Skocz do zawartości
IGNORED

WSTĘPNY PROJEKT - UKOŃCZONY!!!

jesko

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

zamieściłem już ten wątek w kinie domowym (bo tego bezpośrednio dotyczy), jednakże kiedyś pytałem się Was jak zbudować pokój odsłuchowy, i wiele z Waszych rad wpłyneło na końcowy efekt, dlatego też zapraszam do obejrzenia i skomentowania, co musiałbym ewentualnie poprawić lub zmienić.

więcej info:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/5161-wst%C4%99pny-projekt-uko%C5%84czony/

Witam !!!!

Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem. Nie przyczyniłem się ani nie wpłynąłem w żaden sposób na ten projekt. Chciałbym jedynie pogratulować takiego zaaranżowania wnętrza. Na projekcie wygląda to po prostu pięknie. Życzę Tobie żeby i w rzeczywistości to tak wyglądało !! Miłej pracy a później odsłuchu !! Jak już to wszystko złożysz do kupy to podziel się wrażeniami !!

Pozdroofka.

tyły są ustawione raczej umownie. Na obrazku odległość kolumny od słuchacza wynosi 1,5m do lewej i tyle samo do prawej, i 80cm od tylniej. Dzisiaj sprawdziliśmy ustawienie jeszcze raz, i po przesunięciu gł. bocznych w rogi pokoju (co zresztą jest zalecane przez dolby- gł. efektowe powinny się znajdować na ok 130stopniu mierząc od wzroku słuchacza), oraz kanapy o jakieś 20cm, uzyskaliśmy odległość 2m do gł.efektowych i ponad metr do gł. tylniego. Uważam to za całkiem dobry wynik, i raczej nic w tym temacie nie wymyślę.

Dopiero przeczytałem wpisy na forum KD, widzę problem podobny :) Trochę tracę perspektywą, jak dla mnie do ta kanapa powinna być wysunięta do reszty pomieszczenia - ja bym chciał mieć ekran duży, ale może to tylko tak wygląda ze względu na dużo perspektywę. Projekt - fajna sprawa, może ktoś z działu stereo zrobi, z tych nie mieszkających w M-ileśtam. W 3ds zmieniłbym trochę światła, może dodać trochę "ambient" ?

I osobiście jakbym robił kino (jakbym oglądał filmy a nie oglądam :) to koniecznie porobiłym sobie takie światełka jak są w starszych kinach niemultipleksach, takie przy podłodze, na schodach etc. Oczywiście na czas nie-odtwarzania. To jest klimat! i zielona lampka nad drzwiami "WYJŚCIE", poważnie

>> jesko

Po tych drobnych poprawkach powinno już być ok. Jak już wcześniej pisałem, nie jestem znawcą w tych sprawach ale tak "na chłopski rozum" będzie to grało tak jak należy.

Jeszcze małe pytanko. Jaką masz odległość od głośników frontowych do kanapy?

kanapa wsunięta do głównego pomieszczenia nie może być, bo strop zasłaniał by tyły. A ten widok bezpośrednio na ekran rzeczywiście jest mocno zakłamany. Odległość widza od ekranu, to ok 4.2m, a wymiary ekranu to 1mX2m. A co do oświetlenia, to nie jest wina światła tylko słabej rozdzielczości obrazka, na forum wyszedł bardzo ciemny. Jak chcesz mogę Ci wysłać zdjęcia w wysokiej rozdzieloczości. A co do bajerów to lampka sygnalizująca projekcję jest w planach, do tego chcemy zainstalować ściemniacz do halogenów na pilota, i w przyszłości automatycznie zwijane kotary. W planach są też neony podwieszone pod sufitem obudowane scianką, tak że łuna światła będzie widoczna tylko na suficie, mają się znajdować nad sprzętem i ekranem. Jutro wstawimy te neony i zamieszcze zdjęcie na forum żeby dokładnie było widać o co mi chodzi. :)

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.