niż M37!

To jest jakis starszy model. Bardzo dobra cena jest u tego kolesia na Allegro to jakies lezaki magazynowe ale z tego co pisałem z ludzmi, ktorzy u niego kupili, to zadne refurbished tylko sprzet w idealnym stanie. W sklepach w necie jest jeszcze o wiele drozej. Mozesz tez kupic tylko amplituner od m35 i dobrac jakies o klase lepsze głosniki za 700-800 zł (te od M37 chodzą po 300 zł). Poczytaj sobie opinie o m35 na ceneo.pl sa bardzo pozytywne. Zasadnicza roznica miedzy M37 to brak usb - jesli jestes na tym forum to i tak pewnie nie marnujesz uszu na mp3 :)

Pozdrawiam,

K.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.