Skocz do zawartości
IGNORED

Harman Kardon i moc

fecisko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Tak sobie właśnie przeglądam specyfikacje techniczne wielokanałowych amplitunerów AV wszelkiej maści i zauważyłem, że Harman Kardon oferuje znacznie niższą moc niż cała konkurencja - niezależnie od modelu i półki cenowej. Dajmy na to taki AVR 255 oferuje moc 50 W/kanal w trybie wielokanalowym (65 W w trybie stereo) gdzie w tym samym przedziale cenowym konkurencja (a zwłaszcza Yamaha) ma co najmniej 100W. Z czego to wynika? Czytałem, że generalnie lepiej jeśli amplituner ma troche więcej mocy niż głośniki, które napędza. Jak więc taki Harman (trzymajmy się przykłacu AVR 255) będzie współpracowal z głośnikami 100-120 Watowymi? Czy stanowi dla nich zagrożenie? Jeśli tak to czy posiadając Harmana jesteśmy skazani na mniejsze zestawy głośnikowe? Może ktoś z Was potrafi rozwiać moje wątpliwości...

prawdziwe 50W to bardzo dużo

7x 110W to tylko marketingowy bełkot, oznacza maksymalną moc każdej z końcówki, w stereo czy trybie wielokanałowym moc spada kilkukrotnie...

w praktyce Harman nie jest słabszy a nawet ciut mocniejszy od podobnych cenowo amplitunerów, wystarczy porównać pobór mocy (Denony, Yamahy około 400W do 500W), HK 255 - 540W

don111, 5 Lut 2009, 06:52

>prawdziwe 50W to bardzo dużo

>7x 110W to tylko marketingowy bełkot, oznacza maksymalną moc każdej z końcówki, w stereo czy trybie

>wielokanałowym moc spada kilkukrotnie...

>w praktyce Harman nie jest słabszy a nawet ciut mocniejszy od podobnych cenowo amplitunerów,

>wystarczy porównać pobór mocy (Denony, Yamahy około 400W do 500W), HK 255 - 540W

Nie do końca jest jak mówisz (delikatnie mówiąc).

Przykład:

Yamaha RX-V661 ma max pobór 800W (instrukcja) a z tyłu jest napisane 390W ... więc nie watro tak "dokładnie" patrzeć na napis z tyłu skoro Yamaha w pomiarach oddaje więcej mocy niż Denon z napisem z tyłu PONAD 400W :]. Liczą się pomiary mocy wyjściowej a nie napis na obudowie (choć można go traktować ORIENTACYJNIE).

Teraz trochę FAKTÓW ( NIE MITÓW )

Yamaha RX-V661 oddaje 2x~126W REALNEJ MOCY (1%THD) podczas gdy HK 247 2x83W REALNEJ MOCY (też 1%THD). W trybie wielokoanałowym moc się wyrównuje choć nadal Yamaha oddaje minimalnie więcej (Yamaha 5x62 vs. HK 5x 60W).

Powróćmy jeszcze raz do STEREO - Yamaha może oddać nawet 2x140W REALNEJ MOCY (4x70W bi-amp) a HK 247 ma nadal 2x83W (brak bi-amp).

ps. Jeśli chodzi o HK 255 to oddaje w STEREO 2x92W a w podobnej cenie Yamaha 883 2x135W - OWNED

Tak więc proszę więcej nie pisać jakoby HK był cudownie mocniejszy bo to po prostu nie jest prawdą.

Polecam lekturę miesięcznika AUDIO a nie innych bezwartościowych pism gdzie nie ma jakichkolwiek pomiarów a jedynie poezja.

Jak kupisz kolumny które mają przebieg impedancji bardzo zróżnicowany (wyjątkowo nieliniowy ... 3 Ohm minima ... maksima kilkadziesiąt) to będą one grać gorzej (kontrola) od kolumn z niemal poziomą kreską przy 7 Ohm z niewielkimi wzniesieniami do np. 12 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

np. na wykresie "Fig.1" mamy wielkie góry ale za to impedancja nie jest za niska w zakresie wyższych tonów (niestety ważniejszy jest przebieg w basie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kyle, 5 Lut 2009, 10:01

>Jak kupisz kolumny które mają przebieg impedancji bardzo zróżnicowany (wyjątkowo nieliniowy ... 3

>Ohm minima ... maksima kilkadziesiąt) to będą one grać gorzej (kontrola)

Dokładnie. JBL'e e90 potrafią schodzić z impedancją do 4Ω w zakresie 100-250Hz. AVR245 który posiadam, nie za bardzo je potrafi wtedy kontrolować.

jest inaczej, dla JBL może Harman to najlepszy wybór ze wszystkich niskich modeli Denona, Yamahy czy Onkyo z uwagi na ciepłe brzmienie i moc ale sam Harman wolałbym pewnie inne towarzystwo, po prostu pokaże więcej z innymi kolumnami

Kyle - znowu te testy z Audio ? 130W bez rezerwy prądowej oraz z marnymi innymi parametrami i przy dużym marginesie zniekształceń, przy innych nie przetestują bo by musieli pisać nieciekawe rzeczy o prawie wszystkich amplitunerach

130W to może odda kolumnom o łatwiutkiej impedancji, przy przeciętnych 2,5 drożnych podłogówkach już się wyłoży

zresztą moc to nie wszystko, 130W przy słabym damping faktorze, większych zniekształceniach, szumie, mniejszej pojemności kondensatorów równać się może w praktyce max takim 50W (to chyba i tak za dużo) z porządnego wzmacniacza

Zgoda częściowa ... damping był słaby ... obecnie jest lepiej (~56 dla 8 ohm ... podczas gdy wzmaki stereo jak NAD mają 32 dla 4 czyli 64) , zniekształcenia przy których określana jest moc max identyczne 1% (tak jest określana moc w AUDIO dla wzmaków STEREO też) ... na wykresach w całym zakresie mocy ampli kina zachowują się podobnie jak wzmaki stereo. Co do kondensatorów - pamiętaj że wszystko jest budowane dla 7 końcówek ... więc tej kwestii bym nie porównywał ze wzmakami stereo bo tutaj wcale lepiej nie wypadną (np. zasilacz i ww. kondensatory).

Tak czy inaczej te "wzmaki stereo" i te "ampli kina" to jednakowy złom :] ... wszystko się rozkłada na pasywnej zwrotnicy (nie wspominam o wyjątkach jak Nautilus). Z tego wspaniałego mega dampingu przez pasywną zwrotnicę zostaje d...pa

Moim zdaniem jak chcesz dokładności to tylko kolumny z aktywną zwrotnicą - to w ogóle podstawa.

Obecnie w "hi-fi" są stosowane ARCHAICZNE rozwiązania siłowe (ta nieszczęsna zwrotnica) i dokąd się to nie zmieni to nawet nie ma o czym gadać ... zacofanie i niepowiem co jeszcze sprawiająca że wielu z tego forum inwestuje w kable które nic nie dają (to tak jak by wyciągać sobie drzazgę z palca {kable} nie wyciągając grubej wbitej w brzuch drewnianej belki {zwrotnica , korekcja akustyki pomieszczenia}

Obecni "audiofile" w większości to się do lamusa nadają.

fecisko, 5 Lut 2009, 16:30

>A ja właśnie słyszałem (głównie z tego forum), że JBL-e są dla Harmana wręcz stworzone... Czym

>objawia się brak ten kontroli? I czy spowodowany jest zbyt dużą mocą głośników w stosunku do mocy

>amplitunera?

A no tym że nie za bardzo potrafi "wygasić" efekty basowe. Szczególnie jak jest ich nadmiar właśnie w okolicach 200Hz. Co nie miało w ogóle miejsca gdy głośniki te grały ze wzmacniaczem stereo 2x120W 6-Ohm.

Panowie co do wypowiedzi KYLA to się zgadzam w 2/3 ponieważ nie zagnę go na podstawie tego wpisu bo oczytany i obeznany to widać że jest ale ja np mam H/K AVR235 i mam podobną moc 2x65 stereo 5x50 (możliwe że sie pomyliłem) ale zabezbieczenie prądowa to mam 35A!! jak dam na cały gwizdek to mi nic nie harczy i i dzie tyle prądu ile trzeba przy takiej mocy a yamahy to maja może te 2x125Watt ale chwilowej mocy (szczytowej na jeden kanał) i tak jak bysmy mieli rozkecić na cały gwizdek harmana i yamahę to yamaha polegnie..... Więc podpisuje sie pod tym że to chwyt marketingowy..... Tak jak na tzw bumboksach napiszą 500Wat :) P.M.PO - iludziska sie na to biorą tyle że takie cacka to nawet tyle poboru prądu z sieci nie mają heh :)

Pzdrawiam

-> Reeback

Pomiary Yamahy i HK były przeprowadzane tak samo ... i jest to jak najbardziej moc ciągła (określona granicą 1% THD).

Te 5x62W Yamahy 661 jest tą samą CIĄGŁĄ mocą przy tych samych zniekształceniach co 5x60W w HK 247 .

Oczywiście moc to nie wszystko ... liczy się też tłumienie i to jak się zachowuje ampli przy zmianach impedancji ...

ps. końcówki mocy Yamaha 661 / 663 są oparte na tranzystorach SANKEN ... nawet nie wiem czy nie tych samych co HK 247

Dziękuję wszystkim za wpisy. Wiele mi wyjaśniły. Generalnie podoba mi się ten Harman (255). Pytanie tylko czy np warto dopłacić do modelu AVR 355 (wtedy w stereo ma 2x70W, a w trybie wielokanałowym 7x65W) Różnica cenowa pomiędzy tymi modelami to 700-1000 zł Czy gra jest warta świeczki? Czy taka różnica wogóle będzie słyszalna i w jakisposób odczuwlna, czy bezpieczniejsza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.