Skocz do zawartości
IGNORED

Siesta Sat + DENON pma1500ae?

artmaniac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam tytułowe kolumienki Siesta Sat. W planach mam zamiar dokupić kolejne dwie. W tej chwili grają z amplitunerem SONY str-dg500. Źródło sygnału to karta muzyczna sb xfi xgamer pro (do zmiany). Dlaczego sygnał komputerowy? Ponieważ dla mnie to wygoda i często słucham muzyki korzystając z komputera. Miałem budować kino domowe, ale po namyśle wole stereo gdyż 90% to muzyka. Muzyki jakiej słucham to TRANCE, retro (spokojne i szybkie), oraz innych kawałków które wpadają w ucho. Mój pokój to 13,5 m2. Trochę poczytałem o wzmacniaczach i bardzo zainteresował mnie jeden, a dokładnie tytułowy Denonik. Czy warto kupować taki drogi wzmak? Dużo naczytałem się o nim. Pozytywów nie brakuje. Jak będę go brał to w ciemno dlatego proszę o radę. Mimo iż słucham transu nie oznacza to że musi być dużo basu czy sopranu. Zależy mi na tym aby wszystko było zrównoważone. Dodam że wcześniej miałem koszmaarne altusy200 i przyznam że teraz słyszę w muzyce dużo więcej szczegółów. Denonika planuje wziąść na raty i stąd ta obawa. Aha jeszcze jedno. Zauważyłem że ma on bi-wiring. Czy można po takie wyjścia podłączyć kolumny żeby grały w quadzie? Zastanawiałem się jeszcze nad denonem pma700ae ale tylko dlatego że tańszy. Czy będzie pomiędzy nimi duża różnica? Dziękuje za odpowiedzi. Wiem że takie wątki są tu szlifowane jeśli coś się powtarza i walnąłem jakąś głupotę to przepraszam. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/50333-siesta-sat-denon-pma1500ae/

szkoda integry ! to wzmak do konkretnych prądowych kolumn

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Posiadam w/w wzmacniacz i jestem zachwycony, ale nawet dla mnie aktualna cena tej integry z uwagi na słaby kurs złotego, ustalona przez dystrybutora na poziomie >4000zł jest absolutnie nie do przyjęcia - np: 4500zł w Magnolii we Wrocławiu. Fatalny okres na zakupy.

Domyślam się, że wzmak ma potencjał. Interesuje mnie sprzęt na dłużej. Narazie planuje dokupić jeszcze dwie satelity, ale po pewnym czasie może je sprzedam i kupię coś lepszego. Możliwe że zamiast dokupować zmieniłbym je na słupki siesta. Trzymajmy się tematu. Przyznam, że urzekł mnie również piękny klasyczny wygląd tego klocka (to również ma dla mnie znaczenie choć nie takie jak dźwięk). Mało jestem obeznany i napewno budżet nie będzie wygórowany, Ale cenię wartość pieniądza i jeśli brać to coś porządnego i z rozsądkiem. Domyślam się że od tego mojego ampli Sony str-dg500 będzie sporo wzmacniaczy które zagrają lepiej.

artmaniac, 25 Mar 2009, 13:20

>Domyślam się, że wzmak ma potencjał. Interesuje mnie sprzęt na dłużej... Przyznam, że urzekł mnie

>również piękny klasyczny wygląd tego klocka (to również ma dla mnie znaczenie choć nie takie jak

>dźwięk)...

Cóż.

Jeśli większe znaczenie ma dźwięk, to za cenę Denona są "bardziej dźwiękowe" wzmacniacze

(i inne zestawy wzmacniające). Oczywiście - to w dużej mierze kwestia muzycznego GUSTU.

Niestety - niektórych nie kupisz na raty:(:(:(

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

dzień dobry,cóż moze po kolei. Więc koncepcja denona jako wzmaka bardzo mi się podoba,pewnie dlatego że sam go posiadam. Ale generalnie nie o tym chciałem napisac,chodzi mi o to że może gdzies uda Ci się kupic go taniej,warto szukać,bo po ostatnich podwyżkach to krew czlowieka zalewa. Mi akurat udało sie kupić focusy 140 jeszcze za 4200 pln(w poniedziałek) nowe, a teraz wszedzie ponad 5000 stoją. Tak że warto szukać. Aha co do denona,strong bastard napędzi nawet trumny, tak że uwazaj z doborem kolumn. Pozdrawiam i życze udanych poszukiwań

Przy obecnych cenach wzmaków denona (i niestety nie tylko), to zakup nie ma sensu, bo można taniej i lepiej! A już taki PMA 2000, to widziałem po 9000 zł . Ktoś im to kupuje? Za 9000zł to już można kupić z sh. Gryphona Callisto... Do autora wątku :) Nie daj się chłopie zrobić w "kuku" dystrybutorom....

artmatic

Witam posiadam tytułowe kolumienki Siesta Sat. W planach mam zamiar dokupić kolejne dwie.

Narazie planuje dokupić

>jeszcze dwie satelity, ale po pewnym czasie może je sprzedam i kupię coś lepszego. Możliwe że

>zamiast dokupować zmieniłbym je na słupki siesta.

nic z tego nie rozumiem,posiadasz już siesty i chcesz kupić drugi zestaw?albo satelity?

robisz czy chcesz zrobić z stereo kino domowe?

wyjaśnij prosze

Pablo-rock myślałem o dokupieniu kolejnych dwóch sztuk bo dwie siesty sat już posiadam. Tak żeby grały jako podwójne stereo. A jeśli lepszym rozwiązaniem będzie to najwyżej sprzedam posiadane już kolumienki i kupię Siesty w wersji podłogowej. W temacie jest już zawarte pytanie czy na tym wzmaku mogą grać 4 kolumny. Widziałem że jest tam bi-wiring ale czy pod bi-wiring można podpiąć dodatkowe sztuki? Czy służy tylko i wyłącznie do w/w funkcji. Jestem mało obeznany więc proszę o wyrozumiałość

Rozumiem. Dodam że kolumienki stoją na komodach. Tu właśnie tkwi największy problem, czyli metraż pokoju i dlatego myślę o takim rozwiązaniu. Przyznam, że podoba mi się brzmienie tych kolumienek. Uważam wzmacniacz za lepsze rozwiązanie niż ampli i dlatego ten temat. Kupując kolejne dwie sztuki oczekuje większej wydajności, a dokładniej lepszego nagłośnienia. Oczywiście nie przesadzając.

Na temat konfiguracji nie chciałbym się wypowiadać. Posiadałem ten wzmacniacz. Był bardzo mocny jednak potrzeba do niego miękko grających głośników. Inaczej zmęczysz się dźwiękiem. Zamiast kilku słabszych kolumienek proponowałbym jedne a lepsze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Hm, przyznam że nie znam twoich kolumn, ale czego jak czego to mocy Ci nie zabraknie. A co denona ma troszke wyeksponowaną srednice, więc nie mam pojecia jak to zabrzmi u ciebie. Pozatym jest bardzo wymagający co do zrodla, mp3 raczej odpada. zresztą przekonasz się sam, i tak naprawdę zacznie grać gdzieś po 2 tygodniach,może miesiącu. Pozatym bomba soniczna. Jak kupisz to coś napisz o wrażeniach.

Ja bym Denona bomba soniczna nie nazwal a mialem juz i zestaw 2000AE.Po okresie zachwytu przekonalem sie ze to zdecydowanie przeplacony system - wtedy kosztowalo to ok 6000 za klocek.Gdyby 2000AE kosztowal tyle co 1500AE czyli ok3Kzl a 1500AE ok 2kzl to warto jesli drozej to chlopie posluchaj niektorych kolegow z forum i kup cos innego.Pozdrawiam

Hm, kazdy lubi co ma. A co do ceny zgadzam sie calkowicie,,drogo. Jeszcze po ostatnich podwyżkach. Co do denona, też myśle nad zmianą, ale tylko na najwyższy model. Lubię denona, taka słabość. Pozdrawiam i prosze mnie nie zlinczować

Jeśli chodzi o design pma 1500 to miażdżył on konkurencję ( chodzi mi o moje upodobania). Początek z osłuchem był bardzo miły dla ucha. Ta dynamika powalała. jednakże potem zwykłe długie słuchanie juz tak nie cieszyło. Po godzinnym odsłuchu cisza była zbawienna. A przecież nie o to chodzi. Byc może źródło było zbyt słabe, może z lepszym CD grałby lepiej. Nie twierdzę,że ten wzmacniacz był zy. Jednakże może był bardzo wymagający a ja zbyt leniwy na poszukiwania czegoś odpowiedniego.

Zmiana na inny wzmacniacz podziałała kojąco na uszy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

może jeszcze tylko słówko,nie żebym czepiał się Denona jak znajdziesz 1500 poniżej 3k to jeszcze ok ale nowe ceny z kosmosu,osobiście gdybym miał wydać tyle kasy to pomyślałbym na Batlabem,Epoka 3 to 5500 ale już Epoka 2 3500,moim zdanie dużo lepszy dzwięk kasa ta sama,to tylko jeden przykład tak na szybko coś lepszego od Denona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koledzy Pablo-rock i zukzukzuk - proszę mi wyjaśnić na czym będzie polegał ten (dużo) lepszy dźwięk za podobną kasę, bo mam wrażenie, że próbujecie koledze wybić z głowy zamiar zakupu bardzo dobrego, przeźroczystego wzmacniacza kosztem czegoś, co gra własną melodię Wam się podobającą. Ja akurat znam granie PMA-15000AE z zestawień, gdzie odliczając cenę transportu, DACa, kabli i kolumn tenże Denon stanowił jakieś 20% wartości zestawów, i nie wiem na czym miałby polegać ten lepszy dźwięk, bo na poprawieniu paru aspektów jednocześnie na pewno nie, raczej zepsuciu czegoś kosztem czegoś w tym segmencie cenowym.

michelangelo, 25 Mar 2009, 18:26

>Koledzy Pablo-rock i zukzukzuk - proszę mi wyjaśnić na czym będzie polegał ten (dużo) lepszy dźwięk

>za podobną kasę, bo mam wrażenie, że próbujecie koledze wybić z głowy zamiar zakupu bardzo dobrego,

>przeźroczystego wzmacniacza kosztem czegoś, co gra własną melodię Wam się podobającą. Ja akurat znam

>granie PMA-15000AE z zestawień, gdzie odliczając cenę transportu, DACa, kabli i kolumn tenże Denon

>stanowił jakieś 20% wartości zestawów, i nie wiem na czym miałby polegać ten lepszy dźwięk, bo na

>poprawieniu paru aspektów jednocześnie na pewno nie, raczej zepsuciu czegoś kosztem czegoś w tym

>segmencie cenowym.

wystarczy posłuchać obu

michelangelo, 25 Mar 2009, 18:26

>Koledzy Pablo-rock i zukzukzuk - proszę mi wyjaśnić na czym będzie polegał ten (dużo) lepszy dźwięk

>za podobną kasę, bo mam wrażenie, że próbujecie koledze wybić z głowy zamiar zakupu bardzo dobrego,

>przeźroczystego wzmacniacza kosztem czegoś, co gra własną melodię Wam się podobającą.

Nie ma się co przekonywać. Ani Ciebie nie przekonam, ani kolegi. Tylko słuchjąc można się przekonać:). I jeszcze trzeba chcieć.

Pisałem nieraz o porównaniach Denona PMA 2000 z małymi lampkami Phasta. Myślę, że dużo osób podziela moje zdanie. Wszak nie chodzi tu jedynie o "przeźroczystość", a brzmienie całości. Jeśli chodzi o aspekty w tym, konkretnym przypadku, to Denon był lepszy/szybszy tylko w basie:). Więc parę rzeczy chyba da się jednak poprawić.

Nadto - trzeba sobie zdawać sprawę, ze za cenę nowego Denona można kupić starsze urzadzenie, które kosztowało 3-4 razy tyle i po prostu gra relatywnie lepiej. Oczywiście to kwestia GUSTU i PREFERENCJI.

Jeden lubi kilinikę, a drugi muzykę, przestrzeń, barwę, wybrzmienia itd.:)))

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Baltlab dysponuje naprawdę Dużą i głęboką sceną,dość bardzo dobra mikro dynamika niedostępna dla Denona,ciepła średnica,ogólnie dzwięk bardzo analogowy na długie godziny słuchania,niema co porównywać Batlaba z Denone pma1500 to nie ta półka,Baltlab jest często porównywany z wzmacniaczami dużo droższymi

Baltlaba nie znam wiec sie nie wypowiadam.Padlo tu jednak moim zdaniem bardzo istotne sformulowanie dotyczace sensu jesli chodzi o PMA1500i PMA2000 -na poczatku slucha sie go przyjemnie(choc niektorym odrazu wydaje sie nijaki),ma fajny dol,tzw wykop,ale po godzince jak sie go wylaczy -to ucho odpoczywa.Denon moim zdaniem ma problem z barwa,dziwna srednica,jakby przez ponczoche -slychac to jak czlowiek sie zacznie przysluchiwac -tylko no nie da sie dluzej posluchac,podelektowac,bo poprostu meczy sluch.Przykro mi to pisac bo sam mialem Zestaw 2000AE,1500AE i chcialem go bardzo lubic,nawet czasem bronilem na forum , ale jak pozylem z nim dluzej, to go zmienilem na cos innego i teraz moge sluchac godzinami i...i poprostu odpoczywam przy muzyce.

nie orientuje się jak jest teraz ale 3 lata temu miałem u siebie Epoke 1v,3 na tygodniowy odsłuch za kaucją,spróbuj się skontaktować z producentem może jeszcze praktykują takie i sobie posłuchasz i podejmiesz decyzje,góra jest bardzo precyzyjna jest jej tyle ile trzeba,nic nie syczy i nie kłóje w uszy,blachy pięknie wybrzmiwają

Ja miałem okazję bezpośrednio porównać na bardzo szybko Denona 1500-AE z tanim chińskim lampowcem na EL34. Pierwsze wrazenie (niby to mocna strona Denona) było takie że lampa grała lepiej. Miała więcej ciepła wiekszy wykop i przyjemniej się tego słuchało. Dziwne nie ?

pozdrawiam

PS. moze po dłuzszym odsłuchu doceniłbym bardziej sound z 1500-AE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.