Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka lewica w Polsce?

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Zamiast dyskutować o pierdołach ( czyli np. czy Doda miała majtki) proponuję dyskusję o pryncypiach.Np. o lewicy w Polsce a właściwie o jej braku.Bo paradoksalnie na naszej scenie politycznej nie ma poważnej,nowoczesnej,cywilizowanej lewicy.

Są dwie partie niby prawicowe ( jedna właściwie centrowa a druga klerykalno-populistyczna),jest anachroniczny PSL i...

pustka.A przecież elektorat lewicowy w Polsce szacowany jest na ok 20-30%!I nikt go nie reprezentuje bo przecież SLD to wielkie nieoporozumienie.Mysle,ze nowoczesna lewica zwlaszcza teraz jest bardzo potrzebna.Chodzi o takie sprawy jak rola panstwa w gospodarce,oswiacie,ochronie zdrowia,kulturze,stos. do Kosciola,mniejszosci itp.

Uprzedzajac ewentualne ataki zaznaczam od razu,ze nie chodzi tu o przywracanie PRLu i komuny.

https://www.audiostereo.pl/topic/50349-jaka-lewica-w-polsce/

wojciech iwaszczukiewicz, 25 Mar 2009, 15:55

>Chodzi o takie sprawy jak rola panstwa w gospodarce,oswiacie,ochronie

>zdrowia,kulturze,stos. do Kosciola,mniejszosci itp.

* gospodarka, oświata, ochrona zdrowia - czyli jak zabrać NAM, nasze ciężko zarobione pieniądze pieniądze

* mniejszości - jak zrobić żeby te pieniądze trafiły do Fachowej Mniejszości.

>Uprzedzajac ewentualne ataki zaznaczam od razu,ze nie chodzi tu o przywracanie PRLu i komuny.

Nie... ten etap mamy już za sobą. Nie udał się.

Teraz będzie następny etap reformy - "płyniemy, śpiewa, chłopcy po nowemu, śmiało!" (W. Młynarski "Diatryba").

muls, 25 Mar 2009, 16:05

>a w tym czasie weterani wymra.

To już tylko Sławuś Sierakowski nam zostanie.

Przyczajony Tygrys, Ukryty Smok.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uważam że Ddoa lepiej reprezentuje współczesne wartości lewicowe. Ta wszak nie opiera się już na chłopie i robotniku - to był etap PRL-u od którego WI stanowczo się odcina - a na pedale, lesbijce i heteroseksualnej wprawdzie ale jednak - dziwce, jako Nowym Proletariacie.

Jak łatwo się przekonać, uwaga lewicy precyzyjnie skupia się na okolicach przyrządów rodnych.

Frank, 25 Mar 2009, 16:39

>Od 89r nikt bardziej nie okrada społeczeństwa jak "świętojebliwa" prawica.

>A zapowiada się jeszcze większa grabież !

dlatego powtarzam: NIE - TRAKTATOWI LESBOŃSKIEMU!!

"Jak łatwo się przekonać, uwaga lewicy precyzyjnie skupia się na okolicach przyrządów rodnych."

E,ostatnimi czasy tematyką "przyrządów rodnych" to panie notorycznie zajmuje się wspomniana wcześniej prawica.

Pisz prawdę !

Chociaż ,cóż to takiego prawda - teoretycznie zgodność z realem.

W pojęciu prawicowym - zgodność z punktem siedzenia.

Pisz zresztą co chcesz,może tak lepiej będzie dla twej tożsamości!

:-))

byloby rzeczywiscie fantastycznie gdyby do wladzy na ZAWSZE dorwali sie biskupi i ksiendze popierani przez endekow i liberałow z mysla o poparciu.tylko lewica z glowa moze tu zachowac jakas rownowage i bronic tego co panstwowe.W przeciwnym razie mamy najazd pólgłowków w rodzaju zarowy czy kroscika,putramenta i kaznodzjeji.na zawsze.Problemem dzisiejszym wlasnie jest brak dobrej lewicy co skutkuje spychaniem PO w prawo i przejmowaniem sie kosciołem.

>wojciech iwaszczukiewicz, 25 Mar 2009, 15:55

>politycznej nie ma poważnej,nowoczesnej,cywilizow anej lewicy.

>bo przecież SLD to wielkie nieoporozumienie.Mysle,ze nowoczesna lewica zwlaszcza teraz jest bardzo

>potrzebna.Chodzi o takie sprawy jak rola panstwa w gospodarce,oswiacie,ochronie

>zdrowia,kulturze,stos. do Kosciola,mniejszosci itp.

a jak kolega to widzi kolego Wojtku? proszę konkretniey zagaić, co kolega rozumie przez nowoczesność, cywilizowanie i powagę oney lewicy?

>muls, 25 Mar 2009, 16:57

>kroscika,putramenta i kaznodzjeji.na zawsze.Problemem dzisiejszym wlasnie jest brak dobrej lewicy

>co skutkuje spychaniem PO w prawo i przejmowaniem sie kosciołem.

no ale jaka lewica DOBRA? wystarczy SKUTECZNA?

>elektorat lewicowy w Polsce szacowany jest na ok 20-30%

ja myślę, że na dobrą lewicę zagłosowałoby i 90-100%, bo lepsza dobra lewica niż zła prawica, tylko gdzie takiey szukać?

wszędzie tylko zła lewica jak również prawica

niestety tu pełna zgoda.ale ja widze ja jako rownowage dla prawej strony.W duzej sile powinna zapewniac tonowanie ustaw ktore otwieraja noz w kieszeni.musi byc ok 30 %.Tyle ze rzeczywiscie teraz ton nadaja towarzysze z dawnych lat i jest jak jest.Nie ma co obiecywac sobie za wiele, bo to tez tylko ludzie.Ale ta garstka rozpaczliwie walczaca o przetrwanie, nie wzbudza zaufania wyborców. na razie. problemem jest czy duza partia robi co chce, zeby za cztery lata to odkrecac ,czy rownowaga zapewniajaca łagodnosc ustaw.Raczej jestem za rownowaga.

Frank, 25 Mar 2009, 16:39

>Od 89r nikt bardziej nie okrada społeczeństwa jak "świętojebliwa" prawica.

>A zapowiada się jeszcze większa grabież !

to znaczy PO mniej jest sprawny niż PISiacy w okradaniu..

Guzowaty, Bagsik, Gąsiorowski, Kulczyk byli świętojebliwi, i prawicowi, jako też Soloż i Mariusz Walter, a wielkie w setki tytułów imperium Agory to oczywiście też świętojebliwa prawica..

Frank, nie pij tyle i tyle..

zreszta pojecie lewica to juz teraz dosc skromne jest z zalozenia.W sferze gospodarki zrobia niewiele.Pozostaja sfery oddzielenie koscioła od panstwa,obrony mniejszosci,swiatopogladu,kultury.marginalizuje sie juz pojecie lewicowosci tak jak prawicowosci.Jedynie beton endecki sie ...trzyma.

Horst

Część z tych panów miała powiązania z prawicą, część z obydwiema opcjami.

Troszkę widzę nie zrozumiałeś tematu,nie dziwota,prawicowcy rozumieją w tylko sobie zrozumiały sposób.

W jaki sposób okrada ciebie Agora, myślę ,że to raczej osobnicy twego pokroju ukradkiem podczytują Wyborkę w salonach empiku ,przyczyniając się do spadku sprzedaży prasy,przy okazji przyczyniając się /podejrzewam,że to zabieg celowy/ do wzrostu kryzysu gospodarczego.

Insynuujesz mi nietrzezwość ?

W jakim celu ?

Zawsze,tj od niepamiętnych czasów / czyt.PRL / byłem zdeklarowanym ,praktykującym alkoholikiem,ponadto uważam niepijących za osoby niegodne zaufania i rozumu.

Stosować proszę inne argumenta / tj. debil, pedał itp./ zresztą opluwanie zawsze dobrze ci wychodzi,po jaką cholerę mam podpowiadać.

:-)))

wojciech iwaszczukiewicz, 25 Mar 2009, 15:55

>Jaka lewica w Polsce?

taka jak zwsze, jak Frank, jak muls, jak jar1..

stare, przewidywlne pierdziele, nawet jak wyślą protegowane czułki typu rosenkranz i gildrnstern

(czy jakoś tam)

po polskiemu sie mówi Olelniczak i Napierniczak

Rosencrantz & Guildenstern Are Dead ,to była świetna ekranizacja.

Oldman i Roth byli w tym filmie fantastyczni .

Ukryta Zawartość

post-803-100009542 1238000180_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Frank, 25 Mar 2009, 17:42

>Część z tych panów miała powiązania z prawicą

Tak jak Michnik lub Kuroń albo Gomułka.

Gomułka cierpiał 4 lata w więźniu za "odchylenia prawicowo-nacjonalistyczne".

>W jaki sposób okrada ciebie Agora

Teraz już może nie okrada, może się już dość nachapali. Poprzestali na tym sławnym "pierwszym milionie". No... paru... No.. może więcej.

Wszak pieniądze z Międzynarodowego Biura Solidarności z Brukseli były dziwnie kumulowane.

>Insynuujesz mi nietrzezwość ?

>W jakim celu ?

>Zawsze,tj od niepamiętnych czasów / czyt.PRL / byłem zdeklarowanym ,praktykującym

>alkoholikiem,ponadto uważam niepijących za osoby niegodne zaufania i rozumu.

Chodzisz z termosem stale gotowym do strzału, jak Kuroń?

>Stosować proszę inne argumenta / tj. debil, pedał itp./ zresztą opluwanie zawsze dobrze ci

>wychodzi,po jaką cholerę mam podpowiadać.

A pedał to jest zielony, czy czerwony, bo już mnie skołowaliście...

Może arbuz, taki i taki, jak jak u Palikota?

Bo debil to zwyczajnie - ciemny jest!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.