Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa KD na 14 m2 - warto ?

rogo

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam Was serdecznie to mój debiut na tym forum :) Zaczynam od pytania, które nurtuje mnie od pewnego czasu. Jestem w trakcie budowy domu i już w czasie realizacji inwestycji doszedłem do wniosku, że chciałbym sprawić sobie oddzielne pomieszczenie służące do oglądania filmów i słuchania muzyki. Nie pomyślałem niestety o tym na etapie wyboru projektu i wyszło tak, że zrezygnowałem z garażu, który był w projekcie na rzecz powiększenia pomieszczenie gospodarczego i wygospodarowania dodatkowego pokoju, który chciałbym przeznaczyć do wcześniej wspomnianych celów. Niestety pokój o którym mowa nie jest zbyt duży jego wymiary to 4,3x3 m przy wysokości 2,7 m - mam wrażenie, że to trochę mało i tu rodzi się moje pytanie - czy warto się w to pakować, czy wyjdzie z tego tylko tzw. przerost formy nad treścią ? Moje pytanie dotyczy też wyboru rodzaju ekranu - TV czy projektor, mam też dylemat co do wystroju tak małego pomieszczenia - czy ciemne ściany nie uczynią go strasznie ponurym ? Dodam, że na początku chciałbym wykorzystać większość sprzętu którym obecnie dysponuję czyli amplituner Onkyo TX DS696, DVD Onkyo DV S757, głośniki Dali Blue front 6006 (tu mam największy dylemat, że są zdecydowanie za duże do takiego pokoju), centralny Dali C1000, tył Dali R1000. Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju podpowiedzi, które pomogą mi wejść na słuszną drogę KD i audio :)

https://www.audiostereo.pl/topic/52646-budowa-kd-na-14-m2-warto/

Napisałeś że jesteś w trakcie budowy domu,to może spróbuj jeszcze coś pokombinować i wygospodarować jakieś większe pomieszczenie,zawsze w większym metrażu sprzęt audio potrafi lepiej rozwinąć skrzydła.

Sam najpierw wybudowałem dom a dopiero potem zachciało mi się posiadanie pokoju kinowego co wiązało się z pewnymi kompromisami.Gdybym jeszcze raz miał budować dom(O Boże oby nigdy więcej)podszedłbym do sprawy posiadania pomieszczenia kinowego bardziej profesjonalnie.

może źle określiłem poziom realizacji budowy - dom już stoi zaczynam zabierać się za wykończenie, obecnie są już tyki, instalacja elektryczna, wodno-kanalizacyjna, posadzki itp. więc nie da się powiększyć pokoju, a większa salka może w następnym domu ... ale sam wiesz jak to jest z budowaniem :)

Jeśli możesz mieć osobne pomieszczenie do kina to się nie zastanawiaj. Warto!!! Nawet tak małe...

Jeśli kino, to tylko projektor, nawet w tak małym pomieszczeniu. A jeśli projektor, to sufit i ściany nie ciemne, a czarne!!! A przynajmniej, jak najciemniejsze; odwdzięczy się to doskonałym kontrastem i poziomem czerni z projektora, wyciśniesz z niego to co naprawdę potrafi.

A jeśli chodzi o "ponurość"; no cóż, życie to sztuka kompromisu. Ale możesz to przecież nieco poprawić odpowiednim wystrojem i oświetleniem wnętrza. Przy niektórych gatunkach i nastrojach muzy może być nawet lepiej bez oświetlenia... ;) Jeśli będziesz oglądał film, to będziesz "pochłonięty" przez 70...90 cali ekranu (plus dźwięk dookólny), i grobowy wystrój nie będzie przeszkadzał.

Mój pokój (nie tylko kinowy, niestety) ma 4,7x3,4 m. Kanapa odsunięta 80 cm od tylnej ściany, obraz na ekranie ma 82" przekątnej. Zajefajna zabawka!!! :D

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ja "kino" rozbudowywałem stopniowo, od 4.0, i nawet w małym pomieszczeniu subik do kina się jak najbardziej przydaje. Moje stare fronty miały dosyć sporo basu (jego jakość to inna mańka... ;) ), ale w kinie czegoś na dole jednak brakowało.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Witaj

Spiesząc z odpowiedzią na pytanie zawarte w temacie - tak, oczywiście, że warto.

Niewielka kubatura będzie na pewno ograniczeniem, ale z drugiej strony fakt, że pomieszczenie będzie dedykowane pod kino domowe wiele ułatwi.

Obraz - zdecydowanie projektor. Na forum było sporo na temat dostosowania wielkości obrazu (ekranu) do pomieszczenia, ale moim zdaniem ważniejsze są preferencje wzroku - i do tego służył m.in. prosty eksperyment z kartką papieru. Zachęcam do przeszukania działu "Kino domowe" na forum, na pewno znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytanie odnośnie ustawienia projektora i ekranu.

Dźwięk - może nie będzie to koniecznie, ale osobiście w takim pomieszczeniu budowałbym nagłośnienie na komplecie identycznych kolumn podstawkowych, czyli np. DALI 1001 czy DALI 2002, zamiast podłogowych z przodu, w układzie 6.1 i skupił się bardziej na mikrodynamice. Do kompletu subwoofer. (podłogowe kolumny, zasilane z amplitunera, nie zastąpią osobnego głośnika, z dedykowaną końcówką mocy, odpowiedzialnego z kanał LFE).

Ja ze względu na maksymalną oszczędność miejsca wszedłem w temat JBL L820 i na nich oparłem cały system. Można je zamontować bezpośrednio na ścianie. Suba do dzisiaj nie wybrałem, jednak jego brak daje się we znaki.

Jeden z forumowiczów ma system oparty na zamkniętych Cantonach serii GLE, o ile dobrze pamiętam ma chyba podobny metraż.

Posiadam 7 cantonów LE-110 na ścianach w pokoiku 15m2.

Głębokość kolumienki to zaledwie 9cm, obudowa zamknięta do powieszenia na ścianie, tweeter 25mm tekstylny, bas 160mm polipropylen (nowsza wersja GLE-401 ma bas aluminiowy), dla porównania zamieszczam zdjęcia LE-110 oraz GLE-401.

Kolumny sprawują się świetnie, w 15 metrach potrafią wytworzyć spore ciśnienie przy zachowaniu czystości i to nawet (!) bez uruchamiania filtra górnoprzepustowego w Onkyo. Obudowa zamknięta ładnie sama wygasza najniższe składowe. Test Audyssey pokazuje różne wielkości kolumn (to wpływ akustyki pomieszczenia): od 80-90 Hz, jednak wg moich obserwacji puszczenie pełnego pasma nie powoduje żadnych zniekształceń na poziomach głośności sporo wykraczających ponad te, na których słucham. Za to dźwięk jest pełniejszy i bardziej plastyczny - świetne zespolenie z subami w moich warunkach. Powiem więcej, jest rewelacyjnie. Nawet nie chce mi się robić żadnych upgradów części zwrotnicy w tych cantonach, może kiedyś wymienię kondy na multicapy z ciekawości.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5140-100005740 1241717451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-5140-100005740 1241717451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vienna Acoustics - Waltz Grand

2 x 165mm polipropylenowe midbasy

25mm kopułka tekstylna

obudowa zamknięta, 9.5cm głębokości

cena - lepiej nie sprawdzać (zwłaszcza gdy myślimy o 7 sztukach na ściany) ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Vienna Acoustics - Webern oraz Berg

Ukryta Zawartość

post-5140-100005664 1241795501_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te miałem, Infinity OWS-1 w wersji czarnej i białej

Ukryta Zawartość

post-5140-100005662 1241796168_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jestes z budowa na doskonalym etapie aby zastosowac glosniki instalacyjne. mam takowe B&W na tyle. nie zajmuja zupelnie miejsca. mozesz tak wbudowac tez fronty i centralny. fajne rozwiazanie. minusem jest cena ale i jakosc do niej adekwatna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki instalacyjne to interesująca sprawa. Przy budowie izolowanego pomieszczenia jest miejsce na ich montaż. W przypadku gołych ścian już nie. Ciekaw jestem jak sprawuje się połączenie gipskarton kontra kolumna. Czy można dokupić dedykowane do obudowy? Chodzi mi o odizolowanie głośników od ścian.

mam podobny pokój 14m2 i miałem kd , uważam że jest to za mały metraż na prawidłowe rozstawienie kina żeby to grało z przestrzenią dynamiką i oddechem, miałem 2 zestawy kina ostatni to ampli rotel rsx972 który naprawdę jest udanym modelem i z kolumnami b&w, kompel miał podobny zestaw ale kolumny kef w pokoju prawie 25m2 i grało to zdecydowanie lepiej a nie był to problem doboru kolumn tylko większej przestrzeni, najgorsze w tak małym pokoju jest ustawienie tylnych bo albo je ustawiasz na ścianie na której masz plecy i praktycznie siedzisz a powinny mieć metr przestrzeni z tyłu a drugi problem to bliskość tv i centralnego i jego słabe zespolenie obszaru dźwiękowego z obszarem telewizora, albo słyszysz go nad albo pod nigdy z tv,,

jesteś w dziale kd i kazdy Tobie powie że warto,

moim skromnym zdaniem kd w takim metrażu się zdusi wydasz kupę kasy i nie będzie tego efektu gdybyś np to rozstawił w 25m2 takie jest moje zdanie

powodzenia

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

:)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

;) :D :D

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.