Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge DTT 3500 - Pytań ciąg dalszy.

lucass3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

Poprzednio pisałem o problemie z Dolby Digital który został rozwiązany.

Teraz mam inne.

Na swoim dekoderze od tych głośników mam 4 tryby Music;Movie;Fourpoint/5.1 Din;Stereo

Jak słucham mp3 to tylne satelity grają jakościowo gorzej (i ciszej) niż przednie.(Tryb Music)

W trybie Fourpoint/5.1 Din grają tylko 2 przednie i subwoofer

Karta dźwiękowa to SB Live! 5.1

Natomiast co jest bardzo ciekawe jak słucham radia eska (przez neta) to w trybie Fourpoint/5.1 grają wszystkie oprócz centralnego ale tylnie grają już tak jak przednie (wyraźnie i czysto)

W trybie Music jest tak jak przy mp3 w trybie music (tylne grają gorzej)

Mógłby mi ktoś to wyjaśnić??

Bo ja choć się mocno staram nie mogę tego pojąć?

Jeżeli wyprowadzasz do dekodera syganł z wyjścia cyfrowego, z tej karty, to może tak być. Ta karta jest słaba w kodowaniu do spdif. Kup każdą nastepną generację karty Creativa (a przerabiałem wszystkie, od tej sprzed Live - już nie pamiętam nazwy, a późno i nie chce mi się szukać) i dopiero wtedy uzyskasz "uczciwe" wyprowadzenie syganłu cyfrowego (przykładowo, gdy miałem kartę z serii Live, to nie udało mi się uzyskać nigdy sprzętowego przerabiania sygnału 5.1 podawanego z puszczanego filmu DVD na compie - a teroretycznie powinna, dopiero przy audigy1 to zaskoczyło i nie było problemów.

Ogólnie, jest tak, że teoretycznie, jeżeli włączasz w dekoderze "3500" funkcję 5.1, to on powinien traktować sygnał jako cyforwy (teoretycznie on to sam rozpoznaje, odpowiednio się przełącza i rozpala kontrolki odpowiednie) i wtedy właśnie stereo zapodane z kompa zagra jako 2.1. Gdy włączysz przy sygnale stereo tryb "music" to będzie produkował sygnały różnciowe na tylne głośniki (coś w rodzaju dolby surround) i wtedy tyły będą grały (powinien i przód trochę).

Ogólnie, moja porada sprowadza się do tego (o ile dekoder 3500 jest sprawny) - kup jakąkolwiek następną generację sb i będzie spokój (i na dodatek uzyskasz możliwość wysyłania z kompa sygnału w postaci spdif, jeżeli tylko ustawisz to w używanym akurat oprogramowaniu, którego używasz do odtwarzania - karta to po prostu poda dalej).

Poprzednio miałem Logitechy X-540 podłączone do tej karty dźwiękowej ale oczywiście nie poprzez wyjście Digital Out tylko 3 kablami.Problemu typu że tylne satelity grają gorzej nie zauważyłem.

Jeśli teraz DTT3500 mam podłączone 1 kablem poprzez Digital Out można by powiedzieć że to wina starej karty dźwiękowej która sobie nie radzi z tym gniazdem.

Tylko zastanawia mnie dlaczego w radiu Eska tylne grały bardzo dobrze.Z tego by wynikało że gniazdo Digital Out jest w porządku.

PS: Strasznie to dla mnie zawiłe i nie zrozumiałe.Mając X-540 nie miałem taki szopek,podłączyłem raz i wszystko grało bez kombinowania żadnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.