Skocz do zawartości
IGNORED

DPA RENAISSANCE CLASS A

kdo5

Rekomendowane odpowiedzi

Około 15 lat temu odsłuchiwałem w Top HiFi w Wawie w porównaniu z MF A2 i Densen Beat 100. POszukiwalem wtedy pieca,który oswoi dość ostre Triangle Zephyr. Nie pamiętam cedeka,który wtedy służył do odsłuchu. DPA najmniej nadawał się do tej konfiguracji oferując szybkie,szczupłe i raczej beznamiętne brzmienie.Najbardziej odpowiadał mi Densen.Bez odsłuchu nie ma sensu kupować.

A mi się ten wzmacniacz bardzo podobał. Jeżeli nie będzie dla ciebie przeszkodą jego bardzo skromna moc - raptem 30W - warto się poważnie zastanowić.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Miałem ten wzmacniacz i bardzo mile go wspominam. Moim zdaniem to najlepszy tani wzmacniacz do muzyki klasycznej i jazzu. Ma jedna unikalna cechę w tej klasie cenowej: jest niezmiernie czysty, co owocuje gladkim tłem. Potrzebuje efektywnych kolumn. Kiedy go kupowalem wybierałem sposód Densena, Alchemista, Audiolaba, Sugdena A21 i nie pamietam czego jeszcze. DPA zdecydowanie grał najlepiej, no moze z wyjątkiem Sugdena. Miałem zgryz, ale w koncy wybrałem DPA. Jego brzmienie jest dzwieczne i przestrzenne. Po stronie minusów odnotowac nalezy lekkie wycofanie glosów (ale w porownaniu z duzo drozszymi wzmacniaczami) i niezbyt wygorowana moc. Tak naprawde to kupiłem YBA ponieważ jest rozwinieciem brzmienia DPA, ktorej to firmy zal mi najbardziej ze wszystkich jakiego odeszły w niebyt. Ma obecnie takze dzielonego DPA, ale to inna historia. Te urzadzenia wygladają fatalnie, ale doskonale grają. Ja polecam, z pewnoscia dzis niczego za ta cene nie kupisz co by grało choc w czesci tak dobrze. To sprzet sprzed ery dyrektorów EXELOWCOW. Ma grac a nie zarabiac. Dodam ze załozyciel DPA R. Watts pracuje obecnie dla Chorda i dla tej firmy ciagnie projekt swojego niezwykle innowacyjnego przetwornika analogowo cyfrowego.

Klasa A tego wzmacniacza to bajka :). To taka sama klasa A jak u YBA :) Wzmacniacz jest lekko cieply i tyle.

Mam nadzieję, że kupiłeś ten wzmacniacz, bo już go na allegro nie widać. To znakomity wybór szczególnie w tej cenie. Obecnie używam przedwzmacniacza DSP 200S i dwóch końcówek mocy DPA 200S (zmostkowane). Dźwięk bez mostkowania jest bardzo wciągający, ale po tym zabiegu poprostu mnie rozkłada na czynniki pierwsze :). Dynamika, stereofonia i wpsaniała średnica to pierwsze słowa, które cisną się na usta po usłyszeniu tego zestawienia. Być może zawdzięczam to komponentom, być może przypadkowi, ale dźwięk jest poprostu wspaniały. To również jedna z moich ulubionych firm i szkoda, że już nie istnieje, ale paradoksalnie temu zawdzięcza swój czar i urok. Mam nadzieję, że i Ciebie zadowoli. Pozdrawiam użytkowników DPA. Amen.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.