Skocz do zawartości
IGNORED

cd

Max

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem również elektronikiem po PW a mimo to podchodzę do tuningu z dużą dozą ostrożności (jednoczesnie nie dyskwalifikując go z zasady). Jednym z powodów jest fakt, że w technice analogowej teoria nie przekłada sie bezpośrednio na praktykę - bo skąd niby konieczność dobierania parametrów elementów przy uruchamianiu urządzenia? Znana wśród elektroników anegdota mówi, że po przy pierwszym uruchamianiu zaprojektowanego wzmacniacza okazuje sie, że wyszedł generator :-) Tak więc wymiana elementów (szczególnie analogowych) na "lepsze" nie oznacza jednoznacznie poprawy dźwięku bo nie bierze pod uwagę wartości pasożytniczych (np pojemności i indukcyjności rezystora). Wstawienie elementu o niższych wartościach pasozytniczych powinno teoretycznie dać poprawę - ale jeśli w trakcie uruchamiania parametry dobrano tak by skompensować wartości pasożytnicze - to paradoksalnie "lepszy" element pogorszy ostateczny efekt.

Ale to jest tylko teoryzowanie. W praktyce liczy się jakość dźwięku - byłbym skłonny rozważyc zainwestowanie w tuning pod warunkiem, że miałbym możliwośc porównania mojego sprzętu z identycznym po tuningu. Na pewno nie zdecyduję się na robienie tuningu "w ciemno".

I jeszcze jeden argument, tym razem natury ekonomicznej. Funkcjonuje wolny rynek i pełna konkurencja. Jeśli uzyskanie brzmienia na poziomie 10 tys. poprzez złożenie sprzetu z elementów wartych 2 tys. byłoby tak proste to jestem pewny, że znalazłaby się firma, która by to zrobiła i sprzedając sprzęt za 4-5 tysięcy zrobiłaby świetny interes.

Zresztą może takie firmy rzeczywiscie są. Czytałem recenzję sprzętu w której napisano, że biorąc pod uwagę zastosowane podzespoły trudno uwierzyć jak producentowi opłaca się sprzedawać za tak atrakcyjną cenę (celowo nie podaję marki).

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4100
Gość Marek do Zydelka

(Konto usunięte)

Skoro już mowa o kablach - w mojej 50-tce dodatkową poprawę brzmienia uzyskałem przez odłączenie przewodu biegnącego przez całą obudowę do regulacji głośności i z powrotem do gniazd wyjściowych. Zostały tylko gniazda "fixed". Nie wiem jak to wygląda w 30ES ale pewnie i tu można coś poprawić.

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4102

Może kupię. Na razie nie wymieniam sprzętu, ale jak będę szukał to wezmę MADRAL CD02 pod uwagę.

Chciałem tylko zwrócić uwagę, że twierdzenie "kosztuje 5 a gra jak za 10" jest Twoją subiektywną opinią a przedstawiasz to jako pewnik.

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4107

z własnych doswiadczeń wim , ze wymiana wzmacniaczy operacyjnych nie zawsze polepsza brzmienie a czasami nawet pogarsza.

Są CD gdzie ze względu na konstrukcję pewne op-ampy chociaż technicznie - parametrami doskonalsze się nie sprawdzą.

Przykład CA D500 wymiana NE 5532 na OPA 627 niewiele dała a w ręcz było gorzej

Czemu.

Ano dlatego , że optymalnem napięciem zasilającym doa OPA 627 jest przedział 9-12 V

zaś poniżej 8V to już zaczynają się problemy

a w CA d500 napięcie zasilające to 5V. Niby drobiazg a jednak.

Wniosek , że zanim zaczniemy przerabiać swój Cd warto dowiedzieć się czegoś więcej na temat op-ampów które zamierzamy użyć.

Są ludzie , którzy dla własnej ciekawości przeszli już tą drogę.

Może właśnie dlatego LcAudio optuje za AD 825 bowiem są najbardziej uniwersalne jeśli chodzi o aplikację

Co do reszty to się nie wypowiem jeszcze tego tematu nie przechodziłem.

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4113
Gość audio--maniak do mackaw co skonc

(Konto usunięte)

kazdy kto mowi ze po wydaniu 300 zl na tuning cd-ka za 1300 zl o osiaga brzmienie za 8 - 10 tys jest dla mnie pseudo elektronikiem ktory wogule nie ma pojecia o powaznych audiofilskich konstrukcjach. Taka osoba sama wydaje o sobie osad. Nie neguje tuningu tylko zgadzam sie z Robsonem ze moze nastapic poprawa badz pogorszenie dzwieku choc to pojecie wzgledne co uwazamy za polepszenie dzwieku pozory moga mylic gdy jeden aspekt brzmienia sie polepsza inny sie moze pogorszyc. to co najtrudniej jest osiagnac jest zloty srodek. tak sie sklada ze w moim krotkim zyciu sluchalem duzo sprzetow w roznych przedzialach cenowych i czasem faktycznie jest produkt przereklamowany sluchalem takze kilku zmodyfikowanych odtwarzaczy i tak jak stwierdzilem juz wczesniej najlatwiej jest podrasowac najtansze klocki bo praktycznie co bysmy nie zmienili moze podniesc jakosc brzmienia (oczywiscie moze albo nie) ale prosze nie nie pisac takich rzeczy ze po inwestycji 300 zl mamy cd za 8-10 tys bo przychodza mi na mysl tylko 2 osoby pan Nowak i cudowna woda do picia fale wysylane przez tv i pan kaszpirowski - rece ktore lecza - wystarczy i tak w tym kraju cwaniakow i magikow ktorzy z tombaku robia zloto ... z powazaniem audio--maniak

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4116

no - ale strzelil z tymi trzena stowkami:) wlasnie robie ekstremalny tuning...ok 1100-1200 zl a nie 300:)...a SLPS7 kosztuje 999zl i w tej cenie jak i dalej dalej konkurencji dla niego nie ma uwazam...a jush na pewno nie w delalach i przestrzennosci...pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-3871
Gość maciekw do audio-maniaka

(Konto usunięte)

Drogi kolego, nie wiem co dla ciebie jest audiofilską konstrukcję za 8-10 kzł bo ja takich nie znam. Jeśli ty znasz to tylko pogratulować.

Natomiast chodzi mi o formę w jakiej przedstawiasz swoje zdanie negując całkowicie i totalnie doświadczenia i zdanie innych osób, które w odróżnieniu od ciebie wiedzę o sprzęcie (układzie elektroniczno-mechanicznym) mają szerszą ze względu na wykonywany lub wykształcony zawód.

Więcej nawet, wszystkich którzy mają odmienne zdanie od twojego, wrzucasz do jednego worka i snujesz dziwne porównania z Kaszpirowskim!

Niestety jest rzeczą bezdyskusyjną, że tylko prawidłowo, oryginalnie i bezompromisowo zaaplikowane elementy wysokiej jakości dają w efekcie tzw. hi-end.

Niestety takie konstrukcje kosztują zazwyczaj kilkadziesiąt złotych. Tutaj w tym wątku mówimy o sprzęcie standardowym, w którym nie ma cudów, a w którym różnice w 90% procentach wynikają z tego, czy księgowy kazał używać potencjometru za 1,2 zł czy zaszalał potencjometrem za 12 zł. Do tego zmieniona obudowa, inna cena i mamy segmentację rynku. Czasami różnicowanie "klas" sprzętu odbywa się przez celowe zablokowanie dostępnych w układzie opcji (patrz amplitunery Nakamichi, gdzie w tańszym sprzęcie blokuje się niektóre systemy odtwarzania dźwięku w kinie domowym, a które dostępne są w użytym procesorze dźwięku). Dlatego też, jeśli ktoś wie co robi, i np. bierze pod uwagę zjawiska o których pisał Robson i Dodo (np. szersze pasmo op-ampa w danej aplikacji może spowodować , że układ zaczyna on się wzbudzać), to osiąga naprawdę bardzo dobre efekty. Na ile je wycenić nie wiem, ale jest dla mnie oczywiste, że każda wydana prawidłowo na tuning złotówka zwraca się w sposób znacznie więcej niż proporcjonalny w przyjemności słuchania.

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4129
Gość audio--maniak do mackaw co skonc

(Konto usunięte)

szkoda ze nieuwaznie czytasz to co pisze bo wydaje sie jakbys wogule nie rozumial o co mi chodzi, kilka cytatow w takim razie z mojej wczesniejszej wypowiedzi powinno rozjasnic twoje zmeczone patrzeniem w ekran oczy 1) " Nie neguje tuningu tylko zgadzam sie z Robsonem ze moze nastapic poprawa badz pogorszenie " niestety nie wychwyciles calej idei mojej wypowiedzi byl skierowany do czlowieka o pseldonimie zydelek ktory twierdzi ze : " Ja kupiłem przed paroma dniami na aukcji Sony "30" za 1400zł. Mam go przerabiać( zegar, wzmacniacze operacyjne i zasilanie). Wszystko wyjdzie 300zł+moja robota. Dzwięk za wydane 1700zł-liczę na 8000-10000zł.Nie kupuj więc gówna bo szkoda forsy. " nastepnym razem czytaj uwaznie wszystko a nie podniecaj sie tylko wyrwanymi z kontekstu zdaniami z powazaniem audio--maniak

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4134

Jezeli znasz dobrze swoj system, nastepnie wykonujesz tuning, wygrzewasz, sluchasz i nastapila zmiana brzmienia:

1. jest lepiej - jestes zadowolony - ok :)

2. nie jestes zadowolony - cofasz krok.

Tyle o tuningu, ktory moze cos polepszyc albo pogorszyc.

A czy wybierzesz Linna Ikemi, ktory ma taki sam przetwornik, opampy czy stuningowany cd z takimi samymi elementami troche inaczej zaaplikowanymi to juz kwestja odsluchu, i na koncu pieniedzy.

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4135
Gość maciekw do audio-maniaka

(Konto usunięte)

Jak bym chciał się podniecać to na pewno nie do ciebie, nie do twoich wypowiedzi i nie na tej stronie!

A jeśli kierowałeś swoje uwagi do zydelka, to trzeba było to do niego zaadresować.

P.S.

Cieszy mnie twoja troska o mój stan psychofizyczny, a w szczególności o zmysł wzroku!

Ale nie martw się i bądź szczęśliwy - nie jestem zmęczony.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-4136
Gość bartuzzi do kuby i audiofila

(Konto usunięte)

Samoróbka zegara? A skąd, jeśli można wiedzieć, wziąć schematy, elementy i tym podobne. Jeśli jest gdzieś strona w necie to poproszę o adres. P.S. Właśnie niedawno stwierdziłem w moim baltlabie, że kabel od preampa do końcówek mocy jest za 4zl/m. Ale kanał:( Jeśli znacie jakieś ciekawe i niedrogie kabelki...

https://www.audiostereo.pl/topic/489-cd/#findComment-3888
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.