Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Koda 702 i Koda 702 v2 - różnice

kozi1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako ze jestem nowy na tym forum chcialbym sie ze wszystkimi przywitac. Ostatnio zaczalem sie interesowac sprzetem audio dla domu i tak po jakims czasie stalem sie posiadaczem zestawu Koda av702 v2. I tu pojawia sie problem dla mnie. Juz od kilku dni szukam odpowiedzi na moje pytanie lecz niestety brak rezultatow dlatego postanowilem zapytac tutaj. Wspomniany zestaw kupilem niedawno na allegro, niestety bez orginalnego pudla, instrukcji itd. Sprzedajacy zapewnial mnie ze jest to zestaw v2 (z tego co wyczytalem druga wersja jest sporo lepsza od pierwszej dlatego koniecznie szukalem v2) lecz niestety nie wiem czy tak jest napewno. Myslalem ze na tabliczkach znamionowych powinno byc oznaczenie v2 lecz niestety sie mylilem. Jak narazie udalo mi sie ustalic ze te dwa zestawy mozna rozroznic po subie (sw 1000) ktory ponoc ma oznaczenie v2 na sobie lecz niestety kupilem zestaw 5.0 (bralem to co bylo). I tu pojawia sie moje pytanie, wiecie moze jak rozroznic te zestawy? Szczegolnie chodzi mi o jakies roznice wizualne, aby obeszlo sie bez rozkrecania ich. W ostatecznosci moglbym je rozkrecic. Jesli to ma jakies znaczenie kolor "wiśnia". Z kolumn jestem ogolnie zadowolony- jest to dokladnie to czego szukalem ale chcialbym wiedziec czy nie zostalem czasami oszukany, a takze dlatego ze wiedzy nigdy nie jest za wiele ;) Dopiero zaczynam zabawe z kinem domowym wiec kazda wiedza sie przyda. Z gory dziekuje za odpowiedz.

Podejrzewam, że różnice są minimalne. Może lepsze wytłumienie, materiały do zwrotnicy. Takie niewielkie poprawki zrobiono w subie Kody SW-1000 i nazwano SW-1000v2.

Kilka lat temu jak składałem swój pierwszy zestaw KD i zależało mi na tanich kolumnach 5.0 brałem pod uwagę Kody (zawsze miały rewelacyjne opinie w Hi-FI). Rozmawiałem z kilkoma sprzedawcami z salonów audio i każdy bez namysłu mówił żeby brać stare kolumny bo są po prostu lepsze. Każdy zapraszał mnie na odsłuch abym mógł to sam usłyszeć.

Rozumiem, czyli wiekszych roznic nie ma. Niestety nie mialem okazji przesluchac tych kolumn przed kupnem, kierowalem sie tylko i wylacznie informacja z forum i sie nie zawiodlem ;) A miedzy sw-1000, a sw-1000 v2 sa jakies zauwazalne roznice w dzwieku? Slyszalem ze ten sub dosc dobrze daje sobie rade w kinie, szczegolnie jesli stoi na kamieniu z kolcami- ile jest w tym prawdy? Oczywiscie nie jestem audiofilem wiec nie oczekuje od niego cudow. Do tej pory korzystam z suba jamo o oznaczeniu E3SUB stojacego bezposrednio na wykladzinie i szczerze mowiac nie jestem z niego zadowolony.

Kiedyś chciałem kupić te kolumny i na 95% jestem pewien że wersja starsza nie miła podwójnych gniazd z tyłu a wersja v2 ma gniazda bi-wiring. Postaram się jeszcze w wolnej chwili poszperac po necie i potwierdzić. Tak więc sprawdź jakie masz gniazda z tyłu.

We wszystkich kolumnach mam pojedyncze gniazda (niestety). Tak wlasnie czulem ze moze to byc pierwsza wersja, jesli miedzy tymi kolumnami sa tak niewielkie roznice to latwo wprowadzic kupujacego w blad. Wlasciwie i tak jestem z nich bardzo zadowolony ale jednak ten niesmak bycia oszukanym pozostaje ;) Dzieki za pomoc, jesli ktos znalby jeszcze jakies roznice to prosze pisac.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.