Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz SONY TAF 505ES HELP!!!

Jrymar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Od kilku dni mam problem ze wzmacniaczem SONY TAF 505ES. Mianowicie zaczęło się od tego, że jeden z kanałów zaczął podczas odtwarzania muzyki szumieć, przerywać, co czasem doprowadzało wzmacniacz do samowyłączenia.. Następnie, pomimo zupełnie ściszonego potencjometru jeden z kanałów zaczął grać (relatywnie głośno), a kiedy chcę podgłośnić - coś zniekształca dźwięk, muzykę słychać raz w jednym, raz w drugim kanale. Za to całe zamieszanie obwiniam potencjometr, tym bardziej, że kiedy potencjometr ściszyłem, że tak powiem „do oporu”, innymi słowy robiąc to siłowo, wszelkie powyższe problemy zniknęły, samo zaś potraktowanie potencjometru kontaktem nie dawało rezultatów. Potencjometr, który jest tam zamontowany to alps 2x120KOhm’a, w każdym razie tyle da się przeczytać, bo inne oznaczenia są porozmazywane i trudne je odczytać. Tak jak w necie popatrzyłem, to bodajże alps rk18 (tzw. czarny alps) jest do niego bardzo podobny, choć wersja o rezystancji jak powyżej jest niedostępna, no i też nie wiem jaką on ma charakterystykę.. Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić moje przypuszczenie, ze taki alps rk18 pasowałby do mojego wzmaka, bez jakiś specjalnych przeróbek, oraz jaką charakterystykę ma ten uszkodzony potencjometr??? Gdzie w ogóle można takiego alps’a rk18 kupić tanio, bo ceny z cyfroniki są trochę zabójcze. W ogóle sam nie chce w tym grzebać, żeby czegoś nie spieprzyć i byłoby fajnie, jeżeli ktoś z okolic Puław pomógłby mi przy wymianie tego potencjometru, popatrzył czy moje przypuszczenia są słuszne. Z góry wielkie dzięki.

https://www.audiostereo.pl/topic/48982-wzmacniacz-sony-taf-505es-help/

Dzieki RAF

W poniedzialek postaram sie dodac foty potka oraz plytki na której jest on zamontowany. Udalo mi sie natomiast znalezc service manuala do tego Sony (jest na elektrodzie), ale w spisie cześci jest tylko napisane resistor varieble 120k/120k, czyli dalej nie znam jego charakterystki:(

Drążę dalej temat potencjometru i przypuszczam, że dobrym zamiennikiem tego obecnego w moim wzmaku SONY byłby alps RK18112 100KAX2, problem jednak w tym, że w necie taki potek można kupić o charakterystyce typu D a nie A. Może ktos mi powie czym się różni charakterystyka potencjometru typ A od typ D ???? Poniżej link, gdzie można nabyć tego alpsa, tyle ze typu D a nie A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W każdym razie mechanicznie wszystko powinno pasować, tylko co z ta charakterystyką ????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Charakterystyka A u Japończyków to charakterystyka logarytmiczna. Z charakterystyk z linku wychodzi na to że to też logarytmiczny potencjometr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz też sporo potencjometrów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odpitol sie od potencjometru!:)

On jest dobry lepiej odkrec blaszny spod i góre i popatrzy czy trznzystory sterujace nie wylatują ci z druku..to nagminna wada starszych soniaczy i marantciunów.Na druku pcb jest pewnikiem od groma zimnych lutów niekiedy ledwo pod lupa je widac ..trzeba kupic kalafonie w płynie Flux i dobra cynkę z kalafonia i polutowac nózki na nowo...

NA płytkach z potkiem i wejsciowej gdzie sa gniazdka rca(od ch*ja srubek do odkrecenia) tez powstają takie dziurki wokół elementów..sony lutowało to taką dziwną metodą powierzchniową i cynka na miedzi/srebrze..a ma to swoje lata.

Czesc

Bardzo dziekuje za wszystkie sugestie Byc moze wina sa zimne luty, choc nie wiem czy bede sie w naprawe tego bawil. Narazie tzn przez weekedn wszystko smigalo bez problemu, jakby to skrecenie potencjometru na sile o ktorym powyzej pisalem cos pomoglo. Potencjometr alps rk 18 mozna kupic w dosc dobrej cenie pod linkiem, ktory podalem powyzej, a charakterystyka D jest dosc zblizona do charakterystki A (logarytmicznej), tak w kazdym razie wynika z pdf'a ktory dostalem od firmy dart elektronik. Tylko okazalo sie tez ze potek w moim SONY TAF 505ES ma jedna pare odczepow wiecej niz standardowy alps rk 18. Takze na priva o tym fakcie poinformowal mnie jeden z forumowiczow, ktory w swoim SONY TAF 505ES wstawil alpsa rk 27 i przez ta jedna pare mniej odczepow nie ma teraz regulacji barwy.

Pozdrawiam

Janek

• 3 miesiące później...

Witam

Jakieś dwa tygodnie temu mój wzmak SONY rozkraczyl sie całkowicie. Jeden kanal mimo sciszonego potencjometru ryczał, a drugi tylko szumiał. Nie miałem wyjscia i zaniosłem mój wzmacniacz do zwykłego serwisu RTV, oczywiście majac wiele obaw. Okazalo się, ze we wzmacniaczu było pelno zimnych lutow, a potencjometr jest w 100 % sprawny, z reszta tak jak sugerowali koledzy. Pan poprawil podejrzane luty, zgodnie z serwisowka, która ściągnąłem z elektrody, wyregulowal bias, choc Pan mowil, ze był on delikatnie rozjechany (powinno być 30mV, a było cos ok. 35 mV), a wszystko to za 50 zlotych. Wzmak teraz smiga az milo. Wielkie dzieki wszystkim, którzy udzielali się w tym watku.

Pozdrawiam

Janek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.