Skocz do zawartości
IGNORED

DENON PMA-777, YAMAHA A-1000, DUAL CV440

denon.dcd.2560

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie posiadam trzy integry jak w tytule. widzac zapotrzebowanie na jakies obszerne opinie na temat uzywanych wzmacniaczy, zwłaszcza poszukiwanych, postanowilem załozyc ten temat. przez najblizszy tydzien bede robil konfrontacje tych trzech modeli i albo na bieżąco, albo w formie wniosku koncowego (bardzo obszernego) opiszę jak brzmią, który lepszy pod jakims wzgledem od innego itd. mam tez prosbe do was, forumowicze- poczawszy od teraz piszcie mi tutaj JAK NAJWIECEJ PYTAN DOTYCZACYCH TYCH MODELI, te pytania beda mi pomocne, bede wiedział czego nie wolno mi pominąc.

coraz mniej jest tematów tego typu, takze wykorzystajcie to:)

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/49387-denon-pma-777-yamaha-a-1000-dual-cv440/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Witaj:) Znam dobrze Yamahe A 1000 i niech ona bedzie odnosnikiem. Zawsze interesowalo mnie brzmienie starszych modeli Denona takich jak wlasnie 777 790 czy 900v. 900v slyszalem i podobal mi sie ale Yamahe mialem kilka miesiecy w swoim systemie. Jak oceniasz PMA 777 w porownaniu do A 1000? Interesuja mnie podstawowe aspekty brzmienia tzn szczegolowosc barwa dynamika przestrzen itp. Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze oceniasz tylko i wylacznie na podstawie brzmienia w swoim systemie czyli DCD 2560 (mod.) i Kefy ale opis bylby szalenie interesujacy. Pozdrawiam. R.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

WItam.

Porównaj jeśli możesz szczegółowo bass w A-1000 w stosunku do reszty klocków.

Miałem A1000, miałem też denona pma-757, właśnie czeka na odsłuch pma900V, a dziś będę słuchał pma700V.

MOje osobiste odczucia są takie: yamaha A1000 świetny wzmacniacz gra bardzo fajnie, ale zdecydowanie jak dla mnie za płasko. Ogólnie oceniam a1020 wyżej niż a1000, może góa była lepsza w a1000. Za to a1020 była bardziej żywiołowa.

Denon pma757, solidny klocek zrobił na mnie spore wrażenie, nie ma jakiejs astronomicznej mocy, ale duży wykop, naprawdę fajna dynamika, zdecydowanie wycofana średnica co jest wadą.

Denon pma700V- ten zaś nie ma już tak mięsistego basu, a bardziej buczący, średnica zaś jest sporo nawet za dużo momentami, ogólnie to ostre brzmienie.

To tyle ode mnie nie jestem dobry w opisach starałem się coś napisać co sam zaobserwowałem. Podkreślam że to moje subiektywne opinie i ewentualnie kolegi z którym robiliśmy odsłuchy może też się udzieli.

Obecnie słucham na Yamaszce ax700 i to brzmienie mi się bardzo podoba.

Pozdrawiam

moj skromny systemik tak dla pobudzenia wyobrazni. od dolu: YAMAHA AX-700,jeszcze nie wyczyszczona, potem DCD-2560, YAMAHA A-1000, PMA-777, DUAL CV440 I MICRO SEIKI DD-22.

;>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

denon i gratuluję pomysłu na wątek, myślę że takiego rodzaju tematy powinny bywać na forum.

Może uda się kulturalnie powymieniać poglądami:).

Pozdrawiam

P.S. napisz jak brzmi u CIebie ax700.

Wg mnie charakteryzuje się jasnym detalicznym brzmienie, sporo szczegółów, świetna scena i bardzo punktowy niski bass. Chciałbym upolować ax900!

słuchanie, słuchanie, słuchanie. dzis wieczór lecę z ax-700 bo jutro moge jej juz nie miec.

opinia nie bedzie uporządkowana, ale wszystko bedzie mozna z niej wydobyc. luzne wznioski.

bardzo poprawny wzmacniacz. MEGA WYGAR mowiąc kolokwialnie.

gra jasno, detalicznie, gora jest dość ostra, ogólnie wzmacniacz troche szorstki, ale dzieki temu dobry do rocka.przestrzennosc-6/10, słyszałem juz cos lepszego w wydaniu chocby yamahy a-720. wzmacniacz nie gra plasko, generalnie dzwiek idzie nieco wgłąb, ale przydałaby się nieco lepsza lokalizacja dzwieków. mimo to-słucham juz 2.5 godziny non stop, przedtem godzinę kate melua, obecnie spokojne utwory bon jovi typu "roses". i słucha mi sięz przyjemnoscią. bardzo dobrze wybrzmiewają elementy perkusyjne. zdecydowany plus tego wzmacniacza. zwarty szybki basik, ktoremu troche brakuje zejscia.

jednak YAMAHA A-1000.

5 minut, i juz wiem, ze ax-900 dostała po dupie. wybrzmienie gitary przy wstępie "wanted (dead or alive) bon jovi zabrzmiało fascynująco. realistycznie jakby ta gitara była parę metrów ode mnie.

w stosunku do ax-700 a-1000 idzie w stronę ciepełka, chociaz nie jest wzmacniaczem o charakterze ocieplonym. mozna miec takie wrazenie ze względu na górę pasma-a-1000 gra zdecydowanie delikatną, selektywną górą. niema mowy o sss scscscscs jak w ax-700. szczerze mowiac przydałoby się to troszke wyostrzyc. przestrzennosc 8/10 punktów. zbliza się do marantza pm-78. bardzo dobra lokalizacja zrodeł, dzwiek poza tym ze idzie wszerz to jest takze bardziej trójwymiarowy. nie ma juz wrazenia ze wokalista stoi przed nami, gitara po jego prawej. on stoi przed nami, a gitara owszem, po prawej, ale za nim. nie jest na rowni z wokalem na pierwszym planie. podoba mi się to.

szybkie porownanie ax-700/a-1000 (a-1000 mam juz ponad miesiąc)

bass-przewaga ax-700, bardziej zwarty, z mniejsza skłonoscią do rozlania.

góra-ax-700 gra ostro, przy ostrych kolumnach bedzie skrzeczeć. a-1000 zupełnie inna bajka, bardzo selektywna, skromna góra pasma.

detalicznosc-tu trudno orzec, a-1000 mimo delikatnej góry detali nie kroi zadnych, ax-700 gra w sposób jakby to okreslic, łatwiejszy-> słychac wszystko od razu, w a-1000 detale wyłapujemy, nie mamy ich podanych na pysk.

ax-700 nie potrafi tak oddac wybrzmienia instrumentów akustycznych, robi to bez echa, a-1000 totaj ją powala.

przestrzennosc i scena-ponowna klęska ax-700.

wokale bardziej realistyczne i angazujące w a-1000.

do metalu i ciezkiego rocka wybrałbym ax-700. czym spokojniejszy repertuar tym lepsza a-1000, mysle ze bedzie perfekcyjnie spisywac sie w muzyce klasycznej, dzieki angazującym wokalom i pięknej przestrzeni.

co zauwazylem juz w sobote po pierwszych godzinach słuchania na pma-777, to ot, ze to brzmienie zblizone jeszcze do ery vintage. gra zdecydowanie najbardziej mięsistym, nasyconym dzwiekiem. wzmacniacz zdecydowanie basowy, z minimalnym ociepleniem. dzwiek najbardziej "łagodny miś" (sory za okreslenie) z dotychczas opisanej trojki. w stosunku do a-1000 skromna przestrzeń, z poziomu ax-700. tutaj bez rewelacji. pma-777 generalnie buduje scenę między kolumnami i wgłąb. nie ma mowy o tym zeby scena była przed głośnikami. jes na ich linii i za nimi. lokalizacja instrumentów lepsza niz w ax-700, górne pasmo stanowi złoty srodek pomiędzy ax700 i a-1000. jest selektywna, ale i wyrazista, bez absolutnie zadnej skłonnosci do skrzeczenia, a rozjaśniac tez jej nie trzeba. jest OK. detalicznosc-tutaj mamy cechę charakterystyczną (wiem, narazę się) z pozniejszych odtwarzaczy cd denona. czyli przede wszystkim muzykalnosc, potem szczegoły. teraz nasuwa mi sie skojarzenie, ze kilka lat pozniej konstruktorzy modelu pma-920 chyba chcieli isc dalej tą droga, i zrobili porazke o ciemnym dzwieku bez powietrza (pma-920). denona pma-777 słucha się przyjemnie, wzmacniacz nie jest rewelacyjny, ale nie jest tez zwyczajny. ax-700 nie da sie sluchac tak długo, bo skrzeczy. w a-1000 po pewnym czasie dokucza lekki brak wyrazistosci na górze, i moze lekko wypchnięta srednica, a w pma-777 nie dokucza nic. muzyka przede wszystkim, audiofilskie smaczki na drugim planie.

pma-777 bedzie tutaj wzmacniaczem bardzo uniwersalnym, od akustyki poprzez rocka az do techno czy HH. zagra dobrze kazdą muzykę. w rocku będzie lepszy niz a-1000, bo ma więcej mięsa.

bardzo cenię wzmacniacze które z drobnego detalu, dzwieku robią twór namacalny, lubie gdy zdaje mi się ze koło ucha ktos delikatnie zadzwięczał trójkątem. cos dzwoni jakby telefon, gdzie moja komorka... cholera, to muzyka. pierwszy plus duala cv440.

w dzwieku cv440 wyczuwa się jego flaczki-dual mono. kto choc raz słyszał jakis wzmacniacz o tym układzie i porównywał go z jednotrafowcem-wie o czym mowa. bardzo zwarty i duzy bass, niesamowity wykop, dynamika w najtrafniejszym tego słowa znaczeniu-szybkosc.

co do góry pasma, ani szorstka, ani selektywna, ani skrzekliwa. w denonie podobala mi się bardziej.

zwycięzca w rankingu przestrzen oraz wielkosc sceny. niektóre dzwieki wyprowadza gdzies obok mnie, niesamowite wrazenie. niektóre słychac w głębi takiej samej jak w pma-777, a to wszystko nastepuje po sobie, nie gubi sie; super analitycznosc. doskonała kontrola całego pasma. na pewno najlepsza z całej czwórki. momencik, zobaczymy co pokaze kate melua.

bardzo nisko schodzacy basik. cv440 wręcz to kocha. bez wpływu na jednoczesne wypchniecie Katie Melua przede mnie, wkoncu ktos wyjął ją tak naprawdę z głośników. dolne pasmo nie wlewa się reszte muzyki, co przy słabej kontroli a-1000 i pma-777 (skłonnosc do buczenia) deklasuje te dwie integry. tutaj na drugim miejscu ląduje ax-700.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.