Skocz do zawartości
IGNORED

DVD z dekod vs ampli z dekod cel 2 gł

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

witam

chiałbym się spytać czy jest jakies tanie dvd z dekoderem dd i dts ktore miksuje dzwiek przestrzenny na 2 kanałowy?

Chodzi mi o to ze chce ogladac fily z dzwiekiem 5.1 na wzmacniaczu stereo, ale nie chce zeby dvd dawało na wzmaka czystego stereo tylko zmiksowany z 5.1 dolby surround

Mialem jeszcze do niedawna ampli av onkyo 505se i tam nawet po wylaczeniu tylnuch kolumn i nentralnego dekodery dawaly wspanialy soczysty dzwiek dolby

gdy przepuscilem ten sam film jako suche stereo dzwiek byl juz słaby, suchy bez wyraznej lokalizacji zródeł tak jak to ma miejsce w dzwieku przestrzennym DD czy DTS

Dlatego wiec chcę sie spytac czy kupno dvd z dekoderami po podlaczeni do wzmaka stereo pozwoli uzyskac taki sam dzwięk jak na ampli av ale przy uzyciu tylko dwoch glosników przy zrodle dvd bez dekoderow

wiem ze moze ciezko mnie zrozumiec wiec napisze taki

czy

DVD(dekodery DD i DTS)---wyjscie stereo(DVD) FR, FL---kabel stereo rca FL, FR---Wejscie stereo(wzmaka) FR, FL---wzmacniacz stereo-----2 kolumny

=

DVD(bez dekoderów)---wyjscie cyfrowe(DVD)---kabel coaxial----wejscie cyfrowe(ampli) Dekodery DD DTS Amplitunera(w ampli wlaczone tylko fronty)---2 kolumny

czy taki tani odtwarzacz ewentualnie sprosta temu zadaniu?

ewentualnie cos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie nie chce suchego stereo z płyty dvd ale zmiksowanego na 2 kanaly dzwieku 5.1

czy to mozliwe za pomoca dvd z dekoderami?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Opcja o którą Ci chodzi jest jak najbardziej spotykana, ale głównie dla DD. Z DTS może być już gorzej, trzeba dokładnie poszperać w specyfikacjach / instrukcjach obsługi.

Modelu żadnego Ci nie zapodam, bo takie rozwiązanie nigdy mnie nie interesowało... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

dzieki za odp

czyli efekt bedzie identyczny jesli znajde dvd dekodujace do 2 kanałów

pisalem do sprzedawcy tej wiwy ale nic nie odp i sadze za jako tylko sprzedawca nie bedzie wiedzial

Moze znajdzie sie ktos na forum kto posiada tqakie dvd

tak na logike skoro dekoduje dd to powinno umiec kodowac je na 2 kanaly rowniez

najprostrze playery dvd na kompie to umieja wiec dvd tez powinno potrafic

I przy okazji chce spytać czy jest kolosalna roznica pomiedzy rgb a hdmi bo jesli nie to moze udezyłbym w jakąś uzywke markowego dvd z allegro ze starszych lat

Tylko też jest strach bo jakby tam padl laser to nie wiem gdzie mozna i czy mozna i jaki mozna kupic zamiennik

pozdrawiam

Nawet manta potrafi robić downmix DD 5.1 to 2 kanałów więc wiwa raczej nie powinna mieć z tym problemów co do DTS nie wiem jak sie zachowa(może być potrzebny dekoder w Playerze)co do HDMI i RGb różniaca jest widoczna (ostrość będzie o wiele lepsza po HDMI, RGB będzie wyglądało jak rozmyte)

Mam pytanie o drugi problem jaki mnie jeszcze męczy

Mianowicie od dawna zastanawiam sie nad kupnem dvd coby bylo tanie i dobr do odtwarzania płyt dvd

z racji ze ogladam tylko oryginalne filmy(zadnych pirackich divixów) momyslalem sobie o zakupie starego ale porzadnie wykonanego odtwarzacza dvd jakiejs renomowanej fimy dla przykladu taka yamaszka

Ukryta Zawartość

tylko mam obawy co so zywotnosci takiego sprzetu

Nie tyle elektroniki co lasera

Czy w razie gdyby sie konczyl badz calkowicie zepsuł czy mozna go wymienic i wogole czy mozna-bo nie wiadomo jak z zamiennikami jest

jesli ktos wie cos na ten temat bede wdzieczny za udzielenie odp

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ten model zdaje się nie ma dekodera DTS. Musisz poszperać na forum, starsze modele DVD (lub nowsze z górnej półki) miały w sobie dekodery DTS bo... nie było ich w amplitunerach. Odkąd dekodery pojawiły sie w amplitunerach nie było sensu dublować ich w DVD.

Kiedyś miałem takiego philipsa

Ukryta Zawartość

i ma na pewno dekoder dts, przez jakiś czas słuchałem na nim ze zwykłym wzmacniaczem

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.