Skocz do zawartości
IGNORED

Rezystory-różnice

zawi

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie laika-jakie róznice są pomiędzy rezystorami metalizowanymi, węglowymi a tantalowymi-chodzi mi głównie o to czy poszczególne typy rezystorów wyróżniają jakieś cechy brzmieniowe.Gdzie ewentualnie i jaki typ rezystora najlepiej się sprawdza-a może jest to bez znaczenia.

https://www.audiostereo.pl/topic/48854-rezystory-r%C3%B3%C5%BCnice/

darkfenriz - podobnie jak Autor watku zastanawialem sie "gdzie tkwi diabel..?"

Pewnie jest tak,ze o zastosowaniu konkretnego rodzaju stanowi jego cena i co pewnie wazniejsze - tolerancja wykonania...

pzdr

visto

Z tą bzdurą co do różnic w brzmieniu to raczej bym się nie zgodził. Ostatnio trochę się bawiłem i porównałem np. rezystor węglowy Kiwame z rezystorem metalizowanym Holco. Są różnice i to bardzo duże .Właśnie dlatego moje pytanie. Np Kiwame dają piękną barwę lekko ocieploną ale są pewne ograniczenia w przestrzeni.Inaczej z Holco bardziej neutralne brzmienie.No i właśnie czy to wynika z tego że Holco jest metalizowany a kiwame węglowy czy może z tego powodu że zostały zastosowane w takim a nie innym miejscu.

Kto mi na to rzeczowo odpowie-tylko nie na zasadzie że żadnych różnic proszę.

Różnice są w tym jaka technologia jest wykorzystana w budowie rezystora i użytych materiałach,duży wpływ na brzmienie ma indukcyjność elementu,która wynika głównie z użytego materiału do budowy co pociąga za sobą sposób wykonania. Co do brzmienia jakie powodują i w jakiej konfiguracji to się wypowiadać nie będę,najbardziej słychać je w pętlach sprzężenia zwrotnego co nie znaczy że i w innych miejscach nie da się usłyszeć różnic.

pozdrawiam Bodo.

W najbardziej newralgicznych miejscach, np katodzie lampy, różnice są znaczne. Jak dla mnie, np pomiędzy węglowym AB, a tantalem (dwa bieguny) znacznie większe niż pomiędzy różnej maści kabelkami.

pwit1-z biegiem czasu i wielu kombinacji dochodzę do tego samego spostrzeżenia co Ty.

Szkoda że nie miałem okazji wypróbować jeszcze tanalowych rezystorów - słyszałem że są bardzo dobre.pwit1 czy to prawda?

Witaj pwit1.

Odnośnie rezystorów to bardzo dobre rezultaty przynoszą Millsy MRA, a dokładnie w zwrotnicach kolumn głośnikowych. Po wlutowaniu dźwiek się znacznie otworzył z lepiej eksponowaną górą i lepszym "oddechem". Natomiast jeżeli chodzi o cd, wzmacniacze oraz różnego rodzaju przetworniki to bez kompromisowym produktem napewno są rezystory tantalowe Audio Note !!!

Tylko tak naprawdę żeby docenić jakość tych podzespołów należy posiadać odpowiednio zestrojony system-tak uważam, ponieważ szkoda wydawać dużo kasy na elementy które sa ograniczane pozostałymi słabszymi podzespołami toru audio.

Pamietaj, tylko w przypadku tantalowych musisz się uzbroić w cierpliwość ponieważ dłużej dochodza do pełnej swobody. Ale naprawdę warto:-).

P.S masz jakieś dobre źródło tantalowych?

... i jeszcze jedną, że 2W są lepsze od 1W i 0,5W, a najlepiej (z pewnością dla producenta i dystrybutora;-) po 2 równolegle, ale wystarczy zajrzeć do najwyższych modeli Kondo i AN, żeby stwierdzić, że może coś w tym jest;-)

Indukcyjność samego rezystora przewlekanego jest sporo mniejsza niż 1cm ścieżki na płytce drukowanej. Nie tędy droga. Co do sprzężenia zwrotnego to mogę się zgodzić, ponieważ mogą tam wystąpić nieliniowści związane ze sporym napięciem i mocą. Powinno się w tym miejscu użyć rezystora o maksymalnej mocy wiele razy większej niż rozpraszana- modulacja termiczna rezystancji. Ja używam podłączenia szeregowo-równoległego. Jednak te i inne rzeczowe argumenty nie zmienią faktu, że amatorzy wymieniają element który rozumieją jak działa (najlepiej bezpiecznik, rezystor albo kabelek) i słyszą to co chcą. W końcu po coś się starali.

darkfenriz 1 Lut 2009, 01:21

"amatorzy wymieniają element który rozumieją jak działa (najlepiej bezpiecznik, rezystor albo kabelek) i słyszą to co chcą. W końcu po coś się starali."

I tego trzeba się trzymać. Stresu mniej... i parę groszy w kieszeni zostanie;-))

Hm...

Skoro wiemy że są różnice w parametrach pomiędzy rezystorami o tej samej wartości rezystancji,to wiemy też że mogą one mieć duży wpływ na brzmienie w przypadku przebiegów zmiennych.

Bardzo często stosowanie rezystorów węglowych w stopniach mocy daje zamierzony efekt poprawności barwowej, podczas gdy lepsze efekty z zastosowania rezystorów metalizowanych [n-s]uzyskujemy w stopniach o bardzo dużym wzmocnieniu.

Jeżeli ktoś jest nieświadomy różnic pomiędzy technologiami wykonywania kondensatorów, rezystorów itp, i wpływu [parametrów stałych i zmiennych ] tak wykonanych elementów na działanie urządzeń to po jaką cholerę się WYPOWIADA !

P.S. Są różnice pomiędzy rezystorami np.metalizowanymi nawet pomiędzy wykonaniami kilku producentów.

UWAGA !

Różnice parametrów są ale tylko gdy mamy do czynienia z przebiegami zmiennymi.

W przypadku przebiegów stałych, problem można pominąć.

Mam do czynienia z urządzeniami medycznymi które ratują życie i tam profesjonaliści mogą sobie pozwolić na użycie materiałów o wysokiej jakości nie patrząc na na księgowego i tu widać że nie używają elementów marnej jakości o słabych parametrach tylko możliwie najlepszych a resurs urządzeń w cywilizowanych ( bogatych ) krajach na ten sprzęt jest 10 lat,u nas niestety ratuje się te urządzenia o wiele dłużej, i dlatego mogę do nich zajrzeć co prawda coraz więcej jest urządzeń cyfrowych ,lecz tam gdzie mamy do czynienia z torem analogowym w tych maszynach jakość jest bardzo wysoka. Pozdrawiam Bodo.

kiedyś z Bodo_z testowaliśmy wzmacniacz, niezależnie od siebie. Po zmianie rezystorów w sprzężeniu zwrotnym usłyszałem wyraźną zmianę w barwie (zwykły metalizowany za kilka groszy c/a Riken) i od tego czasu wiem, że wpływają na barwę. Bodo - pamiętasz, że nawet połączenie równoległe też zmieniało barwę...? Jak czytam znanych konstruktorów to też zwracają uwagę na tą sprawę. Nie wiem czy przytoczę poprawnie nazwisko .... Borbley chyba - tak samo zaleca wysokiej klasy rezystory w sprzężeniu zwrotnym w swoich konstrukcjach. Więc, może jest coś na rzeczy :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

jak pewnie wiecie AN sprzedaje niektórze urządzenia w formie kitów a także sporo drożej już fabrycznie uruchomione. Ludzie którzy mieli do czynienia a jednym i drugim twierdzą że urządzenia kitowe grają słabiej a to głównie ze względu na stosowane tam rezystory - AN do kitów daje zwykłe metalizowane, a do produkcji używa dużo droższsych tantalowych.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Dzięki Panowie za wypowiedzi nt. który u wielu wzbudza uśmiech politowania.Do niedawna też nie byłem jakoś przekonany do tak znacznego wpływu użycia dobrej jakości rezystorów a zwłaszcza różnic jakie dają rezystory wykonane na bazie różnych materiałów.

Jest różnica i to znaczna.Zastanawia mnie tylko dlaczego niektózy tak zwani audiofile o absolutnym słuchu szydzą z tego.Moja żona ani nie należy do audiofili ani jak sama twierdzi nie ma słuch absolutnego jednak usłyszała różnicę w brzmieniu po zastosowaniu węglowych kiwame a metalizowanych holco. Tak więc mowa że dobrej jakości komponent prawidłowo użyty nie ma wpływu na brzmienie jest tak samo wg. mnie fałszywe jak twierdzenie moich znajomych kiedy kupowałem plazme w okresie kiedy kosztowała 5Kzł że to gówniany sprzęt.Ci sami jakość w obecnej chwili gdy ceny drastycznie spadły nie oparli się temu jak to nazwali gównianemu sprzętowi.

No ale pomijając to zgadzam się jak najbardziej z wypowiedzią darkula o specyfice brzmienia węglowych i metalizowanych rezystorów.

Jakby tak jeszcze Piotrek dorzucił kilka spostrzeżeń ze swego doświadzczenia odnośnie stosowania różnych rodzajów rezystorów to byłbym wdzięczny (zależy mi na tym bo nasze odczucia chyba są podobne sądząc np. po tym co napisał o kondensatorach Panasonic FC i Elna Silmic II)

Wymienia ktoś stabilizatory, kondesatory w kompensacji częstotliwościowej, tranzystory, kondensatory odsprzęgające lokalnie, zegary i wzmacniacze operacyjne?

Pewnie tak, ale te elementy mają znacznie mniejszą popularność wśród podmieniaczy. Czyżby one miały mniejsze znaczenie dla końcowego efektu?

Ciekawy wpis na temat roznicy w brzmieni komponentow znalazlem swego czasu na AA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Autor, Jonathan Carr (Lyra Connoisseur), jak pisze gdzie indziej, w swoich projektach nie przyklada wiekszej wagi do typu uzytych czesci, co innego jednak jesli chodzi o "re-balancing someone else's design" ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak czy siak oprócz doboru elementów [ moim zdaniem ] 90% sukcesu to dopracowany układ połączeń czy jak kto woli projekt PCB, lub montażu powietrznego [ mój ulubiony ].

Bez zachowania odpowiednich przekrojów i pojemności ścieżek zasilających, masy sygnałowej i masy zasilania czyli różnic potencjałów nawet najlepsze elementy nie pomogą.

Poprawne projektowanie takowych należy tylko do niewielu dłubaczy.

Tej wiedzy w kilka lat nikt nigdy nie zdobył.

Co do rezystorów, to kto wie czy nie najlepsze są bezindukcyjne ,drutowe, bifilarnie nawijane.

Nie na darmo używane są bardzo często w układach wyjściowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.