Skocz do zawartości
IGNORED

Napięcie kondensatorów w zwrotnicy.

simonto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

Mam kolumny, w których są zwrotnice około 25 letnie - ponieważ nie znam stanu kondensatorów bipolarnych postanowiłem je calościowo wymienić w tych zwrotnicach - obecnie są tam kondensatory bipolarne na 63 V i 100 V - a te kore są dostępne to kondziołki na 35 V - czy waszym zdaniem sa one komplementarne (czy można je zamienić 1:1) ? Na mój prosty, chlopski rozum powinno dziąlac bez problemów. Jeszcze jedna sprawa - czy mozna zasotoswac jakoś rezystor korygujący impedancję (kolumny to 120 W / 4 Ohm) - mój wzmak ciągnie to z wysiłkiem, 8 Ohm pasowaloby mu bardziej. Czy impedancję można skorygowac przed zwrotnicą ?

pozdrawiam

jeżeli małe wartości to poszukaj jakichś foliowców, wszystko będzie lepsze od elektrolitów. No chyba że duża pojemność czyli zazwyczaj do tworzenia 2-giego rzędu tam można dać elektrolity. Z tym rezystorem to ogólnie możliwe, ale będzie to trochę bezsensu i drutowiec jakiego musiał byś użyć musiał by byś na dużą moc.

Witam.W taki sposób nie koryguje się impedancji zwrotnicy(w przypadku głośnika niskotonowego lub niskośredniotonowego).Kondensatory powinne być na takie napięcie jak oryginalne lub na napęcie wyższe.

Kondensatory elektrolityczne bipolarne wymień na foliowe, najlepiej na napięcie 100-160V albo większe (do 250 lub 400V w torze wysokotonowym, ale nie jest to takie konieczne - daj takie, jakie uda Ci się kupić, najważniejsze by były to MKT lub MKP i o tej samej pojemności).

Wstawienie rezystora by zwiększyć impedancję nie pozwoli uzyskać większych poziomów głośności niż bez niego. Do pewnego stopnia odpowiedzialna jest za to ograniczona wydajność prądowa wzmacniacza, niezależnie od impedancji oraz moc strat jaka się w nim wydziela. Zastosowanie rezystora spowoduje jedynie, że pewna część mocy będzie teraz tracona na rezystorze, a głośnik więcej i tak jej nie dostanie. Pozostaje zmiana wzmacniacza lub głośników.

Podejrzewam jednak, że poziomy jakie chesz uzyskać są ekstremalnie wysokie i dlatego wzmacniacz się nie wyrabia.

Dziękuję za odpowiedzi,

kolumnt to 25 letnie SM2000 grundiga - są to kolumny 4 ohmowe a moj wzmacniacz sporo się grzeje przy 4 ohmach - dlatego preferowałbym 8 ohmowe. Obecnie kolumny sa w malowaniu (będa pomalowane czarnym lakierem softcoating a ramki głośników na białą perłę. Jest to konstrukcja zamknięta, kolumny mają piękną barwę dzwięku i wszystkie zalety (i wady) konstrukcji zamkniętych. Niemcy zastosowali bardzo miła dla ucha głośniki wysokotonowe i średniotonowe. Bas jest szybki i "w punkt" ale nie bardzo mocny - co jest raczej typowe dla BR. Zwrotnice są spore, oparte na 4 cewkach (głośniki basowe są podwójne). Zastosowane kondensatory to bipolarne ELKO-Rauh. Niestety, jak to w produkcji seryjnej - w jednej kolumnie są z jednej serri w drugiej kolumnie z innej serii (różnią się wielkoscią i kolorem). Pewnie po tylu latach nie trzymają swoich pojemności i dlatego przy okazji remontu chciałbym je wymienić. Pytanie NA CO: odpowiednie kondesatory Jantzen lub Visaton są w zasadzie na tylko na 35 V a te użyte w zewrotnicy na 63 i 100 V.

Proszę o jakąś informację jakie kondensatory zastępczo najlepiej zastosować.

Pozdrawiam

Witam !

Zawsze radzę, aby używać prawa OHMA: I=U/Z. Z kolei moc, to UxI. Podstawiasz za I U/Z i wychodzi

Ukwadrat/Z, czyli PxZ = U kw. Czyli U= pierw kw. z PxZ. Proste, jak świński ogon, nie ?

W kolumnach te wzory tyż obowiązują. Gdy chcemy określić, jakie napięcie będzie dostarczone do kolumn, obliczamy je tak:

moc wzmaka (RMS) n.p. 60 W/ kanał x Z (impedancja) kolumny n.p 8, to: 60x8=480 z tego pierwiastek kwadratowy i mamy napięcie dostarczane do kolumny, w naszym przypadku 21,90 V, więc kondy na 35 V w zupełności wystarczą, chyba, że masz wzmaka 100 W i walisz na całego, se przelicz...tyż bedo git.

No i dlatego producenci paczek podają max moc wzmaka, tu nie tylko chodzi o moc , którą wytrzymają przetworniki, ale i o napięcie max kondzi, a teraz wszyscy oszczędzają, a ceny kondzi są najbardziej zależne od napięcia dopuszczalnego...

pzdr

P.S. Przy dobieraniu kondensatorów stosuje się współczynnik bezpieczęństwa 1,5, czyli, jak wychodzi z obliczeń 25 V, należy dać kondzia na 37.5 no, ostatecznie na 35 V.

Dawałem we wzmakach tranz. na mniejsze napięcie i do dziś grają (o 2-3 V).

No dzięki,

Prawo ohma znam, ale znam też prawa Murphiego :)

Wszystko się mi mniej więcej rozjaśniło. I tak zdecydowałem sie zamienić te bipolarne elektrolity na foliowe kondensatory Jantzen do 250 i 400 Volt - koszt nie będzie tak wielki jak przypuszczałem. Rezystory ceramiczne zostawiam w spokoju, wstawiam nowe kable - bo stare poprzecinałem przy demntażu, tym razem nieco grubsze i zobaczymy co z tego wyjdzie. Kolumny już grały bardzo dobrze - mam nadzieję że będzie jeszcze lepiej w basach.

Jeszcze jedno - jak wspominaem jest to konstrukcja zamknięta - w środku wypelnione były całe materiałem wygłuszającym tj, watolina pociętą w drobny mak (lub jakąś wełną) - wypełnione były bardzo szczelnie, wręcz upchnięte. Mam pytanie - czy to aby nie przesada, czy nie zadużo tej wełny. może wnętrze wykleić tylko gąbka i będzie ok ? Może pozostawić troszkę "luftu".

Pozdrawiam

Simonto

Ale te ceramiczne cementowe wymienić na metalizowane tez nie wielki koszt a mniejszą indukcyjność mają. Choć można zaszaleć millsa w tweeterze dać.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

• 1 rok później...

Witam wszystkich

pragnę odświeżyć temat ponieważ również staram się uporać z problemami, z kondensatorami w zwrotnicy, proszę o zapoznanie się z ostatnim moim wpisem z tematu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

będę bardzo wdzięczny za pomoc, pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.