Skocz do zawartości
IGNORED

Uzywane kolumny do 7 tys

nautilus81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam poszukuje uzywanych kolumn do 7 tys zł do wzmacniacza jadis orchestra.

Byłem juz zdecydowany budowac jeden z projektów na illuminatorch scanspeaka po bardzo dobrym doswiedczeniu z konstrukcją na revelatorach ale w miedzy czasie zrobiłem sobie 2 projekty na peerlesach i dzwiek jest bardziej dynamiczny swobodniejszy z tych kolumn ale neutralnosc, przestrzennosc , bas są gorsze (scanspeak mają klase ale jak sie im da odpowiednią ilosc prądu a jadis jej az tyle nie ma).

Teraz mam problem - albo wywalic jadisa i kupic cos innego - tylko co co mi da taką barwę i odpowiednią ilosc prądu, bedzie kosztowac mniej niz 5 tys zł i koniecznie bedzie to lampa albo drugie wyjscie kupic cos co uciągnie jadis a nie jest to jakis znowu słaby wzmacniacz typu nad 320 czy creek 4330 które kiedys miałem.

Teraz wymagania jakie mam do kolumn.

Muzyka jakiej słucham to cała masa damskich wokali , troche klasyki, muzyka instrumentalna, jazz troche mniej rocka , mam sporo samplerów i swietnie nagranych płyt - włascicele kolumn na revelatorach scana wiedzą czemu.

Kolumny powinny grac przestrzennie, muzykalnie i ładnie budowac scene , powinny byc w miare ładne i takie które odsprzedam za rok moze dwa z niewielką stratą.

Kolumny bedą grały obecnie w 27 metrach a za kilka miesięcy w 33 metrach w dobrze akustcznie zaadaptowanym pomieszczeniu.

Teraz moje typy

Audio physic virgo 2 (tu sie obawiam ze są to stare kolumny fakt kiedys dobrze oceniane ale tez słyszłem ze maja dosc kiepską góre pasma a przejscie z ring radiatora scana do zwykłej kopułki scana w byłych juz avance signature które wziołem w rozliczeniu za rr2 boli). Moze AP tempo 4 badz 6 albo Padua ?

Myslałem nad wlm - ponoc dobre do lampy ale jak pomysle ze mam płacic pare tys za uzywane kolumny w których są głosniki za 400 zł i jakies pokrętło do regulowania gosnosci którym bym krecił w celu "znalezienia złotego srodka" to mnie zniecheca na wstępie.

Fajnie grają vienny z seri grand ale potrzebują mase prądu której jadis az tyle nie ma tak samo jak konstrukcje esy czy proac na scanach.

Za jakis czas (pewnie z 2 lata min) kupie cos w rozsądnych pieniądzach na gm 70 (Moze monobloki od Piwowarczyka jak je zrobi , moze gdzies uda mi sie kupic monobloki Pana Macka albo jakies sensowne DIY na dobrych transformatorach i podzespołach i wtedy juz poszleje z kolumnami.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/50585-uzywane-kolumny-do-7-tys/

Witam

Jakiś czas temu miałem okazje słuchać topowych kolumn martin logan z topowymi monoblokami jadis dźwięk był naprawdę rewelka. Było to na audio show w Heathrow, całe szczęscie że ten system słuchałem jako jeden z ostatnich po prostu po posłuchaniu tego zestawu nic już nie "grało". Nie wiem jak się zgrają ze sobą tańsze klocki tych firm ale można mieć nadzieję że będzie grało dobrze.

Pozdrawiam Romek

Witam , ja osobiscie kupil bym (Vienna acoustics mozart grand) ale z racji ze posiadam tez KD i tu potrzebuje dynamicznych kolumn obawiam sie ze Vienny byly by za slabe , z obawy na uszkodzenie. Chodzi mi po glowie aby cale KD sprzedac i zostac tylko przy stereo i z racji tej zostawilbym MF i celowal w Vienny.

Akustyki były najlepszymi kolumnami jakie miałem u siebie podobnie jak ze wzmacniaczy które miałem jadis. Co do tannoy to jedna rzecz mnie w nich przeraza a mianowicie wygląd - nie przejdą tym bardziej ze z zoną bedziemy sie urządzac raczej na nowoczesnie i chyba sie nie zgrają z jej gustem.

sluchalem tych kolumn, ale nie wiem tak jak kolega powyzej pisze,czy dalby rade MF A3.2 te kolumny wysterowac.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nautilus a tych akustyków na peerlesach pozbyłeś się już?

Czy może są do posłuchania?

Bo wydaje mi się że taniej i lepiej jak od akustyka to ciężko będzie coś trafić.

Np ostatnio był Proac 3.8 na allegro i za 8 kz nie poszedł, a to kolumny chyba na węglowym scan speaku.

Szukam podobnie jak ty ale ma to grać z MF A5, czyli mocny tranzystor, w miarę ciepły, rozdzielczy i otwarty, świetny do małych składów jazzowych i damskich wokali. Myślę że z MF akustyk na revelatorach mógłby się zgrać, a moze nawet na peerlessie.

pzdr

Słuchałem Mozartów z MF A300 - porażka była z: dynamiką i przejrzystością. Zaznaczan, że były to Mazarty

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

W tej cenie powinny być do znalezienia Triangle Quartet. Nowe są w cenie około 12 kPLN. Są szybkie, dynamiczne, świetna przestrzeń. Moim zdaniem trochę jasne, ale doborem źródła spokojnie mozna skompensować. Jadis da sobie z nimi rade bez problemu.

triangli nienawidze - rozjasniony dzwięk nawet z lampą. Ceny uzywanych są okazyjne mniej wiecej 30 - 40 procent nowych a dla przykładu zeby kupic Audio physic trzeba zapłacic 50 - 70 procent ceny nowych (nawet za stare parunastoletnie virgo pół ceny sklepowej !).

Co do akustyków revelatory - rewelacja ale dosc sucha srednica , swietna przestrzen , rewelacyjny bas góra z radiatora perfekcja dosc ciezkie do napędzenia. Peerlesy są fajne mają ładną srednice , mniej przestrzeni niz revelatory , słabszy i gorszej jakosci bas - góra z pierscieniowej vify szczegółowa ale dosc ostra czasami nawet bym powiedział moze draznic ale przy delikatnej muzyce nie przeszkadza.

właśnie dlatego trzeba dać fajne źródło i mocny i barwny wzmak. Napisz sobie do qmana - trochę walczył z tymi kolumnami. Ten scan po prostu tak ma i trzeba mu dostarczyć odpowiednio nasycony materiał i nie wychodzać dźwieku jakimiś srebrnymi kablami itp. Bez nasyconego dźwięku te kolumny nie zagrają i już. Ale można z nich mieć ładną srednicę i warto powalczyć o to. Obawiam się, ze teraz nic Cię nie zadowoli i wrócisz do akustyka.

przemyśl też coś z oferty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) np oz-1 sam ma coś podobnego na accutonach i seasie 22

Ukryta Zawartość

kolega na sąsiednim forum połączył bachy i yamahe as2000 zagrało to bardzo miło :) wypełniona średnica dobrze kontrolowany bass i nie męcząca góra z napędzeniem nie było problemu

Focal + Naim

Nautilus,

myślę, że słuchałeś Triangli z elektroniką, która tak im zrobiła. Jest to też z pewnością kwestia gustu. Ja wole Triangle niż Audio Physic. Ostatnio słuchałem Avanti z końcówką Cary i CD Audio Aero, później przepięcie na komplet Gamuta wzmak i CD. Słuchałem też Calder z topowym CD MBL, topowym pre Cary i moblokami Cary na lampie 845, potem zpięlismy najwyższe monobloki MBL i w żadnym z przypadków dźwięk nie był zbyt interesujący.

Jadis gra gęsto i dlatego sugerowałem Triangle, żeby wyciągnąć maksimum dynamiki i szczegółów.

Można spróbować chińskie głośniki;Aesthet2(SS z linii classic,lakier fortepianowy-4,5kzł)lub tuby Ali10(1800usd).Zwłaszcza tuby wyglądają super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Labyrinthos ciezko kupic z drugiej ręki i równie ciezko sprzedac kolumny tego typu. Myslałem kupic cos z polskich konstrukcji ale uzywane zeby nie stracic.

Studio 16 hertz - niezłe przetworniki i cena ale ja szukam czegos z wyzszej półki - 7 za uzywane czyli cos co nowe kosztowało ponad 10. Jak mam kupowac nowe kolumny za 3-5 tys to wole sobie wystrugac cos na peerlesach z akustyka za 2 tys.

Póki co słucham na akustykach ale takich taniutkich jeszcze przez tydzien bo idą do nowego własciciela - potem zostaje goły ale mam 1 paczki wolne - niedokonczone bo kupiłem za mało forniru. Zamówie sobie kiedys projekt z hds na górze ale póki co nie mam na tyle czasu i sobie to musze odpuscic na jakis czas moze miesięc , dwa a do akustyka pewnie wrócę i do scanspeaków ale jak bede miał inny wzmacniacz .

Co do vienny to odpuszczam sobie bo wiem ze nie wsteruje tych kolumn choc są pieknie wykonane i ładnie grają szczególnie klasyke ale z mocnymi piecami np cayin a88t który dopiero je uciągnoł.

Triangle grają dla mnie za jasno ze zdyt słabym basem.

Słuchając vien miałem wrazenie rozmiekczenia basu brak spręzystosci za to srednica i góra pasma (chyba scanspeak) bajka.

Zastanów się nad ofertą Harpi,tam są kolumny o wysokiej skutecznosci i bardzo możliwe,że coś dopasujesz tym bardziej,że można dostać je do odsłuchu.Nowe."Triode" o dość wysokiej skuteczności

94 db,8 ohm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Myslałem nad wlm - ponoc dobre do lampy ale jak pomysle ze mam płacic pare tys za uzywane kolumny w których są głosniki za 400 zł i jakies pokrętło do regulowania gosnosci którym bym krecił w celu "znalezienia złotego srodka" to mnie zniecheca na wstępie."

Wygląd zniechęca (Tannoy), przetworniki zniechęcają (WLM)... - może lepiej kupić na Allegro kilka katalogów i polecieć po zdjęciach.

dagi, 5 Kwi 2009, 14:44

>Nautilus a tych akustyków na peerlesach pozbyłeś się już?

>Czy może są do posłuchania?

>Bo wydaje mi się że taniej i lepiej jak od akustyka to ciężko będzie coś trafić.

>Np ostatnio był Proac 3.8 na allegro i za 8 kz nie poszedł, a to kolumny chyba na węglowym scan

>speaku.

>Szukam podobnie jak ty ale ma to grać z MF A5, czyli mocny tranzystor, w miarę ciepły, rozdzielczy i

>otwarty, świetny do małych składów jazzowych i damskich wokali. Myślę że z MF akustyk na

>revelatorach mógłby się zgrać, a moze nawet na peerlessie.

>pzdr

Mf grają ciepło wiec do rr2 moze sie ten wzmak sprawdzic bo ma tez moc. Co do projektu na peerlesie to jest on banalny do napędzenia i mysle ze byle nad by je uciągnoł. Druga sprawa to dosc tanie porzetworniki i za 2 tys mozesz sobie spokojnie zrobic cos takiego tyle ze nie do pomieszczenia 30 metrów.

Gdybym miał kupic proac 3.8 za 8 tys to wolałbym tanszą ese continuum tyle ze obie kolumny potrzebują naprawde porządnego pieca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moze sie skusze narazie obserwuje.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

nautilus81, 5 Kwi 2009, 21:45

>http://www.allegro.pl/item603377110_audio_physic_virgo.html

>Moze sie skusze narazie obserwuje.

polecam choćby samą wizytę u sprzedającego. Można wiele ciekawego posłuchać i wiele ciekawego dowiedzieć.

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem tego modelu ale ciekawe kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tanio poszły niecałe 6 tys. Kiedys byłu tempo 6 za 7 tys do kupienia - tez okazyjnie.

Do tych virgo mam obawy bo to stare kolumny - pewnie ponad 10 lat mają na koncie.

Ukryta Zawartość

Jadisa Orchestrę miałem wielokrotnie i stanowczo odradzam AP Virgo tym bardziej Dynaudio.Żadnych z tych kolumn JO nie wysteruje poprawnie.Z AP Tempo 3i może być ciekawym połączeniem lub kolumny ok 90dB najlepiej 6-8om.Pozdrawiam.

Wydaje mi sie ze tempo 3 są trudniejsze niz virgo 2 ba nawet do virgo (model 1 ,2) wielokrotnie słyszłem ze tylko lampa. Kiedys pytałem Piwowarczyka jakie kolumny do Amplifona wt40 (który mocowo bardzo podobny jest do jadisa ) odpowiedział ze słuchał ze starymi virgo i poleca ale tempo i nowszych konstrukcji nie poleca.

Dla przykładu Wt-40stka nie ciągneła wystarczająco sparków 5 ale z tempo 6 podpiętymi pod 8 ohm robila co chciała.

Nie patrze na efektywnosc podawaną przez producentów. VA mozart mają 90 db a i tak ich nie ciągnie wiekszosc nawet stosunkowo mocnych wzmacniaczy ( z jadisem nie słuchałem).

Dynaudio sobie odpuszczam .

Nie chodzi mi tyle o efektywność co szybkość oddawania impulsów a Virgo 2 z tego co wiem ustępują pod tym względem AP 3i i mają łagodniejszy przebieg impedancji.Co do efektywności wystarczy jeden decybel za mało i z czytelnego Jadisa robi ciepła klucha,a to jest raczej nie pożądane.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.