Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner z HDMI do 3 tys.

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie proszę o poradę co wybrać, mój zestaw kolumn to przody - Koda AT 2010

-tylny centralny Jamo A510

- przedni centralny Jamo E8 Cen.2

-tyły surrand Jamo THX - dipolarne D 7 Sur. Amplituner musi musowo mieć wyjścia pre-out aby móc podłaczyć wzmacniacz stereo oraz posiadać dekodery, które maja odtwarzacze Blu Ray ( mój to Sharp) oraz przynajmniej 3 wyjścia HDMI, będzie podłaczony poprzez HDMI do projektora. Mój pokój to 30 m. średnio wyciszony. Do tej pory używalem Yamahę 730 ale czas na zmiany. Myslę o czymś z Denona, Onkyo, Yamaha, liczę na wasze typy

https://www.audiostereo.pl/topic/48980-amplituner-z-hdmi-do-3-tys/

Z trzema wyjściami HDMI nic w tej cenie nie ma. Ba, wogóle nie ma.

W zamian za to proponuję coś z trzema wejściami :)

Onkyo 805 - kupisz za 2500pln, kosztowało 4000pln. Fajny klocek. Posiada pre-out. Nie znam nikogo niezadowolonego.

p.s. Jeśli twój projektor to FULL HD, musisz kupić Onkyo 875.

Onkyo 805 to chyba dobry sprzęt stoi ok 2200 zastanawiam się tylko czy nie wybrać 806 różnica jest 1000 zł, czy 806 w razie jakbym kiedyś zmienił projektor na Full HD da obraz o takiej rozdzielczości?

W tym przypadku kup Onkyo 875 (świetny tor wizjyjny 1080p od Reon'a), jeśli planujesz w bliskiej przyszłości FULL HD.

806 sobie odpuść. Jest to tańsza wersja 805 (gorsze przetworniki Cirrus Logic zamiast Burr Brown), wycięta sekcja zasilająca (17kg:23kg). Co prawda ma o jedno wejście HDMI więcej, ale czy naprawdę go potrzebujesz? Jeszcze dołożyli w modelu 806 jakieś marketingowe gadżety, ale i tak nie zmienia to faktu, że 805 jest lepsza.

• 2 tygodnie później...

Panowie jeszcze nie wybrałem,mógłbym przeznaczyć większą ilość pożyczki, czy jest sens doplacać do 905, róznica w cenie to 2 tys. czy uzyskam za te pieniądze coś więcej niż większą ilość wejść i wyjść i kilku bajerów?

Też uważam ze Onkyo 805 w tej cenie to super wybór. Raz miałem okazje posłuchać i w porównaniu do mojej 605 duża różnica. Zgadzam się z kolegami że w nowej serii z 6 na koncu widać oszczednośći, za to "ulepszacze" mp3 podokładali.

>Panowie jeszcze nie wybrałem,mógłbym przeznaczyć większą ilość pożyczki, czy jest sens doplacać do

>905, róznica w cenie to 2 tys. czy uzyskam za te pieniądze coś więcej niż większą ilość wejść i

>wyjść i kilku bajerów?

905 jest mocniejsza, ma bardziej zaawansowane zasilanie (osobne trafka do przedwzmacniacza i sekcji wizyjnej). Gra odrobinę lepiej od 875, z 805 nie porównywałem.

Czy warto dopłacić 2000zł - to zależy od oczekiwań. Ja miałem ten sam dylemat i dopłaciłem. Natomiast nie ulega wątpliwości że hitem cenowym jest 805. Musiał być nieopłacalny w produkcji, bo nowy 806 to, jak już ktoś zauważył, już inna, oszczędniejsza konstrukcja.

Na chwilę obecną Onkyo 805 to faktycznie najbardziej uzasadniony wydatek, stosunek cena do oferowanych możliwości/jakości super! Dopłacając 2tys. do 905 na tym zestawie nie usłyszysz mega różnicy wartej tych pieniądze o ile w ogóle usłyszysz:) a to przecież drugie tyle!

co do wejść HDMi jak zacznie ci ich brakować na rynku dostępne są dość tanie już switche HDMi ze sterowaniem z pilota itd.

Niestety jest problem ze zdobyciem 805 w kolorze czarnym, panowie a może ktoś porównywał Harmanna przykładowo model 255 z 805,czy jest duża różnica w dźwięku w kinie domowym?

mam bezpośrednie porównanie harmana 245 do onkyo 806, różnica jest duża. W sumie harman nie był zły, miał inny charakter i żeby nie brak HDMI 1.3a miałbym go nadal...

Jednak Onkyo 806 brzmi generalnie lepiej, równiej od harmana i ma więcej detali w średnicy i górze, dźwięk jest lepiej oderwany od kolumn z lepszą przestrzenią. Najlepiej oceniam w 806 właśnie to, czego nie ma 805 czyli audyssey EQ, automatyczna kalibracja kolumn, po której onkyo nabiera niesamowitego wyrafinowania, non-stop słucham z włączoną equalizacją audyssey ponieważ jest to przejście w obszary hi-end kinowego, jeśli 805 tego nie ma, to całe szczęście, że nie jej kupiłem...

Nie da rady tak skalibrować samemu sprzęt. Tu też objawia się przewaga nad harmanem. Np. przy cichym słuchaniu na harmanie brakowało w paru aspektach, w onkyo 806 jest natomiast bardzo dobrze.

Tu można poczytać o audyssey

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ad. zasilania w 806 vs 805.

Słucham na -30dB i mam bardzo głośno więc mniejszy zasilacz nie ma znaczenia. Różnica w THD jest przy pełnej mocy, w przedziale w jakim się poruszam jest to raczej pomijalne.

Ukryta Zawartość

tu jest wykaz urządzeń z zastosowaniem technologii audyssey.

Ukryta Zawartość

Po prostu dobrze to działa i tyle! Dzisiaj słuchałem kilku płyt muzycznych w THX Music z audysseyEQ i muszę powiedzieć, że cały ten haj end za grubą kasę to zawracanie głowy :) Jednym słowem rewelacja.

Ukryta Zawartość

Niestety Harman na chwilę obecną nic sobą nie reprezentuje poza wyglądem ale jak wiadomo to rzecz gustu, dźwięk przytłumiony, nieczytelny i mizernej jakości mimo nie najgorszych parametrów ale to tylko suche dane.

Testowałem z harmana i kino domowe i stereo na różnych kolumnach (jamo, focal, paradigm...) naprawde słabiutko. Odradzam kupno

805 też posiada AUDYSSEY MULTIEQ XT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

upss... miał być ten link:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wydawało mi się, że 805 nie ma audyssey, sorry pomyłka, 805 nie ma THX Loudness Plus i nie rozkodowuje bitsream 192/24 Dolby TrueHd i DTS MA, ma tylko 96/24. Te drugie nie ma jednak znaczenia gdy puszczamy sygnał PCM np. z Sony PS3.

THX Loudness Plus cholerka wie, czy ma to znaczenie, faktem jest, że 806 zarówno cicho jak i głośno brzmi wybornie, przestrzeń dźwiękowa jest zadziwiająca (a przecież to budżetowy sprzęt)

805 Posiada również DTS-HD Master Audio, Dolby TrueHD, DTS-HD High Resolution Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To klops Onkyo odpada,nieosiągalne są w przypadku 805 lub 905 kolory czarne, są tylko srebrne, ten kolor odpada bo resztę sprzętu mam czarny, seria z 6 na końcu to już nie to, panowie a co powiecie na Yamahę 1900, jak ma się w porównaniu do Onkyo?

A może Denon 1909, miał ktoś do czynienia, też się rozglądam za czymś takim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem faworyta Onkyo 805,teraz jak nie mogę dostać koloru czarnego,myślę o Yamaha 1900, panowie wypowiedzcie się na temat tej Yamahy, czy to będzie dobry wybór w zastępstwie Onkyo?

mam go od grudnia i jestem naprawde zadowolony , czesto uzywam go w stereo i powiem ze wygrzany pracuje jak niewiele tansze wzmaki . Porównywałem z yamaha 663 , denonem 1909 oraz sony 2400 i Marantz był jednoznacznie najlepszy. Szcególnie poprawił obraz z N ( component>hdmi)

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>...Dobre notowania ma też Marantz 5003, co wy na to?...<

przed zakupem porównywałem z hk255, yamahą 663 i grał lepiej. Myślę, że w.w. onkyo 805 nie dorasta marantzowi do pięt, choć oczywiście wszystko zależy od kolumn. U mnie gra z siesta 5.0 i JBLES250 sub. Marantza polecam 100%, popierając jednocześnie to co napisał kolega u góry.

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

można poczekac na nowe yamahy 365,465,565,665,765 ( juz sa awizowane ) choc wyglądają ( waga ) na modele "kryzysowe"

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.