Skocz do zawartości
IGNORED

Dekodowanie DolbyTrueHD,DTS-HD przez PCM

adi1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam amptituner bez możliwości zdekodownia Dolby TrueHD i DTS-HD i zastanawiam się czy alternatywą na to było by zdekodowanie sygnału w odtwarzaczu Blu-Ray i puszczenie go przez wyjście PCM 7.1 do amplitunera i ustawienie go na opcję DIRECT lub PIURE AUDIO.

Omawianym amplitunerem jest ONKYO TX-NR1000 co do odtwarzacza blu-ray to nie mam jeszcze wybranego. Zastanawiam się nad Denon DVD-3800BD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14638-100005268 1242219330_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli uwazasz ,ze jak podłącze Denona 3800 do mojego procesora Rotel RSP 1098 to bede zawiedziony??

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

ja nie podlaczalem wiec Ci tego nie powiem. Koledzy testowali tanie BD z dekoderami. 3800 to kawal maszyny ale ja bym w ciemno nie kupil. jak masz mozliwosc to wypozycz na testy i sprawdz. daj znac po testach bo sam mam podobny problem z brakiem dekoderow w HD i stoje przed zakupem finalnego BD.

nie wydaje mi sie aby ktos z forum mial okazje testowac tego denona wiec musisz sie zdac na siebie;)

Chcialem kupic Panasonica DMP 80 na przeczekanie,ale widze ze w Angli mozna Denona 3800 kupić już za 1200 funtow (czyli 6k złotych)Poczekam jeszcze do końca maja ,może spadnie cena walut i wtedy kupie

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

W jednym z ostatnich AV przy okazji testu BR marantza będącego w 100% kopią Denona 3800 zwrócili uwagę na bardzo dobrą jakość połączenia "po analogu" wielokanałowo, czyli taka opcja wchodzi w grę, ale jest jednak droga. Rozważyłbym jednak opcję pt. wymiana amplitunera - rozwiązanie bardziej elastyczne, można zaoszczędzić na odtwarzaczu ładne parę tysięcy - więc pewnie od strony kosztów wyjdzie na to samo.

Może nowy Denon 2010? Ino trza poczekać na pojawienie się w sprzedaży (chyba lipiec) i ewentualne recenzje...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ja mojego rotela tez za żadne skarby nie wymienie.Wole dolożyc i kupic droższgo blu raya,niż pozbywać sie mojego cacka:)

darekdz, 13 Maj 2009, 20:16

>a czy flagowe Onkyo nie maja budowy modulowej z mozliwoscia wymiany bloku dekoderow?

"Onkyo TX-NR1000 - NO HDMI UPGRADES, September 23, 2007

By Albatross (USA) - See all my reviews

At release, this receiver was very good. One flaw was it had HDMI 1.0, not HDMI 1.1. Onkyo marketed this flagship model as a "future-proof" modular design that could be upgraded to keep up with changes in audio / video technology. Well, Onkyo failed miserably to support this model with upgrades. They have offered one upgrade card... a radio card that includes XM, Sirius and HD radio interfaces. That's it. Onkyo has never made an official announcement about this. I and others on the AVS Forum have emailed Onkyo, but only received generic answers (check our site for updates, etc.). For more than a year, no response until this month. They responded to my email by stating that they will offer NO HDMI card updates. Because of changes in DSP technology, they are unable to offer HDMI 1.3 cards. Now they are offering a trade-in. Send back your ($4999.99 list) TX-NR1000 flagship and they'll exchange it for a TX-NR905 ($2099.99 list), AND you need to pay an extra $1000.00 in addition! "

"December 30, 2008 08:48

Excellent

2.0/5

I purchased this receiver, replacing my perfectly good Yamaha RX-V1, because at the time, Yamaha did not have a flagship receiver with HDMI input/outputs. I was lured in with the promise of upgradeability, to avoid having to replace my electronics every time something new came along, with respect to advanced audio/video, etc. After a few months of use, I was quite happy with my purchase, but when I bought a new Pioneer Elite DVD player, and subscribed to Direct TV (with HD service), I had problems connecting each with the HDMI inputs. I could get a good picture (1080i) with either one connected, but not both at the same time. I contacted Onkyo and asked if they had yet made available a new version 3.1 HDMI module (as I expected to upgrade to blu-ray) and I was informed that the only module available was a tuner module and plans to develop new replacement modules for this receiver had been dropped"

Zupa blada... :/

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

adi1, 13 Maj 2009, 14:55

>

>Omawianym amplitunerem jest ONKYO TX-NR1000

OFF. tak się zastanawiam. gdyby to monstrum podłączyć całościowo markowymi kablami to za to można zakupić niezły samochód....:)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

liczba gniazd w wyższych i topowych modelach jest takim niepotrzebnym absurdem w kinie domowym. Komu teraz potrzebne jednocześnie 5 wejść S-video i 5 component? Przecież tego nie wykorzysta

ż-a-d-e-n nabywca amplitunera. Zostawili by po 1 na wszelki wypadek, dali 5 wejść HDMI i po temacie, zrobiłoby się miejsce na swobodniejsze rozstawienie zacisków głośnikowych i podniesienie jakości tych ostatnich.

Leczy Cię LG BD390. To tanie rozwiązanie.

Jak masz kasę to PIONEER LX91.

Na marginesie to technika pędzi jak lokomotywa i nic tego nie zmieni.

Wniosek taki, że nie warto kupować szczytowych produktów.

Mój pomysł na tani ale topowy dziś sprzęt jest taki:

Preamp 4 x HDMI 1.3. I nic więcej.

Tylko tryb DIRECT i RCA/XLR outputy.

No może taki implement systemu auto-kalibracji typu Auddysey.

Żadnej korekcji obrazu ani Audio.

Ten kto taki sprzęt puści wygra niemal cały rynek.

Piszę bo mam niezły sprzęt i wogóle nie wykorzystuję żadnych możliwości korekcji.

Więc po co za to płacić w dobie doskonałych źródeł (skalujących i upsamplujących) i współczesnych produkcji AV.

Właściwie jak to jest. Najpierw jest pisane o wypuszczaniu dźwięku zdekodowanego jako PCM a później jakaś gadka o analogu.

Jeśli chcemy wysyłać PCM przez HDMI to wystarczy PS3 lub inny odtwarzacz z dekoderami HD + amplituner "odbierający" PCM podane na HDMI. W analog bym się nie bawił.

maracz, 14 Maj 2009, 09:28

>Tanie BD chyba nie potrafią też zdekodować DTS HD MA, chyba że się mylę.

Tanie to znaczy za ile ... moim zdaniem tak (w tanich playerach {~650PLN} nie ma dekoderów). Jeśli dla kogoś tani to 1300 PLN to już są modele z dekoderami.

Po analogu ponoć najlepszy jest Sony 5000 ES

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.