Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo A-1VL oraz OnkyoC-1VL ?

Patryk-1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegow :)

Czy ktos jest posiadaczem lub mial mozliwosc, przyjemnosc odsluchac tych oto modeli Onkyo A-1VL oraz Onkyo C-1VL?

Opini na temat wcale, recenzje tylko jedna znalazlem Onkyo C-1VL w Hi-Fi Choice and Home Cinema.

Link do w/w modeli:

A-1VL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

C-1VL

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Lampa nie umiera nigdy"

https://www.audiostereo.pl/topic/50198-onkyo-a-1vl-oraz-onkyoc-1vl/
  • 1 rok później...

Poszedl ostatnio taki zestaw za 599 Euro na niemieckim ebayu. Zaluje zenie wzialem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

No błyskawicznie Patryk dostał odpowiedź na swoje pytanie... ;-))))

a tak na poważnie to właśnie rozglądam się za jakimś sensownym wzmacniaczem i raczej za tranzystorem. To Onkyo wygląda solidnie. Jest toto gdzieś w Polsce sprzedawane? Można gdzieś dotknąć, posłuchać? Na forum nie ma wielu informacji o nim.

Berylium, 27 Sie 2010, 20:47 To Onkyo wygląda solidnie. Jest toto gdzieś w Polsce sprzedawane? Można gdzieś

>dotknąć, posłuchać? Na forum nie ma wielu informacji o nim.

Informacji brak bo przecież to ONKYO a to znaczy, że śmieć (na tym forum). Wzmacniacz jest bardzo solidny konstrukcyjnie. Technologicznie z pewnością zasługuje na miano HI-END. Większość tak wychwalanych na tym forum konstrukcji wygląda śmiesznie przy tym wzmaku, ale dziwnie się nazywają, obleśnie wyglądają więc cieszą się powodzeniem. Co innego ONKYO. Z założenia jest to masówka dla głuchych ;) Tyle z żalu do forumowiczów, teraz konkretnie o wzmaku.

Nie mam dużego doświadczenia ze wzmacniaczami, ponieważ przećwiczyłem ich kilka (DUAL, LUXMAN, Arcam, NAD) ale za prawie z każdym z tych wzmaków przećwiczyłem wiele źródeł. Najwiecej na Dualu i właśnie Onkyo A1 VL.

Mam trzy wnioski:

1. Każdy z testowanych wzmaków wnosił coś do systemu tzn. nadawał jakiś charakter brzmieniu, przestrzeni itp

2. Onkyo A1 jest wg. mnie najbardziej "przezroczystym" wzmakiem. Tzn. gra tak jak źródło nie nadając od siebie żadnych efektów brzmieniowych ani przestrzennych.

3. Ten wzmacniacz doskonale się nadaje do dobrego źródła i bez problemu poradzi sobie z wymagajacycmi prądowo głośnikami (ja mam akurat Q7 KEFa, które wg. mnie nie są wymagające prądowo bo maja dużą efektywność. ale na tym forum twierdzą inaczej).

Jeśli masz jakieś pytania to dawaj :) pozdro

WOOKILLAH

Podpisuje sie pod Twoim wpisem obiema rękoma!

Mam też u siebie Onkyo A-933 i C-733 jest to pożądny sprzęt. A wykonanie i materiały wykorzystane w tych produktach to cos wspaniałego. Miałem pare wzmaków nawet dwu krotnie droższych i nie były tak dokładnie i elegancko wykonane.

Ogólnie dzwiękowo to dynamika, przezroczystość, szczegółowość - bardziej do żywej muzy niż spokojnej.

"Lampa nie umiera nigdy"

Patryk-1980, 28 Sie 2010, 11:40 >Podpisuje sie pod Twoim wpisem obiema rękoma!

Dzięki.

A ja czekam na wpisy starego audiofila, theriona i innych, którzy również w tym wątku będą wykazywać, że ONKYO jest do niczego. To nic że nie słyszeli ani prawdopodobnie nawet nie widzieli A1 VL. Z pewnością wiedzą jak ten wzmacniacz gra ;)

Dla mnie ten wznak jest wart swojej ceny i myślę, że długo zabawi w moim systemie :)

PS Pozdrowienia dla krajana - ja też jestem z BDG.

A-1VL to zupełnie egzotyka na naszym rynku ale dużo tańszy model A5-VL jest bardzo sympatycznym urządzeniem o bardzo neutralnym choć zimnym brzmieniu i stabilnym graniu - nie wymaga właściwie wygrzewania . Miałem go kilka dni w domu ale pozostał jednak denon 1500 ze względu na moc i bardziej rokowe granie.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.