Skocz do zawartości
IGNORED

Studio 16 Hertz Mimo - grają u kogoś?

demiarka

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić zestaw NAD C372 i C542 albo Denon 1500ae wzmacniacz+CD.

Do tego myślę o Studio 16 Hertz Mimo lub Hyperion III lub Dali Ikon 7 lub JBL ES90.

Do pokoju 35m2. Muzyka: jazz, wokale damskie, instrumentalna, filmowa, rock...

KTÓRE KOLUMNY WYBRAĆ? Help please.

Witaj,

podaj następujące informacje, które pozwolą coś konkretnego zaproponować:

1. jak duże jest Twoje pomieszczenie odsłuchowe, jaki ma kształt, gdzie mogą stać kolumny,

2. jakie brznmienie lubisz, opisz to swoimi słowami. Może słuchałeś już jakiegoś zestawu który przypadł Ci do gustu, podaj konfigurację,

3. jaką kwotę chcesz przeznaczyć na elektronikę i kolumny,

4. pamiętaj o okablowaniu które jest także bardzo ważne,

Jacek

Witaj

Ja miałem Mimo a teraz przesiadłem się na Minas Annor więc coś ci poradzę.

Jeżeli jak piszesz masz pokój 35m2 a na dodatek chcesz słuchać muzyki rokowej i filmowej

to polecał bym ci większe konstrukcję na trzech przetwornikach bo potrzebujesz dużej mocy.

Co do wymienionych przez ciebie kolumn to najlepsze przetworniki mają Mimo (to najwyższa Vifa z seri XT + Morel) są one jednak zdecydowanie za małe na 35m2.

Ja miałem je w 17m2 i przesiadka na dwa razy większe minas anor była dużym krokiem do przodu.

Hyperion III są trochę większe ale w porównaniu do Mimo schodzisz klasę w dół.

Dali Ikon 7 i JBL ES90 to już w ogóle nie ta liga i konstrukcję zdecydowanie za słabe do zestawów z Nadem c372 lub denonem 1500ae.

Poszukaj lepiej jakiś kolumn 3drożnych z drugiej ręki.

Zerknij też na sonusoliwa pamiętam że tam były jakieś większe konstrukcję koło 3tysi.

Możesz też spróbować zlecić zrobienie kolumn na zamówienie w studio16hz.

W 35m2 z żadnymi kolumnami które wymieniłeś rewelacji nie będzie a szkoda marnować możliwości wymienionych przez ciebie zestawów Nad Denon.

możesz spokojnie pomyśleć o 16 hertz, ja mam mimo i jest super, natomiast masz duży pokój więc jak już pisali minasy będą lepsze, pozostale konstrukcje które wymieniłeś bo nie ta liga jak prawi adam,

zajrzyj do klubu studia 16 hertz, tam wkleilem foty,

pozdrawiam

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Wzmacniacz C372 zagra dobrze z Mimo i Minas Anor, aczkolwiek w jego cenie da się znaleźć coś lepszego.

Denon PMA1500AE nie podobał mi sie nigdy w żadnym odsłuchiwanym zestawieniu.

Warto też rozważyć wzmacniacz lampowy.

>annawroc

>Najlepiej chiński, tuningowany u McGraftona?

Jakbyś przeczytał wątek o chińskich lampowcach, to byś wiedział, że nie tylko McG je tuninguje, poza tym co najważniejsze można to zrobić we własnym zakresie.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

L3VY, 8 Lut 2009, 14:40

>>annawroc

>>Najlepiej chiński, tuningowany u McGraftona?

>

>Jakbyś przeczytał wątek o chińskich lampowcach, to byś wiedział, że nie tylko McG je tuninguje, poza

>tym co najważniejsze można to zrobić we własnym zakresie.

A kto to jest McG?

chyba faktycznie mozna powiedziec ze Mimo nie zagraja w takim metrazu (wnioskuje po Audioshow) no ale Minasy juz raczej dadza sobie rade. Hyperiony na pewno i zagraja dobrze aczkolwiek z cala pewnoscia sa zbudowane na slabszych glosnikach.

Dzięki za wszystkie posty.

Niestety nie stać mnie na Minasy Anor. Mój budżet to 3-3,5K.na głośniki.

Muzy słucham cicho lub średnio głośno, stąd czy nie wystarczyłyby na te 35m2 kolumny typu Hyperion III lub Mimo ze Studia 16 Hertz? A może ktoś ma jakiś pomysł na coś innego?

Z góry dzięki za wszystko.

To juz chyba Hyperiony ładniej pójdą na 35m...zreszto sam mam pokój 16m..35 to raz taki pokój więc skoro moje małe phonarki by dały radę..to wielkie Hyperiony też nawet spokojnie..chyba nie bedziesz słuchał z koncertową głośnoscią..wtedy kupowałbys tonsile Zeusy..

Nie chciał bym się powtarzać ale na serio zajrzyj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam będą kolumny dopasowane do twojego metrażu za rozsądne pieniądze.

Zadzwoń też do studia16hz i zapytaj o kolumny na zamówienie na pewno zaproponują ci coś sensownego.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tych trzech kolumn ja polecam polskie konstrukcje choc dali nie słuchałem a tanie modele jbl to syf na plastikowych głosnikach który jak podłaczysz do denona 1500 to bedziesz miał sztuczny dynamiczny dzwiek - są tacy co to lubią i przy okazji mozesz wynając jakąs remize , dokupic plyte Iwan i Delfin i zrobic potancówke :). Nada zawsze lubiałem choc design nie powala na kolana.

Kup sobie polską konstrukcje (patrz na zastosowane głosniki) do tego dokup albedo monolitch (chce ktos sprzedac ?) - był u mnie klijent po akustyki rr2 i miał ten kabelek- rewelacja słuchałem sporo kabli u siebie od tanich qed po nodosty red dawn i tary labs z seri air i kazdy wymięka przy monolithu.

Made in Polnd staje sie coraz lepsze.

Pozdrawiam

adamszaj, 8 Lut 2009, 21:34

>Nie chciał bym się powtarzać ale na serio zajrzyj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tam będą kolumny

>dopasowane do twojego metrażu za rozsądne pieniądze.

>Zadzwoń też do studia16hz i zapytaj o kolumny na zamówienie na pewno zaproponują ci coś sensownego.

>pozdrawiam

obecnie grają u mnie monitory Sonus Oliva, nie zmienie ich, chyba ze dołoże kupe forsy, tylko wtedy będzie sens. Biorąc pod uwagę jakość wykonania przez Pana Andrzeja z SO to daję 5 z plusem.

Ukryta Zawartość

Ignac, wiem od kogo kupiłeś te monitory. A wiesz że to ja mu poradziłem zainteresowanie się kewlarowymi Skanami? U mnie obecnie też grają kolumny na kewlarowych Skanach, takie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

produktów Studio 16 Hertz nie słyszałem, ale myslę że to także dobry kierunek. Tacy fachowcy zrobią głośniki pod Twoje preferencje, a stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry bo nie ma zbyt wielu pośredników.

McGyver, 9 Lut 2009, 10:52

>Ignac, wiem od kogo kupiłeś te monitory. A wiesz że to ja mu poradziłem zainteresowanie się

>kewlarowymi Skanami? U mnie obecnie też grają kolumny na kewlarowych Skanach, takie:

i chwała Ci za to !!! te kewlary grają piekną średnicą, plastyczną, namacalną itd. dźwięk jest dociążony, z miesem, mozna je słuchać głośno i nie męczą. juz wiem ze szybko ich nie zmienie :)

tak przy okazji, zastanawiam sie nad małą renowacją obudów. są wykonane z MDeFu i pokryte naturalnym fornirem. jest na niej pare rys, ciekaw jestem czy mozna to jakos w łatwy sposób zamaskować, w koncu naturalna okleina to powłoka drewniana.

No ba! Od dawna uważam że kewlarowiec to najlepsza osiemnastka Skana. Dobry jest też goły papierowiec na piance, taki jak siedzi w ProAcach Houka, ale nie pod mój wzmacniacz. Za to z triodowcem gra pysznie. Oto kolumny na Skanach papierowych z tweeterami Accutona zrobione dla mojego przyjaciela:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>McGyver, 9 Lut 2009, 12:01

Zapytam z ciekawości: na WSZYSTKICH widzianych przeze mnie zdjęciach fabrycznych kolumn z głośnikami Accutona, wcięcia przeciwrezonansowe są zorientowane POZIOMO, natomiast u Ciebie są w pionie. To pomyłka, czy jest jakiś konkretny powód?

To była sprawa jednorazowa, realizacja indywidualnego zamówienia. Niemniej Koobal został zarażony ideą vintage, więc niewylkuczone że będzie chciał je sprzedać, jego męcz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.