Skocz do zawartości
IGNORED

Alpine 7944r problem z czytaniem płyt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od niedawna jestem w posiadaniu jednostki Alpine 7944r. Jednakże do pełni szczęścia potrzeba, aby radio nie "dławiło" się podawaną mu muzyką na płytach CD (płyty są oryginalne, nie porysowane)... Sytuacja najczęściej wygląda tak, że kiedy załączam radio (radio nie grało przez dłuższą chwile) i dana płyta jest w napędzie, wówczas zdarza się że muzyka jest odtwarzana. Jednak, jeśli w trakcie odtwarzania ta sama płyta zostanie wyjęta, ponowne jej włożenie zwykle kończy się "świerszczeniem" lasera, długim "mieleniem" i ostatecznie najczęściej wyrzuceniem płyty z napędu. Pragnę jeszcze raz zaznaczyć, że płyta jest oryginalna i nie porysowana. Oczywiście nie wszystkie płyty są tak traktowane.

I tu pytanie do Was drodzy forumowicze, czy ktoś zna osoby, które podjęły by się zdiagnozowania (i zażegnania >> liczę się z koniecznością wymiany lasera

Dzięki za informację. Będę dodatkowo wdzięczny za jakieś dane kontaktowe do wspomnianego serwisu (e-mail, nr tel.)? Dziękuję raz jeszcze.

ps. a może są osoby z okolic Krakowa, Chrzanowa, Bielska-Białej, które mogłyby pomóc?

Pozdrawiam.

z p tomkiem skontaktuj się telefonicznie :

0 603 233 605

opowiedz mu co się dzieje z radiem , spytaj o cenę lasera , sprzęt możesz do niego wysłać kurierem i odebrać w ten sam sposób

Jak to w zyciu, problem mozna rozwiazac na wiele sposobow.

Mozna np wogole nie korzystac z CD, i sluchac muzyki z plikow (mp3 lub FLAC) przesylanych z zewnetrznego grajka. Jezeli nie masz w radiu wejscia liniowego to mozna wykorzystac transmiter. Moje radio Clarion tez zaczyna po nagrzaniu szwankowac i wlasnie zamowilem odtwarzacz Vedia A10 ktory ma w sobie transmiter,

tyle tylko że nawet ajlepszy transmiter zabije jakość ...do tego dołóż ograniczenie jakim jest tuner FM i tyle w temacie jakości

sam używam świetnego acz 8 letniego drx960rz i ani mi w głowie flaki i inne nowinki :)

jak trzeba to wrzucam mu nowy laser i tyle

Jezeli transmiter znaczaco popsuje dzwiek to dorobie wejscie na wzmacniacz i do niego podlacze sygnal z sluchawek odtwarzacza mp3.

Wiem, ze najprosciej kupic nowe radio z USB, ale szkoda mi mojego Clariona,

• 10 miesięcy później...

To co opisałeś to najprawdopodobniej oznaki że laser jest do wymiany. Taka dolegliwość 7944. Świetne radyjko grające nadal w wielu "grubych" furkach ale niestety trzeba się z tym liczyć że jest już wiekowe i najpewniej wyeksploatowane. Sprawdź jaki jest laser w 7944. Albo poszukaj na necie. Jakiś porządny spec powinien się tego podjąć. I problem zniknie. Jeżeli interesuję Cię wymiana lasera z ogólnym przeglądem w autoryzowanym serwisie to tylko "horn" ale musisz się liczyć z kosztem ok 350-400zł. Za to masz chyba pół roku gwarancji. Ja kiedyś byłem zmuszony wymienić laser w clarionie... Znalazłem odpowiedni w ofercie jakiegoś sklepu na necie. Z wyminą zmieściłem się w stówce. Ale radość jak już działało jak należy... bezcenna:)

Ale pomysł ze zmieniarką nie jest zły. Znajdziesz coś bez problemu ze złączem ai-net grającego na poziomie. Skończy się bałagan z płytkami w schowku.