Skocz do zawartości
IGNORED

Prosze o opinie o cdkach

Mars

Rekomendowane odpowiedzi

Nadejszla wiekopomna chwila, czyli zmieniam cd.

Prosze o opinie na temat nastepuyjacych urzadzen:

Rega Planet 2000

Exposure 2010

Arcam (nie pamietam symbolu)

Audio Analogue Paganini (wlasciwie juz odpadl ale co tam)

Thule jakis za 3500

ewentualnie prosze o propozycje odtwarzacza za ok 4000. Zmieniam NAD 541, ktory gra bardzo dobrze ale nie odtwarza mi wszystkich cdr ow co mnie z lekka wpienia. Prosze o opinie uzytkownikow, glownie zwiazane z codzienna eksploatacja, czyli czy nie ma problemow z czytaniem cdr, czy dzial cicho itd. Dodam ze na razie sluchalem Audio Analogue Paganiani i Regi Planet. Rega moze byc, ale moze jest cos ciekawszego.

https://www.audiostereo.pl/topic/4889-prosze-o-opinie-o-cdkach/

Jeśli lubisz czad, basior, power, szczegółowość, stereofonię, a na dodatek słuchasz dużo rocka, elektroniki, popu to Rotel RCD 1072 - transport super cichy i super szybki - jedyny mankament to wolne przewijanie. CD-R połyka ze smakiem, zero problemów, porysowane płytki też. Polecam.

Zapomnialem

Slucham prawie wyłacznie muzyki klasycznej, wiec czad mnie nie interesuje. Odtwarzacz ma byc uniwersalny. Rotela nie chce

Reszta systemu to

YBA Intergre - wzmacniacz

Jmlab PS 5.1 - kolumny

Kimber - kable

XLR tez nie kreci mnie. Ma to poprostu pieknie grac i tyle. YBA nie ma XLR. Audio analogue gral moim zdaniem gorzej niz NAD 541 a kosztuje zdaje sie ok 4000 zl. Za wolny, za malo przestrzeni odpada. Rega jest o niebo lepsza.

Wlasnie zauwazylem ze pewne plyty nieco dlugo "lyka". Pozatym wykonanie tego sprzetu to poprostu skandal. Plastik rodem z Biedronki. Tak klapa od gory, troche sie boje ze ja ulamie przy pierwszej okazji. Musze jednak przyznac ze brzmi bardzo dobrze. Mam oczywiscie pewne zastrzezenia, ale nie bede pisalk o nich by nie sugerowac. Ciekawy jestem czy nasze obserwacje sie pokryja.

Oczywiście brzmienie jest najważniejsze, ale jakość wykonania jeśli CD kosztuje kilka kzł też powinna być dobra.

Regi nie słuchałem, ale za to słyszałem wiele złego jeśli chodzi o niezawodność.

Łyka wszystkie płyty CDR jak leci. Ja kupiłem nowy jakieś 3 lata temu w Czechach. Kosztował ok PLN 2500 (cena sklepowa 4100). Obecnie to chyba warto sprobować CD73T cena ok PLN 3300?

Arcam to przede wszystkim średnica - taka, że zapiera dech! Bas mógłby być lepszy, ale przy tej cenie nie można narzekać. Z odsłuchem Arcama jest kłopot, bo dystrybutor nie wypożycza za kaucją - można spróbować tylko w salonie.

W Czechach można kupić dużo sprzętu w dobrej cenie w Ostravie - www. velkoobchod.cz/shop

I jeszcze jedno: ponieważ jestem z natury niezwykle życzliwy, to od razu Cię zmartwię ;--))

na tym pułapie cenowym nie znajdziesz idealnego odtwarzacza do klasyki. Słuchamy mniej więcej tego samego, więc ja też mam podobny problem. Brzmienia orkiestrowe, fortepian, czy w ogóle instrumenty akustyczne to niestety najbardziej wymagający materiał i kupując odtwarzacz w granicach 3000-5000 bądź przygotowany na kompromisy. Ideału należałoby szukać nieco wyżej (Meridian, Linn, CEC). Może coś z drugiej ręki?

Pzdr.

Nie szukam ideału poniewaz oznaczaloby to ze jestem ...audiofilem, a ja poprostu lubie muzyke. Kwota do powiedzmy 4 tys zł wydaje mi sie akurat, wiecej napewno nie wydam. Co do Meridianow i Linnow... to wydanie powedzmy 10 kzl na cd to dla mnie ekstrawagancja (wiem wiem ze mozna kupic Linna za 70 tys ale co z tego. Pozatym muzyka (ideal o ktorym piszesz) powstaje raczej w glowie niz w sprzecie. Sprzet ma nie przeszkadzac. Zgadzam sie ze Meridian nie przeszkadza znacznie bardziej niz NAD. Podumowujac nie jestem bezkompromisowy i maly kompromisik mi nie zaszkodzi

Dodam jeszcze, że przez jakiś czas porównywałem CECa z Arcamem i szczerze mówiąc wolę tego ostatniego. CEC ma lepszą klasę, ale mniej angażujący dźwięk.

W sensie użytkowym olbrzymim mankamentem CECa jest, że nie lubi większości płyt CDR.

• Redaktorzy

Jeśli bierzesz pod uwagę Arcama, to gdyby trafił si się Alpha 9 z drugiej ręki, warto. To szczytowy model poprzedniej serii, niewiele różniący się wewnętrznie od FMJ23, który go zastąpił. Całkiem nowy (sprzed raptem kilku lat), w pełni i tanio serwisowalny. W UK standardowa cena tego modelu z second handzie to 450 GBP.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.