Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Onkyo A-9711

Radek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Posiadam wzmacniacz Onkyo A-9711, niestety, nie jestem zadowolony z jego brzmienia. Podstawowym problemem jest wyostrzenie górnego zakresu średnicy. Chciałem go sprzedać i kupić coś innego, ale z powodu zakupu mieszkania muszę odłożyc wymianę sprzętu na później. Z tego, co zdążyłem się zorientować, urządzenia Onkyo Integra są bardzo podatne na tuning. I tutaj pojawia się problem, czy ktoś przerabiał taki wzmacniacz? Osobiście elektronikiem nie jestem i sam tego nie zrobię, ale z chęcią zleciłbym taką przeróbkę komuś, kto zna się na rzeczy. Czy ktoś z forumowiczów podąłby się takiego zadania, albo możecie mi polecic kogoś, kto sie na tym zna? Najchetniej z Wrocławia lub okolic.

Pozdrawiam

Radek

https://www.audiostereo.pl/topic/4943-tuning-onkyo-a-9711/
  • 1 miesiąc później...

Wystąpię w obronie Onkyo - to swietne klocki :-) Serio!

Ja trochę nie rozumiem waszych wpisów - porównywałem Onkyo w wielu odsłuchach i nigdy nie brzmiało ostro po za...

No właśnie odtwarzaczem DX-6750. Brzmi on faktycznie straszliwie zimno - brrrrr.

Mój zestaw Onkyo ewoluował, ale od początku wiedziałem, że A 9711 to je ono. Zresztą niższy model A 9511 był bardzo dobrze oceniony. Najgorsze wrażenie wywarł na mnie DX-6750. Równolegle miałem DX-6450 i ten gra słodko, ale już bez tak szczegółowej góry. Mam go cały czas jako rezerwowy CD ponieważ nie jest wiele wart przy odsprzedaży a gra bardzo ładnie. DX-7911 łączy w sobie słodycz 6450 i szczegółowość 6750 i to połączenie to je ono. Zestaw daje bardzo ładną głęboką scenę a głośniki znikają zupełnie.

Mało tego - mam zrobioną drugą strefę z tego wzmacniacza do sypialni gdzie grają mi narazie jakieś marniuteńkie Panasoniki i wyobraźcie sobie że tam na tych marnych głośniczkach przy niskich poziomach głośności też mogę poczuć tę słodycz i to nie tylko z powodów wygodnego miejsca odsłuchu i ślicznej Pani Domu.

Daj mu szansę - wiadomo brzmi cały zestaw, ale ten wzmacniacz jest wręcz słodki w porównaniu z np. Yamahami.

A jakie masz pomieszczenie? Moze zbyt żywe?

A to pytanie powinno być na początku - czy coś u Ciebie w pokoju, w którym słuchasz zabrzmiało cieplej? Co? Ale się rozpisałem, ale to wszystko w obronie dobrego sprzętu.

Odezwij się - jestem ciekaw odpowiedzi na tych kilka pytań, któe Ci zadałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/4943-tuning-onkyo-a-9711/#findComment-94967

Ja mialem zestaw onkyo A-9511 i DX 7511. Własnie sprzedalem wzmaka a i CD ma kupca wiec mozna powiedziec ze juz to tylko wspomnienie. Decyzje o sprzedazy przyspieszyla pewna smieszna sprawa, wiec: ja jako zagorzaly przeciwnik klockow z MediaM zanioslem mojego onkyo do kolegi co mial wlasnie z MediaM zestawik Pioniera (niepamientam nazwy ale wzmak bierze 380W co w porównianiu do Onkyo 200W juz dalo mi do myslenia).

Po podlaczeniu musialem przyznac ze pionek brzmi o wiele lepiej i tyle. Byl bardziej agresywny i dynamiczny i nie mial wogule problemow z wysterowaniem B&W 602 a onkyo troche juz puchł.

Az mi sie glupio zrobilo.

Wlasnie z Onkyo jest ten problem ze sa "za grzeczne" gora jest bardzo spokojna i stonowana. Nie mowie, wielu osobom moze sie cos takiego podobac ale mnie sie znudzilo.

Obawiam sie ze tuning to nieoplacalna sprawa.

Ja swoje ONKYO 9511 sprzedalem za 800zł a teraz kupilem CA Attac 3 za 500zł i jestem bardzo zadowolony. Szkoda tylko ze pilota niema ale coz lepszy dzwiek i 300zł w kieszeni...wiec pomysl.

https://www.audiostereo.pl/topic/4943-tuning-onkyo-a-9711/#findComment-95146

Witam

I mamy kolejny wpis który mówi o tym, że Onkyo gra przyjemnym niemęczącym dzwiękiem.

Daj mu szansę Radku.

Miałem gdzieś po drodze DX-7210. Grał ciepło ale bez rewelacji - słabo definiowalna scena, dzwięk przyklejony do głośników, wysokie tony jak gdyby za woalem. Przy przejściu na dx-6750 to wrażenie zupełnie zniknęło, ale ten chłód. Wolę już chyba dx-7210 z jego brakami. DX-6750 grał ostrzej niż zestaw Rotela, którego też gdzieś po drodze miałem. Z moich doświadczeń z Onkyo wynika, że dopiero ich seria Integra gra naprawdę interesująco.

A Ty Radku masz naprawdę dobry wzmacniacz A-9711 INTEGRA! Dokup do tego dx-7711 lub dx-7911 i zagra pięknie. Mówię z przekonaniem, ponieważ zestawiłem taki sprzęt sobie i koledze. U mnie gra to co opisałem powyzej a u kolegi A-9711 i DX-7711 z Wharefedale Pacific Evo 30. Oba pomieszczenia i moje i kolegi są żywe, nawet zbyt żywe. Może to również się tu nakłada, ale powinno powodować raczej przesunięcie akcentów brzmienia w kierunku wysokich tonów, a jest w miarę neutralnie.

Szczególnie, że sprzęt ten można kupić w bardzo dobrych cenach, które nijak nie mają się do poziomów sklepowych (A-9711 3000PLN, A-9911 prawie 5000PLN, DX-7711 3000PLN obniżony pod koniec do 1600PLN, DX-7911 nie sprzedawany w Polsce ale też ponad 5000PLN). Pozdrawiam i nadal czekam na odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/4943-tuning-onkyo-a-9711/#findComment-95211

Witam

Jedyne zestawienie w którym Onkyo zagrało dobrze, to połączenie z Tannoyami M1. Z w miarę

łagodnym i niemęczącym źródłem gra to naprawde dobrze, powiedziałbym nawet, że bardzo

dobrze. No, ale Tannoye przez wielu są uważane za kolumny z wycofaną górą. Niestety, połączenie z moimi Radmorami LS-40 to porażka. Głównym problemem są sybilanty, szczególnie po rozgrzewce, czyli po około 30 minutach od włączenia. Kobiece wokale zaczynają syczeć niemiłosiernie i zaczynają boleć uszy. W tym momencie gra to z Sony 222ES, wiem że nie jest to rewelacja, ale górę ma dość przyzwoitą i nie wyeksponowaną nadmiernie. Pomieszczenie nie jest problemem, można nawet powiedzieć, że jest zbyt wytłumione.

Pozdrawiam

Radek

https://www.audiostereo.pl/topic/4943-tuning-onkyo-a-9711/#findComment-95267

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.