Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie parametrów suba jamo w kinie

Bipo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich członków tego forum, zalogowałem się niedawno ale czytam to forum już od paru miesięcy.To jest mój pierwszy post więc wybaczcie za błędy w nazwach itd. Posiadam kino domowe: Denon1906, dvd Philips 720sa, kolumny Jamo s606 z subem 200 (aktywny)+ TV sony 32 CRT(w planach zmiana na płaski LCD lub Plazma). Problem polega na ustawieniu parametrów suba. Nie znam się za bardzo na tym więc proszę was o poradę jak ustawić te trzy pokrętła aby wszystko ze sobą dobrze współgrało. Pokrętła to level (min-max), cut oof (40hz-150hz) i phase 0-180. Sub jest podpięty do amplitunera jednym kablem ale z przejściówką przy subie na dwie cincze które wchodzą do suba. Jak kupowałem te kolumny to mi koleś polecił aby podpiąć w ten sposób ponieważ będzie grał dużo lepie......Moje aktualne wrażenia są takie że basu jest za dużo, no i przy momentach w których sub powinien wydać niski dźwięk np. podczas eksplozji itp. to ten odgłos przypomina stłumiony i wydłużony bas. Ponadto podczas słuchania muzyki sub nie nadąża chyba za kolumnami. Dźwięk niski jest ciągły zamiast być chwilowy tzn. jak słucham muzykę dynamiczną np.dance to słychać jedno wielkie stłumienie basu niż krótkie uderzenia..... Aha no i ustawienia amplitunera odnośnie suba jest w ten sposób że w menu sub jest ustawione na 60hz...pozdr.

Po pierwsze czy robiłeś autokalibrację w Denonie? Nie wiem jak w tym konkretnym modelu ampli ale powinien Ci ustawić optymalną głośność suba i fazę tak że dzwięk z suba będzie docierał we właściwym momencie i nie będzie spóźniony.

Zadbaj o właściwe ustawienie suba najlepiej pomiędzy frontami (z doświadczenia wiem ze są najlepsze efekty)czyli np. obok telewizora, jezeli masz go na bocznej ścianie to przestaw bo rzadko kiedy gra coś takiego dobrze. W rogu bedzie bas podbity.

Generalnie co do pokręteł to odetnij suba +- 80Hz, poziom głośności raczej nie wiecej niz połowa skali ale to zalezy od pokoju i trzeba popróbować jak wychodzi najlepiej. Nie przesadzaj z głośnoscią suba w sposób ze bas zagłusza wszystko tylko staraj się ustawić go tak by się nie wyróżniał ale gdy go wyłączysz powiesz "o czegos brakuje!"

Pokretło phase- zapuść jakis kawałek z basem usiądź w miejscu odsłuchowym a druga osoba niech nim powoli kręci od - do +. Optymalnie bedzie wtedy gdy bas będzie zgrany z frontami i najlepiej słyszlny czyli najgłośniejszy.

Kolumny które posiadasz mają duże basowce i kto wie czy ten sub nie jest dla nich zbyt mały, ale to zalezy od pokoju, jaki metraż, akustyka....

Po tych wszystkich operacjach zrób autokalibracje. Jezeli po autokalibracji wyjdzie że amplituner zwiekszył głośność suba np: + 3dB znaczy ze przy pomocy pokretla level trzeba zwiekszyc głośnosc minimalnie i powtórzyć autokalibrację.

Jak cos nagmatwałem to niech któryś z Forumowiczów poprawi mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.