Skocz do zawartości
IGNORED

siesta front czy usher s520 do 11m kw.

pit80

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Ktore, Waszym zdaniem, lepiej sprawdza sie w sypialni?

Pomieszczenie 11m2, sciany gipsowo kartonowe z ociepleniem steropianowym. Z mebli tylko lozko, 2 szafki nocne i komoda.

Niestety nie mam gdzie odsluchac - Czytalem wiele dobrego o usherach. Jednak zastanawiam sie czy Siesty front nie bylyby lepsze pomimo tak malego metrazu.

Muzyka rozna- jazz, filmowa, symfoniczna, pop typu M. Jackson, P. Collins, Madonna, E. Clapton. Czasem mocniej w stylu Guns'n'Roses i Metalica.

Cenie sobie bardziej stereofonie, szczegolowosc, rozdzielczosc i naturalnosc niz mocne tupanie basem. Wzmacniacz i zrodlo pozniej bedzie dokupione.

Pozdrawian

https://www.audiostereo.pl/topic/48974-siesta-front-czy-usher-s520-do-11m-kw/

biją chyba tylko pod względem basu, bo reszta pasma lepiej wypada w usherach ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

ja posiadam siesty i to gra ładnie ! ale tutaj sie nie dowiesz bo wiecej przeciwnikow jak zwolenników ! wiara porownuje jak widzisz wyzej marne podstawkowce do porzadnyc podłogówek :) paranoja

aaa tego suba niemam 2 dni tylko 3 lata i posluchalem sobie pare wynalazkow w miedzy czasie i jestem zadowolony dlatego pytalem o M180 bo mi sie wizualnie podobaja a niemam jak ich ponownie odsluchac bo wszyscy zanjomi to maja JBL Yamacha M-Audio i ine dlatego zapytanie

Jeżeli masz suba to basu jest aż nadto i polecam ci siesty zamiast maestro...

Do autora wątku - jeżeli słuchasz muzyki raczej cicho (a tak zapewne będzie w małym pomieszczeniu) to siest ci nie polecam- grają ogólnie świetnie, ale przy cichym graniu nie rozwijają skrzydeł... tu moim zdaniem lepiej egzamin zdadzą dobre monitory

>Witam wszystkich.

>

>Ktore, Waszym zdaniem, lepiej sprawdza sie w sypialni?

>Pomieszczenie 11m2, sciany gipsowo kartonowe z ociepleniem steropianowym. Z mebli tylko lozko, 2

>szafki nocne i komoda.

>Niestety nie mam gdzie odsluchac - Czytalem wiele dobrego o usherach. Jednak zastanawiam sie czy

>Siesty front nie bylyby lepsze pomimo tak malego metrazu.

>Muzyka rozna- jazz, filmowa, symfoniczna, pop typu M. Jackson, P. Collins, Madonna, E. Clapton.

>Czasem mocniej w stylu Guns'n'Roses i Metalica.

>Cenie sobie bardziej stereofonie, szczegolowosc, rozdzielczosc i naturalnosc niz mocne tupanie

>basem. Wzmacniacz i zrodlo pozniej bedzie dokupione.

>Pozdrawian

Jeżeli miałbym wybierać pomiędzy tymi modelami kolumn i biorąc pod uwagę uwarunkowania wybrałbym Ushery. Siesty pomimo tak małego pokoju również powinny się dobrze sprawdzić - dzięki swojej konstrukcji nie ma zagrożenia w postaci dudniącego bassu, czy nawet jego nadmiaru.

Pod względem cech, o których piszesz, wg mojej skromnej opinii lepiej wypadną Usherki. Mają nieco lepszej klasy kopułkę. Gdyby Twój repertuar zakończyć na Claptonie - to sprawa jest jasna.

Ale jak weźmiemy pod uwagę Metalice i podobne klimaty - lepsze będą Siesty.

Jeżeli udałby się Tobie kupić Siesty w podobnej lub nieco wyższej cenie powinienieś wybrać Siesty - w ramach kompromisu.

Sam mam Siesty, ale one grają już bardziej "usherowo".

@ Vitold Man

Widzę że próbujesz wcisnąć chłopakowi podłogówki do 11m2..bardzo rozsądne rozwiązanie. Za przeproszeniem to będzie bardziej pierdzieć niż grać w tym metrażu. Co do usherów wszystko zależy w jakiej kombinacji je słuchałeś i gdzie, dla mnie są bardzo ok w tej kwocie, jednak są też inne dobre monitory z przednim BS(tylni BS w tak małym pomieszczeniu nie jest wskazany) w tej kwocie.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>do 11mk2 podłogowki? o zgrozo...rece opadaja czytajac takie podpowiedzi. Ushery beda optymalnym

>rozwiazaniem ale wymagaja rownie dobrego wzmaka takiej klasy jak one same...

Skąd ta pewność? W sypialni o powierzchni 8 m2 mam Audio Academy Phoebe i jest ok, nie usłyszałem ani, nie zaobserwowałem żadnego "pierdzenia", o którym pisze Kolega wyżej. Wszystko zależy od ustawienia i konstrukcji kolumny, a Siesty to nie kolumny pokroju JBL-a, Canton-a etc.

Przede wszystkim zależy to od pomieszczenia(pokój pokojowi nie równy), jednak o konstrukcji kolumny też. Stąd moje obawy.

możessz spokojnie pomysleć o mniejszych podlogowcach z , do tego br do przodu nie wcale nie musi pierdzieć czy jak to nazywacie,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

grzesik, 5 Lut 2009, 22:14

>>do 11mk2 podłogowki? o zgrozo...rece opadaja czytajac takie podpowiedzi. Ushery beda optymalnym

>>rozwiazaniem ale wymagaja rownie dobrego wzmaka takiej klasy jak one same...

>

>Skąd ta pewność? W sypialni o powierzchni 8 m2 mam Audio Academy Phoebe i jest ok, nie usłyszałem

>ani, nie zaobserwowałem żadnego "pierdzenia", o którym pisze Kolega wyżej. Wszystko zależy od

>ustawienia i konstrukcji kolumny, a Siesty to nie kolumny pokroju JBL-a, Canton-a etc.

tu chyba chodzi o es 100 ;-)))

hheheh

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

To jest jakas masakra normalnie, mam pytanie do pana ktory ma Phoebe w 8m2, One stoja u Pana na lozku czy sa "przyssane" do scian?

Z tymi Usherami to ryzykowna sprawa, posluchalbym czegos z Bas Reflexem z przodu, i koniecznie, POSLUCHAJ ICH U SIEBIE, wywalisz troche kasy w bloto i bedzie nieciekawie, a tak, zawsze mozesz nadmiar "gotowki" wplacic mi na konto ;-)

Widzisz drogi autorze watku, sa 2 "zasadnicze szkoly brzmienia", i roznia sie One basem, a dokladniej Jego iloscia. Zdaniem jednych, w 11m2 zagraja podlogowki - nie zagraja. Praw fizyki sie nie oszuka, ciekawe co wstawiaja do salonow 25m2. Druga szkola znacznie mi blizsza mowi, ze podstawkowce (niektore modele zeby nie bylo) daja rade w 25m2 i niczego im nie brakuje. Dlatego tez tak wazny jest odsluch w pomieszczeniu docelowym zaczynajacego ta dyscypline "sportu" ;-)

Trudno bedzie znalezc cos "uniwersalnego". Rozejrzalbym sie za B&W 601/602, Focal 705/706 (mocniej), Dali Concept 2, KeF IQ1/IQ3 (delikatniej), pozno jest, jak przyjdzie mi cos do glowy to dam znac. Zreszta, bracia audioFeel'e pomoga. Byle nie podlogowki. I suby.

Z całym szacunkiem, ale kolumny podłogowe z podwójnym 15cm mid-wooferem w 11mkw. uważam za nieporozumienie. W jakotako zaadaptowanym pomieszczeniu z powodzeniem wystarczą przyzwoite monitorki nawet z 13cm woferkiem. Tak więc Usherki uważam tu za optymalny wybór. A jeśli już Siesty, to w takim metrażu tylko Saty.

Luxmany i winyle 

Nie wiem dlaczego tak śmiało stwierdzacie że podłogówki w takim pomieszczeniu nie zagrają itd.

Ja mam pokój 16m po zabudowie szafy zostało 14m i mam w nim Paradigmy Monitor9v.1, wcześniej miałem je w 22m i nie widzę jakiejś różnicy, czy żeby się dusiły. Oczywiście takie kolumny lepiej będą się "czuły" w większych pomieszczeniach ale twierdzenie że w mały wcale nie zagrają to nie prawda. Ja mam inną sytuacje ponieważ mam je prawie 10lat i jakiś czas temu się przeprowadziłem, oczywiście też się zastanawiałem czy nie będą za duże, ale obawiałem się o bass, przy Siestach z tego co czytałem takich obaw nie powinno być. Inna sprawa gdybym kupował kolumny do tego mieszkania i takiego metrażu, pewnie zastanawiałbym się nad jakimiś dobrymi monitorkami.

Kolejna sprawa woofer, oczywiście że może być, ale żadem BassReflex czy BandPass, u mnie super gra DIY 10" w zamkniętej obudowie, ale tylko do FILMÓW.

W każdym razie nie piszcie tak stanowczo, jakby duże kolumny do takiego pokoju były jakąś zbrodnią, a może założyciel wątku ma w planach przeprowadzkę za jakiś czas, to już on powinien sprecyzować swoje potrzeby, bo mnie jedynie dziwi w tej dyskusji porównywanie monitorów do podłogówek.

Jeśli podłogówki to o kompaktowych wymiarach i z dwoma przetwornikami z średnicą 13cm. Coś takiego w ofercie ma Highland w serii Aingel, lub ew. można jeszcze poszukać używanych Triangle Odyssey Mayor.

linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> polokokta:

poczytaj moje wpisy w innych tematach, tam troszke opisalem kolumny Mestro II 180, poczytaj tez wpisy forumowicza radul oraz rosim

-> pozostali: przede wszystkim serdecznie dziekuje za wpisy

Po glowie chodza mi Ushery, bo to pierwsze monitorki, ktory mi przyszly mi na mysl, kiedy zaplanowalem wymienic stara wiezyczke sony mhc-801 z sypialni na cos lepszego. Cena tych monitorkow to ok. 1500zl za 2 nowki. Jednakze w niewiele wiekszej kwocie mozna kupic wychwalane siesty. Mam maestro 2 180 w salonie i ogolnie jestem z nich zadowolony (jak na te pieniazki), wiec domniemam, ze siesty tez mi sie spodobaja. Niektorzy w innych tematach pisali, ze sa delikatniejsze, mniej basowe od maestro i na takie mi tez wygladaja, stad zaczalem sie zastanawiac czy spisza sie w malym prostokatnym pokoju ustawione przed krotsza sciana przy cichym sluchaniu do snu rownie dobrze, jak poprawne brzmieniowo monitorki typu usher.

Jesli chodzi o bs z tylu to sie nie obawiam, sprawdzalem sobie jak zagraja maestro2 monitorki (bs z tylu), ktore posiadam w salonie jako efektowe i bylo ok, kilka klas lepiej niz wiezyczka ale jednak tym monitorkom troche brakuje. Dlatego teraz rozwazam, czy siesty front potrafilyby ladnie tu zabrzmiec i na tyle delikatnie by dorownac usherom s520 w cechach, ktore opisalem w temacie. Jesli by byla jakas szansa na wyrownany pojedynek to oczywiscie wolalbym siesty-nie trzebaby bylo martwic sie standami oraz bylby to zakup na przyszlosc przy przeprowadzce do wiekszej sypialni.

Proba sprawdzenia podlogowek maestro skonczyla sie na szybkim odniesieniu ich spowrotem -pojawilo sie dudnienie -za maly i za pusty pokoj.

Jesli chodzi o wzmacniacz do sypialni, zamierzam kupic cos uzywanego i mysle, ze bedzie to jakis starszy z lepsiejszej polki rotel lub nad za ok. tysiac zl.

leopard33, 6 Lut 2009, 09:08

>Nie wiem dlaczego tak śmiało stwierdzacie że podłogówki w takim pomieszczeniu nie zagrają itd.

Może nie chodzi o to, że nie zagrają, bo "jakoś" to one na pewno zagrają. Chodzi raczej o to, że dobre monitorki będą się czuły swobodniej (mam tu na mysli dźwięk) w takim metrażu, a dobrze dobrane zagrają z pewnością lepiej. Natomiast jeśli miałyby być podłogówki, to faktycznie raczej szukałbym z pojedynczym wooferem lub ostatecznie - jak wspomina DawidM - z dwoma ale nie za dużymi, max 13cm.

Luxmany i winyle 

Viniu

...toż przecież właśnie to napisałem, wiadomo że większe kolumny lepiej się czują w większym pomieszczeniu a do małego w zupełności wystarczą monitory, sam pewnie bym szukał dobrych monitorów a już na pewno do sypialni. Tak naprawdę to wszystko zależy od preferencji i przyszłych planów założyciela tematu. Dlatego dziwi mnie wybór pomiędzy dobrymi monitorami a "..tylko trochę droższymi Siestami...", co prowokuję potem rady zwolenników pewnych marek lub konstrukcji typu "tylko Siesta do wszystkiego i wszędzie" albo "byle nie Siesta, najlepszy będzie Usher".

To co można poradzić do małych pomieszczeń to na pewno bassreflex powinien być z przodu albo obudowa zamknięta, a czy wielkość głośników ma tu jakieś znaczenie??? to co powiecie na 12" sub w Cinquecento??? jak ktoś lubi niski bass to dlaczego ma kupować tylko kolumny z np. 1x13cm albo 2x13cm średnio-niskim??? oczywiście to nie dotyczy tego przypadku (autor pisał że bass to nie priorytet) tylko waszych gotowych recept na sukces, "do 11m to monitory albo podłogówka z 2x13cm" Powinno to raczej brzmieć że do takiego metrażu to wystarczy, ale nie że nic większego bo to katastrofa i ręce opadają.

Oczywiście nie czepiam się tutaj nikogo tylko czytając tego typu rady zastanawiam się nad ich sensem.

Testowałem wszystkie możliwe rozstawienia Siest- i małe monitorki z konkretnym piecem, i fronty w mał i kompletny zestaw Siesta 5.1 - za każdym razem było wiecej niż nagroda roku internautów nie była przypadkowa. Siesty grają oficjalnie lepiej od chińszczyzny za 1-2 kzł -3 kzł za fronty. Myśl że wypowiedzi forumowiczów najlepiej o tym świadczą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.