Skocz do zawartości
IGNORED

Burza w lampce. Zdechlo.

koc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Chinczyk mi umarl. Po dluzszym nie uzywaniu (wyjazd) odpalilem yaqinka, i zanim zdazylem zareagowac w jednej z kt88 nastapila wewnetrzna burza. Wyladowania strzelaly po calej lampie az do szkla banki, po czym wszystko zgaslo. Zadziwilo mnie to do tego stopnia, ze nie zdazylem siegnac do wylacznika. Calosc trwala 1,5 sekundy, i wzmacniacz zamarl. W tej chwili nie wlacza sie zupelnie - i tu pytanie: czy lampa zabrala ze soba jakies zabezpieczenie, czy tez do krainy wiecznych pentod przenioslo sie cos wiecej? Gdzie w polnocnej Polsce mozna dac wzmacniacz do przejrzenia? Teoretycznie ma gwarancje, ale chyba nie chce mi sie odsylac go do HongKongu;) Lampy mialem wymieniac i tak. Model mc-100b, schemat mam. Z gory dziekuje za podpowiedzi.

ps. czym zastapic te chinskie kt88? Myslalem o 6550 tunsgena, jest cos lepszego, "lampowego", w zblizonej cenie?

Pozdrawiam serdecznie

koc

https://www.audiostereo.pl/topic/48770-burza-w-lampce-zdechlo/

Prawdopodobnie wywaliło Ci tylko bezpiecznik (bezpieczniki). Sprawdź, ale nie odpalaj na tej "wątpliwej" lampie.

Możesz kupić dwie pary KT88 lub 6550 od dowolnego producenta, to o czym myslałeś to zapewne współcześnie produkowany Tung-Sol. To dobre lampy.

McGyver

A czy KT100 może zastąpić KT88? Z tego co wiem, KT100 jest nieco mocniejszą wersją KT88.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Kerech, 1 Lut 2009, 13:23

>>jeżeli nie chcesz samemu grzebać polecam -> www.sonusoliva.pl

>

>TAAA! Jakby to McG. napisał to wątek już miałby jakieś 200 wpisów z posądzeniem o autoreklamę.

Dlaczego "autoreklamę"? Co ja mam wspólnego z Sonus Oliva?

>ale o co chodzi?

Wszystko OK, może wróćmy do tematu, chciałem tylko wyrazić swój sprzeciw wobec ciągłego posądzania McGyver'a o samo reklamę, ale mnie nie zrozumieliście, pewnie źle to ująłem, sorki za offtopic.

TAK, TAK, TAK !

Te nowe Tungsole z potrójnym getterem grają rewelacyjnie, to pierwzy taki przypadek (miejmy nadzieję, że nie ostatni), że nowe lampy grają lepiej, niż NOSY. O tym wszyscy piszą, pewnie jest jakaś nowa technologia, lepsza póżnia, elektrony są swobodniejsze, lepiej drgają w takt muzyki...

Warto, nawet przy wysokim kursie $. Chyba jutro kupię z 10 szt. bo pewnie podrożeją, po takich recenzjach.

pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.