Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo DX-6660 nie czyta cd - diagnoza

Seven3P

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem gdzie i kogo spytać, może ktoś mi tu pomoże i powie co może być nie tak, bo nie wiem co wymienić.

Objawy:

Gdy wsadzam płytkę CD, po 1-2 sekundach pokazuje ilość utworów tak jak powinno oraz całkowity czas.

Naciskam PLAY pokazuje utwór wybrany (np. 2) i kręci się ok 13-15 sekund i zatrzymuje. Kręcąc się tak jakby pulsuje 2 sekundy szybciej i 2 sekundy trochę wolniej (chyba trochę za głośno chodzi i nie powinno być słychać jak płyta się obraca, ale to chyba nie ma znaczenia teraz).

Oczywiście brak dźwięku czy czegokolwiek i tak dzieje się z każdą płytką na każdym utworze.

Jeden wyjątek, że na niektórych płytkach nagrywanych czas po włożeniu płytki do zliczenia utworów jest nawet 18 sekund, a potem po PLAY jest tak samo jak z oryginalnymi.

Co to być może ? Laser czyściłem kilka razy i jest czysty. Smarowałem prowadnice i ośki.

MOJE NAPRAWY:

Dodam jeszcze, że od czau jak go dostałem to nie działał i przy oryginalnych płytkach zliczał listę utworów z 15 sekund albo dłużej, a niektórych oryginałów w ogóle nie czytał. Ale naprawiłem to przekręcając taką śrubkę na tasiemce koło lasera (2 godziny przekręcania o pół grubości włosa :]) i zmniejszał się czas zliczania utworów od 15 do 8 sekund do 4 i do 1 i lepiej już się nie dało, poza tym to chyba niema związku z odczytem utworów skoro zlicza w sekundę.

Jako że to sprzet audio to może ktoś tu miał podobny przypadek.

Dziękuję.

Seven3P

https://www.audiostereo.pl/topic/52775-onkyo-dx-6660-nie-czyta-cd-diagnoza/

Wygląda to na rozregulowanie. Za słaby sygnał z głowicy laserowej, rozregulowanie PLL lub parametrów focus/tracking gain (ew. offset). Również trzeba rozważyć jakieś usterki związane z ruchem obrotowym płyty, a więc luzy na ośce, za słaby docisk, skrzywienie, wciśnięty tależyk (który "siadł na ośce" od zamykania), lub uszkodzenie któregoś z elementów końcowych servo (tranzystory, sterownik silnikia - grzeje się i wyłącza, przestaje działać). Może też jakiś padnięty elektrolit lub zimne luty w tej okolicy.

Niestety jestem mniejszym optymistą niż kolega Molibden, moim zdaniem przedobrzyłeś z emisją i taki tego skutek. Niestety dioda laserowa w tym egzemplarzu to... wymienić się da ale nie kupisz nigdzie. Laser który zarżnąłeś to rarytas DLBA2Z001B można go zastąpić toph7833 ale trzeba przerobić wszystkie połączenia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

można jeszcze spróbować wyczyścić łożysko ślizgowe kolimatora, lubi się zabrudzać i potem ma problem z ogniskowaniem. Ale wymiana i tak będzie konieczna jeśli ma chodzić dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dzięki takim ludziom i takim poradnikom zostaja trwale uszkodzone lasery w głowicach których nigdy już i nigdzie nie da się kupić. Pół biedy jesli podkręci ktoś kss-a za 25zł gorzej jak takiego DLBA... Ja akurat się cieszę z tego powodu bo właśnie kupiłem XA50ES za 760zł z zarżnętym KSS-273B :-)

Na zdjęciu masz pokazane łożysko kolimatora które trzeba przeczyścić wielokrotnie benzyna ekstrakcyjna, nie wolno smarować tego żadnym WD lub podobnymi środkami, powodują zanik czytania czegokolwiek, potem jest to bieda doczyścić (ale sę da). Najlepiej śladowe ilości jakiegoś rzadkiego smaru. Pod kolimatorem masz drugą soczewkę która między innymi uszczelnia blok optyczny wewnątrz przed zabrudzeniami, ją też przetrzyj jeśli tego nie uczniłeś wcześniej. To powinieneś zrobić w pierwszej kolejności przed podniesieniem emisji lasera, tamtejsza dioda jest chłodzona w aluminiowym bloku więc jeśli po smarowaniu i czyszczeniu zacznie czytać zmiejsz emisję tak bardzo jak tylko to będzie akceptowalne i może jeszcze pochodzi jakiś czas. Ale nie licz na zbyt wiele.

Pozdrawiam

post-1122-100005622 1241853403_thumb.jpg

post-1122-100005623 1241853402_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

soczewka wewnętrzna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opisy, terminologia fachowa, zdjęcia ze strzałkami !

Chciałem przypomnieć, że ja tam nigdzie nie napisałem, że zapłacę za pomoc !:)

Idę więc rozkręcać.

A jeszcze bym zapomniał. Nie wiem czy nie robię błędu i zanim zabiorę się za następną soczewkę, to może ktoś mi powie czy ten preparat jest dobry do czyszczenia tego rodzaju optyki:

Super VIDEO AV - AG chemia

Dokładniej opis przepiszę:

"Preparat do czyszczenia głowic video oraz audio. Super VIDEO czyści wszelkie zabrudzenia typowe dla głowic AV nie pozostawiając żadnych śladów. Nie atakuje materiałów używanych w sprzęcie AV."

Nie miał składu ale jakoś mnie przekonał bardziej, niż polecany na innych stronach sam spirytus, płyny do mycia naczyń, do mycia okien itd (izopropanolu nie mam, mam go szukać ? czy mój jest ok?)

Dziękuję.

Nie powinien zaszkodzić, jednak niektóre preparaty mogą zmyć powłokę antyrefleksyjną (to niebieskie na soczewce). Ja polecam czyszczenie na sucho zwykłym wacikiem do uszu :-)

Powodzenia

aha na ostatnim zdjęciu kolimator jest dość mocno podniesiony, aby się dostać do tej soczewki musisz go unieść w ten sposób (do czyszczenia łożyska zresztą też), bardzo musisz uważać na połączenia cewek gdyż to jest jak włos i nawet nie poczujesz kiedy się zerwie a biednie się to lutuje oj biednie.

OK. Może komuś to pomoże w przyszłości, a może ktoś pomoże mi, w teraźniejszości :)

Dwa dni zmarnowałem sprawdzając co to może być (patrzył się na mnie ze stołu tymi swoimi ślepiami i złowieszczo uśmiechał, więc musiałem mu pokazać kto tu rządzi) czyściłem i zmieniałem różne rzeczy na wszelkie możliwe kombinacje, nawet płytkę PCB z polanej kalafonii ładnie wyczyściłem, rozkręciłem cały cd na części, sprawdziłem opory kabli czy nie jest jakiś zerwany i wszystko od lasera do płyty działa, lecz ciągle to samo.

I spostrzegłem, że głowica na szynach się nie rusza, a chyba powinna się przesunąć do wybranego utworu, raz jakby minimalnie drgnęła przy PLAY, ale nie mam nawet pewności.

Gdy przesunąłem głowicę po szynach na "zewnętrzną krawędź płyty" to po włożeniu głowica z lasem przesunęła się w 0,3 sekundy do "środka płyty" i ładnie przeczytała ilość utworów jak zawsze, ale już się potem nie ruszyła ani razu niezależnie co kliknę.

Więc podniosłem przód CD playera i usłyszałem dźwięk ! Pojawiły się też informacje o czasie trwającego utworu !

Więc może "nie zarżnąłem lasera" :D

Co prawda działa tylko 1 utworek i to przerywając, potem się wyłącza i dźwięk się jąka i przerywa.

Czy to wyklucza uszkodzony laser i to wina tego urządzenia z magnesami co przesuwa laser po sankach ?

Z tego co widziałem muszę tak przechylić CD żeby siłą bezwładności głowica cofnęła się do zewnętrznej strony CD i wracając dopiero załapała ścieżkę.

Czyściłem prowadnice i silikonem teflonowym smarowałem, chodzi w miarę ładnie, niema przeskoków, jak podniosę przód albo tył playera o 10 cm to głowica sama się przesunie, ale nie wiem czy to wystarczająco jest.

Co to może być w takim wypadku ?

Już bym sobie za stracony czas kupił nowego, ale nie będzie sobie skośnooki ze mnie drwił...

Powinny być tam dwie pary kluczy tranzystorowych napędzających te magnesy, któryś pewnie jest walnięty. Poznasz "grupkę" bo się zawsze grzeją dość mocno zwłaszcza jeśli ciężko się przesuwała głowica, sprawdź jeszcze cewkę (tą nawiniętą grubszym drutem) powinna mieć kilkadziesiąt ohm czy nie dostała przebicia.

Na początku chciałem podziękować za ciągłą pomoc i zainteresowanie.

Nie wiem gdzie mogą się znajdować te klucze o których mówiłeś i nie wiem czy to coś pomoże, ale może będzie Tobie łatwiej mi wytłumaczyć jak dam zdjęcia (duże są, ale może komuś się przydadzą)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chociaż nie wiem czy to wina kluczy, ponieważ:

post-22849-100005427 1242065841_thumb.jpg

post-22849-100005427 1242065841_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Seven3P, 11 Maj 2009, 20:17

z takimi zdjęciami ciężko rozmawiać...

tutaj kilka analogicznych fotek. Sprawdź trany (akurat na tym schemacie są tak oznaczone) Q127 i Q128

Ukryta Zawartość

post-5682-100005425 1242067348_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

trochę inaczej to wygląda niż myślałem, ta cewka może być OK.

Jeśli napięcie dla liniowego motoru nie jest symetryczne może być tylko jedna para kluczy albo (najprawdopodobniej) realizuje to któryś ze zintegrowanych wzmacniaczy a na takie w sekcji servo wyglądają mi dwa Q108 i ten drugi symbolu nie widzę ale coś w stylu TA7256P lub podobny. Trzeba im sprawdzić napięcia wg datasheet i ewentualnie czy któryś nie ma wyprowadzeń na cekwę liniowego motoru.

>>opteron

schemat wkleiłem tylko poglądowo, bo z ze zdjęcia PCB nie da się dojść co z czym jest połączone. To tylko symbole. Tak więc schemat nie jest od tego CD, aczkolwiek też od Onkyo, więc może choć trochę jest podobny (mam nadzieję)

saczek_XTRM, 11 Maj 2009, 20:42

Ja bym powiedział że Q127 i Q128 są driverami silniczka tacki. Wydaje mi się że od przesuwu głowicy będą... no właśnie nie widać na tej części schematu ale oznaczenie motoru SLD jak możesz to tam zerknij co tym steruje, może nawet Q112?

spoko, schemat może nam podpowiedzieć czego szukać bo model pewnie jakiś podobny?

Generalnie czy pojedynczych tranów czy scalaka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.