Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui AU-5D - jakie kolumny i CD

Jbero

Rekomendowane odpowiedzi

No cóz, łatwiejsze pytanie to ja miałem na maturze, ale wysilę się: generalnie preferuję brzmienie równomierne bez większych wycieczek w dudnienie basów czy metalicznych zgrzytów, ot szerokie, ciepłe pasmo z dobrą przestrzenią; słuchałem zestawu Denon serii 700 (wzmak + CD) na kolumnach Dali Ikon 6 i było OK, więc niech to będzie odniesieniem.

Dawno rzeczoną maturę miałeś? Chyba nie aż tak?

Danonki + Ikon? brrrrrrrrr... Rzeczywiście masz specyficzne gusta. Więc pytanie poprzednika było zasadne.

Może coś o Sansui? W 40 metrach ma "plumkać", czy "nieco" więcej?

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• 1 miesiąc później...

No cóż koledzy, chciałbym niniejszym wszystkim forumowiczom podziękować za pomoc czynną i bierną, przy moich kilkumiesięcznych poszukiwaniach, które na dzień dzisiejszy dobiegły końca. Może za jakiś czas, przyjdzie pora na skok na wyższą półkę, a mój ostateczny zestawik to:

Wzmak Sansui AU-D5 (Aledrogo)

CD: Denon DCD-755AR (ebay Niemcy)

Kolumny: Focal Chorus 726 (ebay Niemcy)

Kable: Qed silver aniversary (Aledrogo)

Tuner: Sansui (Aledrogo)

Całość: około 3k PLN, to chyba znośna cena za całość. No i jest zaje.. faje..

A dla tych, co zaczynają swoją przygodę z Hi-Fi, to moja rada: czytajcie, szukajcie, szperajcie gdziekolwiek się da. Ja spędziłem łądnych kilka nocy na necie i uważam, że była to niesamowita zabawa.

A teraz na stoliku obok mam stosik moich ulubionych kawałków, w ręce szklaneczkę dobrego łyskacza i ... odpływam.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

nie znam D5 ale znam brzmienie Sansui... Dobierz neutralne albo z lekkim rozjaśnieniem źródło i zobaczysz, że będzie zdecydowanie lepiej.

P.S. Jak masz możliwość to zrób fortki środka D5.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Chyba najlepsza dla Ciebie recepta to Pioneer PD-S901 , PD-9700, PD-8500, Technics SL-PS740 (Proszę się nie śmiać bo ten CD-ek gra całkiem przyjemnie i wraz z 840-ką to najbardziej udane bużetowe CD Technicsa) Twój Denon to niestety żadna reweleacja te CD które podałem i bez modów spokojnie wejdą w Twoje gusta. Oczywiście można z CD znacznie wyżej ale z kolei wzmacniacz będzie zbyt skromny (choć topologia po części pokrywa się z późniejszymi konstrukcjami dublowanymi (alpha X balanced).

Dobrze byłoby spróbować też sprawdzone Marantze ze starszych modeli a takzę niektóre Kenwoody np DP-8020, DP-7020, DP-X9010(transport). Kenwoody nie grają w sumie jasno ale z Sansui mają kopa i dobrą kontrolę basu (zakładam, że na Twoim także). Pozdrawiam

do czubsi

Dzięki za listę. Częściowo zgadza się ona z moimi pierwszymi typami. Początkowo celowałem w Nada, Marantza, Denona i Cambridge Audi (wszystko oczywiście wybrane modele). Dwa pierwsze szybko odpadły ze względu na opinie a o Pionieerze nie doczytałem. Ostatecznie zakupiłem Danona, ponieważ takowy pokazał się na niemieckim ebayu w dobrym stanie za przyzwoite pieniądze. I tak oto go mam w posiadaniu.

A poniżej obiecane fotki majego Sansuja

PZDR

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

coś te dwie fotki nie chciały wskoczyć

Ukryta Zawartość

post-23234-100002486 1245005734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.