Skocz do zawartości
IGNORED

NOWE TELEWIZORY LCD HITACHI ULTRA THIN

mk345

Rekomendowane odpowiedzi

Czy miał ktoś z was możliwość testowania czy porównywania najnowszej serii TV LCD HITACHI - ULTRA THIN?

Ze względu na mały pokój, ok 10mkw brałbym pod uwagę właśnie LCD tej firmy, m. in. ze względu na niespotykane wymiary, tj jedyne 35mm grubości całkowitej i wadze ok. 10kg. (konkretnie chodzi o model 32" UT32MH70). Niestety cena wysoka, mimo braku wewnętrznego odbiornika TV.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/48680-nowe-telewizory-lcd-hitachi-ultra-thin/

mk345, 24 Sty 2009, 17:32

Hmm. Jest wystarczająco cienki (grubość ;). Ale są już takie po 2,5cm, a nawet 8,8mm, a nawet panele o grubości znacznie poniżej 1mm...

Może poczekaj ?

tak tak, czekaj, bo przecież te 2-4 cm grubiej na ścianie zabierze Ci tyle pomieszczenia, że do pokoju trudno będzie wejść, warto wydać więcej pieniędzy na taką ogromną oszczędność miejsca. To nic, że obraz słaby a cena wyższa od 40 calowego samsunga LED-LCD z kontrastem 2.000.000:1

Brawo, jeszcze jakieś mądre rady?

Te 35mm w zupełności by wystarczyło aby zamontować go na ścianie i żeby wyglądał jak obraz i nie zajmował praktycznie w ogóle miejsca w tym pokoju. Co prawda przez krótką chwilę widziałem go włączonego przypadkowo w salonie audio ale nie porównywałem go z innymi.

Co prawda i tak na razie muszę czekać, gdyż taką kwotą nie dysponuje ale w końcu trzeba będzie podjąć decyzję nie czekając bez końca na kolejne modele czy też spadki cen. Choć słyszałem że od tego roku ma się zacząć na poważnie "walka" producentów celem zmniejszenia grubości produkowanych TV.

Jezeli grubosc ekranu jest waznym kryterium wyboru, to moze projektor z ekranem namalowanym na scianie? Chyba nie ma nic cienszego, a projektor podwiesisz pod sufitem poza zasiegiem domownikow.

americano, 24 Sty 2009, 20:07

I coś się tak mocno zbulwersował ? ;)

* * *

Tego najcieńszego na własne oczy nie widziałem. Tylko na fotce. Choć pod wariackim kątem zrobiona , obraz wygląda zastanawiająco dobrze (kolory), zupełnie jakby kąt oglądania nie miał znaczenia.

O cenie na razie nie ma co pisać.

Może widziałeś jakiegoś prototypowego "rzęcha" ? Wtedy prawdą co napisałeś.

* * *

W Ol-nie,w sklepie "Corab" stoi chyba z 60" SHARP. Grubość w najgrubszym miejscu: 2,5cm, cena coś ponad 30kzł.

Oglądałem i jakoś obraz mnie nie powalił, choć ten tv to jakoweś osiągnięcie...

* * *

Ad. grubości to sobie najchętniej kupiłbym (nie żartuję) takiego ok. 1-2cm naleśnika. (Mam ledwie ok. 0,5m w przejściu między łóżkiem, a ścianą. I nic nie można zrobić z innym ustawieniem, nie da rady, bo żelbetowej ściany nośnej nie da się przesunąć.)

Rano jestem zaspany i mógłbym łatwo zahaczyć o coś wystającego nawet 5cm od ściany.

Zatem coś cienkiego, byłoby z sensem. (Obecnie wisi zamiast tv, obraz.)

Problem widzę tylko 1: co z dźwiękiem z takich naleśników ? /Pewnie kaszana i krew w uszu./

Nie chcę mieć dodatkowych głośników - nic innego, poza ekranem nie przewiduję. (Ma "wyglądać".)

Łóżka mamy ze stelażami na pilota, także od "tej" strony ;)komfort jest :)

* * *

Z tego co widzę w polskich sklepach, to - może oprócz Samsunga - mamy sporo 8-12cm i więcej tv - grubasów ! ;))

A postęp w technice jest wciąż szybki...

Coś nie mogę namierzyć w sieci tego dużego cienkiego SHARP'a, co oglądałem. (Miał charakterystyczną szczotkowaną, ramkę i wytłoczone w niej logo.)

Czasem grubosc MA znaczenie. (Nie jestem jakimś jej maniakiem ale akurat sam potrzebuję cienkiego niczym obraz, tv.)

Tu duży SHARP o gr. ledwie 6,1cm:

Ukryta Zawartość

* * *

A z cienkich /4,5(?)cm ?/, do 37" tv, to przyjrzałbym się Samsungom.

Ukryta Zawartość

Cienkość widzę cienką... ;))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście, cena na poziomie 4,5kzł jak za 32" tv jest wysoka. /Czymś musi to być podyktowane./

Ta firma ma b. dobrą markę i opinię o obrazie /prasa/(he, znajdź, która takiej nie ma ;).

Może poszukaj jeszcze, czegoś u konkurencji ? Chociaż jak priorytetem ma być jakość obrazu, to chyba bym się sam na niego skusił ;)

Obraz w tym modelu, nawet na fotce robi wrażenie (!) :)

Opinii o nim nie widzę :(

Myślę, że w Polsce ludzie kupują w większości tanie, promocyjne tv.

No i marka HITACHI u nas jeszcze jest mało popularna i (za)mało widoczna...

* * *

Powiększ sobie tę fotkę - daje do myślenia ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>andrea29

Jak wspomniałem na początku, patrząc w obraz tego TV z bardzo dużego kąta nie było widać charakterystycznego dla LCD tzw. mlecznego obrazu tylko cały czas taki sam jakby się oglądało na wprost, niestety za bardzo nie zwróciłem uwagi czy występuje smużenie (32" nie jest 100Hz, dopiero 37" tak ale ten model za duży). Dlatego interesuje mnie czy ktoś na to wszytko zwracał uwagę.

Choć z podjęciem decyzji pewnie zaczekam kilka miesięcy. Jako drugą firmę brałbym pod uwagę JVC, widzę że tam też się nieco ruszyło.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś w nocy znalazłem opinię o HITACHI UT42MX70.

Źródło wiarygodne, bo "VIDEO MIX" z XII.'08

Cytuję ze str.13:

Matryca IPS (pozwala na uzyskanie jaśniejszego i wyraźniejszego obrazu, o lepszym kontraście i kolorach i - uwaga - obraz można oglądać praktycznie POD DOWOLNYM KĄTEM.

Wysoka jakość obrazu była i jest dla firmy HITACHI b. istotna.

W ww. modelu zastosowano odświeżanie 100Hz i Movie FRC - autorski system konwersji sygnału filmowego 24p z płyt BD minimalizujący drgania obrazu. /Jego działanie polaga nie na dodawaniu klatek już istniejących (metoda 3:2 pull down) ale na tworzeniu klatek dodatkowych, opartych na analizie obrazu./ W wyniku widać bardziej płynne przejście od klatki do klatki - oko nie dostrzega skoków obrazu.

Dodatkowym smaczkiem jest zastosowanie - opracowanie HITACHI - procesora Picture Master FHD, opartego na 16-bitowym przetwarzaniu kolorów, zapewniającego BARDZO DOBRE odtwarzanie barw i detali.

Zastosowano również zaawansowane układy redukcji szumu i zniekształceń MPEG, co ma niemały wpływ na JAKOŚĆ obrazu.

* * *

Dane techniczne:

panel LCD IPS 42"

rozdz. : 1920x 1080

kontrast dynamiczny: 10k:1

kompatybilność: 1080/24p

wymiary: 1036x768x39mm (ekran)

waga: 28kg

WADY (wg mnie ;):

tylko 1 wejście HDMI

brak czytnika kart pamięci

brak tunera tv

WYSOKA cena

ZALETY :)

wyposażono go w systemy umożliwiające uzyskanie wysokiej jakości obrazu i DŹWIĘKU

cienki, 39mm panel

tv umożliwia wyświetlanie obrazu HD i SD z różnych źródeł.

mk345, 25 Sty 2009, 00:05

Ok. Z tą niewrażliwością na kąty oglądania (lubię i sobie cenię) też tak piszą o HITACHI w "VIDEO MIX" z XII. '08 - sprawdź sam; są tam też opisane inne, wielce interesujące telewizornie - zapewniam.

* * *

Ze swojej strony powiem, że duże i b. KORZYSTNE wrażenie zrobiły na mnie ostatnio oglądane panele LCD w tv-ach f-my PANASONIC.

Tu też w porównaniu z kilkunastoma modelami konkurencji, kolory pod kątem nie brały w łeb...

Zwróć na nie uwagę.

Jakość obrazu paneli Panasoniców (porównywałem z wieloma innymi) pokazuje, że to najwyższa liga w porównaniu z tym, co jest teraz dostępne w wielkich sklepach sieciowych (RTV-EURO-AGD czy MM).

No ale NIE PORÓWNYWAŁEM obrazu Panasów z HITACHI, bezpośrednio, gdyż tych ostatnich w RTV-EURO-AGD albo MM jakoś nie widziałem.

PS. Nie słuchaj frustratów :)

Ech, zapomniałem napisać, że jak poniższy SHARP ustawi się bokiem, (BTW: 2,28mm grubości i wieeelki ekran),trzeba najechać na niego myszką (w czasie, gdy wędrują p. niego zwierzęta).

Ukryta Zawartość

* * *

A w ogóle to pochodźcie sobie trochę po tej stronie i porównajcie (a może lepiej nie ? ;), co oferują u nas w Polsce sklepy. (Już niestety archaiczne modele w większości.)

Ukryta Zawartość

Dzięki za istotne informacje. Czyli potwierdziło się to co zauważyłem odnośnie dowolnego kąta patrzenia na obraz. Co do braku tunera , to jakoś mnie to nie przeraża. A czy można by było ew. dokupić i zastosować rozgałęźnik zmieniający 1x HDMI na 2 lub 3X HDMI - byłoby po problemie?

Zastanawiam się czy może decydować się na 37" bo dopiero on miałby odświeżanie 100Hz i Movie FRC. W końcu byłby to zakup na ładnych parę lat.

Ale czy te 37" nie będzie już przesadą? Odległość miejsca siedzącego od TV wynosiłaby max 2,7m.

mk345, 25 Sty 2009, 13:42

Odpowiadam (na podstawie lektury któregoś z n-rów AV).

Taki "rozgałęźnik" wejść HDMI istnieje. Obsługiwał chyba ze 4 wejścia. Ale kosztuje - nie pamiętam czy aby na pewno tyle, chyba ze 299S czy coś k. tego. (Musiałbym sprawdzić, ale na pewno tani nie był :(

W każdym razie zaopiniował go pozytywnie p. Filip Kulpa.

Ad. 37" to lubię ten format najbardziej :)

Ja będę swój nowy tv oglądał z ok.2,3m (po podniesieniu się łóżka)i osobiście skłaniam się tylko jednak do 32" z racji odległości i że taka wielkość mi najbardziej pasuje.

No ale ten dylemat, radzę byś rozstrzygnął osobiście ;)

Moje zdanie to: możesz brać 37". (W razie przeprowadzki do czegoś >, nie będziesz żałował... ;))

Poza tym ma pewne plusy o których napisałeś i że są dla Ciebie istotne...

W końcowym rozrachunku, nie ważne ile wydasz i na jaki, liczyć się bowiem będzie TYLKO i wyłącznie Twoja SATYSFAKCJA.

Amen :)

Życzę zadowolenia z wyboru i satysfakcji z (oby) bezawaryjnej pracy tv przez wiele lat.

Powiększenie optymalnego kąta patrzenia to faktycznie duży plus. Ale nie rozumiem tej pogoni za cienkością, zwłaszcza jeśli trzeba za to sporo dopłacić. Przecież pod telewizorem i tak musi stać jakiś stolik ze sprzętem wideo, co najmniej 40-centymetrowej głębokości. To po co się bić o 5 cm telewizora ?

A tuner ? przecież bez niego obraz telewizyjny jest fatalny. Też trzeba go gdzieś postawić. Zwolennicy KD obstawią ekran wielkimi kolumnami i subwooferem wielkości budy dla dobermana.

Może więc by ktoś powiedział tym z Hitachi że kruszą kopie o nic.

Znalazłem artykuł o przełączniku HDMI (AV nr11/'07, str.84).

Ma jedno wejście i 4 wyjścia, w tym jedno z przodu obudowy.

Ma też płaskiego niemal jak karta kredytowa pilota.

Cena ponoć 129 EURO.(Mogła się zmienić.)

Urządzenie zwie się: przełącznik HDMI "Aten VS-481".

Dystrybutor: AJM Electronics

www.aten.pl

W konkluzji, p. Filip K. napisał, że VS-481 jest solidnie wykonany (płaska obudowa z aluminium, relatywnie dość ciężka), bezproblemowo przełącza sygnały wideo 1080p i przesyłać je może na odl. do 10m.

Dzięki złączom HDMI 1.2 transmituje wielokanałową fonię LPCM.

Ponoć to 1. z najlepszych tego typu urządzeń na rynku, i ponoć jeszcze w rozsądnej cenie.

Zasilacz jest typu wtyczkowego.

Jedyny drobny minusik to brak wyłącznika sieciowego.

* * *

IMO trzeba brać poprawkę na czas kiedy to zostało napisane oraz na kurs waluty...

Poza tym wierzę, że powinna już istnieć jakaś konkurencja dla tego malucha.

W "Płaskie Ekrany & Dobry Dźwięk", nr 29/2008 na str.20, znalazłem art. p. F.K. o ultra cienkich LCD HITACHI.

Warto przeczytać go sobie w całości (podobnie jak i inne artykuły), by uzupełnić sobie wiedzę o tym mało w Polsce popularnym i mało widocznym (jeśli idzie o tv) producencie.

Z grubościami, faktycznie - HITACHI produkuje ok. 3,5cm naleśniki.

Stosuje w nich matryce IPS lub IPS-Alfa, cechujące się "zwiększoną transparentnością".

Z uwagi na cienkość ekranu, producent stosuje TYLKO JEDNO wejście HDMI.

Wszystkie kable można schować w oryginalnej podstawie i dalej dyskretnie skierować w... podłogę.

Rozwiązanie jest eleganckie ale wymaga przemyślanej instalacji i lokalizacji tv.

Wagi:

UT42MX70:18kg

32"-"-: 10,9kg.

Czyli bez problemu można wieszać je na ściance k-g.

Produkcja tv LCD HITACHI odbywa się w Czechach niedaleko Pragi.

Tv 32" i 37" wykorzystują lepsze jakościowo matryce IPS -Alfa (37" jest FHD).

Układy odświeżania 100Hz i Movie FRC (redukcja juddera w filmach 24 fps) są stosowane w tv 32" i 42".

zatem panel IPS-Alfa oraz ww. 100HZ i redukcję juddera HITACHI zastosowało jedynie w modelu UT37MX70.

* * *

Wydaje mi się, że producentem tych matryc jest chyba Panasonic (nie jestem pewien).

(Jak się mylę - niech mnie ktoś poprawi.)

jest trochę inaczej.

Najcieńszy model dotychczas w sprzedaży to LCD Hitachi seria UTMX 70 - w rozsądnej cenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu jest test

Do telewizora dodawany jest Tuner cyfrowy HD gratis i switche z HDMI i złączem analogowym również gratis. Produkowane są w Anglii.

Najcieńsze wprowadzane na rynek to Sony zeria ZX 1 40" - w ceni2 3000 euro.

Sharp 52 XS 1 Kosztuje 32.000 i jest na ledach .

Ukryta Zawartość

Razem z Podstawką

Najcieńszy model który będzie wprowadzony w tym roku na rynek to JVC:

Ukryta Zawartość

tak to widać w wyższej rozdzielczości:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.