Skocz do zawartości
IGNORED

Platforma antywibracyjna, co i jak?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Używany przez mnie transport CD okazał się bardzo wrażliwy na to na czym się go postawi.

Sprzęt audio stoi u mnie na starym meblu pochodzącym jeszcze z przed wojny. Z zewnątrz wygląda on może solidnie, nie mniej bardzo łatwo wpada w wibracje.

Położenie na meblu płyt granitowych na kolcach ogranicza problem, lecz go nie likwiduje.

Pora zatem chyba zakupić jakąś platformę. Tylko jaką?

Myślałem o DivineAcoustics.

Może Ktoś z Was ma jakieś inne pomysły?

https://www.audiostereo.pl/topic/49531-platforma-antywibracyjna-co-i-jak/

Mój Mephisto stoi na stoliku z marmurowymi półkami bez platformy, uważam że sprawdza się to

bardzo dobrze. Przy okazji, pierwszą rzeczą którą bym Ci polecił to wymiana w nim zegara.

U mnie zmiany po upgrade były wybitnie na korzyść.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mój Mephisto nie najlepiej odbiera ustawienie na twardym podłożu.

Brakuje nieco głębi i zlewają się pewne podzakresy niższej średnicy.

Póki co pomiędzy granitem a transportem umieściłem dwie płyty sklejki z przekładką z maty bitumicznej. Jest dużo lepiej.

Co do zegara, przyjdzie na to może czas. Ale jeszcze nie teraz : )

Jak ma być lekko i miękko to może kup podkładki - np takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dwie płyty mdf lub akrylowe 15-20mm cięte na wymiar (mdf możesz oddać do lakierni lub ofornirować) i kilka silikonowych, cieńkich podkładek.

Do jedj płyty przyklejasz podkładki antywibracyjne z jednej strony, z drugiej podkładki silikonowe, na to druga płyta i transport...powinno 'trzymać' ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zdjecie takie sobie bo lampy nie ma !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Tesco sprzedają deski do krojenia z drzewa gumowego-są grube,ciężkie i dość ładne,nadają się na taką platformę(nawet w którejś z gazet,recenzent sprzętu o tym wspominał-chyba w Hi-fi).A stożki to pod sprzęt nie pod platformę.

Platforma antywibracyjna.

Na otwartym rynku (alledrogo, ten portal i inne) jest wiele propozycji stolików audiofilskich z dumnym słowem "antywibracjyny" w nazwie.

Niestety słowo to jest bardzo często nadużywane gdyż oferenci tego typu sprzętów w ogóle nie stosują wspomnianych rozwiązań technicznch w swoim sprzęcie ograniczając się jedynie do nazwy.

Spróbujmy zdefiniować zagadnienie.

Na wiele sprzętów audio drgania mają zły wpływ. Szczególnie chodzi tuaj o wzmacniacze i odtwarzacze laserowe jak i analogowe. Drgania te możemy zdefiniować jako pierwszy zbiór zewnętrzny i drugi zbiór wewnętrznych drgań.

Co to są drgania zewnętrzne. To wszekiego rodzalu drgania o niskiej częstotliwości powstałe na skutek ruchu ulicznego ciężarówek, pociągów jak również drgania wywołane samą falą akustyczną przez kolumny. Zbiór tych drgań przenosi się przez stolik na nasze urządzenie audio.

Drugi zbiór to drgania wewnętrzne wytwarzane przez różnego rodzaju transformatory pojedyncze, podwójne lub inne konfiguracje. Drgania te są drganiami o wysokiej częstotliwości i są przez obudowę przenoszone na stolik.

Tak ten problem wygląda od strony teoretycznej. a jak on wygląda w oferowynych produktach?

Po pierwsze nóżki w formie odwrócownego stożka. Czym więce tych stożków tym produkt jest w/g wykonawców bardziej audiofilski. Dalej najczęściej jako blat używane są pyty z granitu, lastryko i podobne. Na nóżki natomiast wszelkiego typu rury, które później są niklowane lub malowane.

Jak to działa. W przypadku pierwszego zbioru drgań nawet dobrze. Wszelkie drganiowe brudy zewnętrzne dość skutecznie są neutralizowane przez ten kawał kamienia ze względu na pokaźną masę samego blatu. Różnica w pomiarach wartości drgań (ich przemieszczeń-prędkości) pomiędzy podłogą, a blatem takiego stolika mierzona czujnikiem sejsmicznym z miernikiem B§K i obserwowana na ekranie oscyloskopu jest znacząca. Można napisać, że w tym obszarze stolik działa! Ale co się dzieje z drugim zbiorem drgań? Czyli drganiami własnymi, które są dla naszego n.p. wzmacniacza duż bardziej niebezpieczne? Te drgania poprzez obudowę i nóżki odbijają się od tej ciężkiej płyty, i wracają do obudowy!!!!. Ba one są wzmocnione. Powstają rezonanse, drgania się na siebie nakladają. Obserwując te drgania przy pomocy czujnika przyśpieszeń (przy wyższych częstotliwościach mierzmy przyśpieszenie drgań) na oscyloskopie widać duży przyrost drgań. Czyli stolik działa w pewnym sensie jak generator drgań na nasz wzmacniacz, CD czy co tam mamy podłączone. Innymi słowy jest dla urządzenia szkodliwy!!!!!!

Producencji urządzeń audio w produktach wysokiej i najwyższej kalsy stosują różne rozwiązania techniczne, których zadaniem jest tłumienie drgań wewnętrznych. są to przykładowo miękkie uszczelki w samym urządzeniu lub specjalnie skonstruowane i opatentowane nóżki antywibracyjne jak mają n.p. wzmacniacze Kenwooda L-A1 czy też DA-1100EX.

Jaki więc powinien być stolik/platforma audio? Przede wszystkim powinna tłumić czy też pochłaniać obydwa rodzaje drgań. Najpierw drgania, które wytwarza samo urządzenie jak również drgania zewnętrzne. Wskazane, żeby przy tym był jeszcze ładny. Co prawda wzornictwo to sprawa gustu ale powinno się nam podobać. Na ryku światowym już pojawiają się takie rozwiązania.

Przedmówcy zwrócili uwagę na niektóre ważne elementy opisanego zagadnienia. Od siebie mogę jeszcze dodać, że miałem okazję oglądać krajowe zdjęcia proptotypów takich platform, które w kompleksowy sposób rozwiązują opisany problem wibracji. Złożyłem (może trochę przedwcześnie) już zamówienie. Teraz muszę czekać.

Załóżmy więc, że mamy płytę z cięzkiego kamienia ustawioną na kolcach, która ma być platformą pod wzmacniacz. Powyższe ustrojstwo będzie tłumiło(izolowało) wzmacniacz od drgań zewnętrznych.

Na czym(w jaki sposób) ustawić na tej płycie wzmacniacz bądź inną elektronikę, aby zredukować drgania wewnętrzne i chyba przede wszystkim, wywołane falą akustyczną. Drgania obudowy wzmacniacza są najbardziej wyczuwalne podczas odtwarzania muzyki.

Moja platforma antywibracyjna DivineAcoustics składa sie z trzech półek niezależnie zawieszonych z czego ostanią wymieniłem na solidny "kawał granitu" Pod mim umieszczono dwa duże płaskie pojemniki ,które wg. zaleceń konstruktora wypełniłem zużytym olejem.

qman@

odpowiadam na twoje pytanie. wzmacniacz powinien stać na delikatnej płaszczyźnie, która będzie dla niego jakby masą nieresorowaną. natomiast ta płszczyzna powinna być oddzielona od wspomnianej ciężkiej płyty określonym elementem wibroizolacyjnym. Zadaniem tej lekkiej płaszczyzny wraz z elementem tłumiącym jest absorbcja drgań, które wydaje z siebie wzmacniacz.Stolik czy platforma nigdy nie wyeliminuje wszystkich drgań wzmacniaczy, które są w samym urządzenie ale powinna wyłapywać to co "wychodzi" na zewnątrz obudowy.

Dobór elementu/elementów tłumiących wynika z analizy widma drgań, które generuje wzmacniacz.

opis takiej analizy i wnioski wykracza poza ramy tego forum.

Gość vasa

(Konto usunięte)

Jestem pod wrażeniem kompetentnej odpowiedzi HM69, czapki z głów.

>>Rochu

Jeśli masz silną potrzebę pobawienia się platformami, to po doświadczeniach opisz wrażenia, może uda Ci się zrobić jakiś test porównawczy.

Jeśli jednak chcesz się pozbyć drgań w transporcie to najskuteczniejszą metodą jest chyba usunięcie przyczyn a nie skutków, czyli:

-stwierdzenie co wywołuje drgania, napęd, trafo coś innego

-odseparowanie źródła drgań, zmiana masy drgającej, próba wygaszania przez elementy elastyczne lub wiskotyczne.

Z moich doświadczeń (niespecjalnie wielkich) platforma naprawdę jest potrzebna pod TT a w przypadku reszty elementów różnic nie było lub były zbyt małe.

pzdr

Gość rochu

(Konto usunięte)

vasa,

(ciach : )

> może uda

>Ci się zrobić jakiś test porównawczy.

Nie ma sprawy, jeżeli zacznę się tym bawić to na pewno opiszę.

(ciach : )

>Z moich doświadczeń (niespecjalnie wielkich) platforma naprawdę jest potrzebna pod TT a w przypadku

>reszty elementów różnic nie było lub były zbyt małe.

Co do TT, pełna zgoda.

Co do CD, to już zależy od konkretnego egzemplarza.

Mam transporty CD PS Audio Lambda i Audomeca Mephisto. Obydwa oparte o CDM9 Pro a jednak każdy inaczej reaguje na to na czym się je postawi.

Prawdę powiedziawszy byłem sceptykiem w kwestii wszelkich stożków antywibracyjnych, platform, stolików etc dla odtwarzaczy CD. Do czasu gdy nie sprawiłem sobie tego Mephisto.

Sorry ale ja dalej nie rozumiem w jaki sposób platforma może chronić od drgań przenoszonych z powietrza? Z podłoża ok, ale z powietrza? Jeżeli obudowa nie jest odpowiednio sztywna/wytłumiona to raczej nic nie pomoże platforma, no chyba że będzie przylegać do obudowy (a nie przez jakieś kolce albo nóżki) i pochłaniać te drgania, ale już z obudowy.

Czyli najlepiej jest zrobic tak jakby kanapkę: kolce; kamienna płyta; miękkie podkładki; płyta mdf, sklejka. Od czego zależy zastosowanie ostatniej warstwy. Czy np pod cd zastosowac mdf, a pod wzmacniacz akryl. Macie jakieś sprawdzone rozwiaznia, aby uniknąc zbyt duzych rozczarowań.

Gość vasa

(Konto usunięte)

rochu, 28 Lut 2009, 10:33

W sumie można się pobawić.

Ale można też najpierw policzyć. Potraktować CD i podstawę jako dwie masy drgające, nóżki jako elementy sprzęgające (tylko jaką przyjąć podatność? ) i wyliczyć masę podstawy i podatność podkładek pod podstawę przy założeniu maksymalnego tłumienia drgań własnych pomiędzy CD i podstawą.

Charakterystykę drgań własnych CD może poda HM69. Zadanie dla studenta dysponującego odpowiednim oprogramowaniem.

A najciekawsze byłoby sprawdzenie empiryczne wyliczeń :)

vasa.Co nie przenosi drgań?Elementy płynne lub miękkie.Kamień na pewno odbija drgania ale ich nie eliminuje.Zostają jeszcze zapożyczenia z rynku samochodowego,mechaniczne i hydrauliczne zawieszenia,które zminiaturyzowane mogłyby byc lekarstwem,jednak tylko na jeden typ drgań wymienionych bardzo obszernie przez HM69.

Gość rochu

(Konto usunięte)

łooooo Jezu, vasa

zakładając ten watek miałem nadzieję na porady czy kupic DivinaAcoustic czy od razu Finite Elemente.

Zabawa w liczenie mechaniki przerasta mnie i to bardzo.

Ja jestem tylko prostym technologiem stosowania norm prawnych ; )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.