Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 75 - parę pytań

rycerz_jedi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bardzo spodobał mi się wzmacniacz wymieniony w tytule i mam co do niego kilka pytań:

1. Jak radzi sobie z monitorami ? Mój pokój jest bardzo mały (12m2), a o zmianie mieszkania nie ma mowy, więc w grę wchodzą tylko i wyłącznie kolumny podstawkowe. Wybrałem kolumny Tannoy M2 (nie wiem czy słusznie).

2. Jako źródła używam praktycznie tylko odtwarzacza CD. Jak spisuje się przetwornik w PM 75 ?

3. Istnieje spore ryzyko, że kupie egzemplarz "grzebany", więc chciałbym poprosić któregoś z posiadaczy tego sprzętu (w 100% oryginalnego) o dokładniejsze zdjęcia środka.

4. Czy jest w nim coś awaryjnego ?

5. Czy współpracują z nim inne piloty niż oryginalne ? Może posiada ktoś kody, które wprowadza się do pilotów uniwersalnych ?

Z góry dziękuję

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/52890-marantz-pm-75-par%C4%99-pyta%C5%84/

>Witam

>Bardzo spodobał mi się wzmacniacz wymieniony w tytule

Na jakiej podstawie Ci się spodobał? Słuchałeś go? Czy tylko fotki oglądałeś?

>i mam co do niego kilka pytań:

>

>1. Jak radzi sobie z monitorami ?

A co ma sobie nie radzić? Radzi sobie.

>Mój pokój jest bardzo mały (12m2), a o zmianie mieszkania nie ma

>mowy, więc w grę wchodzą tylko i wyłącznie kolumny podstawkowe. Wybrałem kolumny Tannoy M2 (nie wiem

>czy słusznie).

Na jakiej podstawie wybrałeś? Słuchałeś? Czy tylko fotki oglądałeś i opinie czytałeś?

>2. Jako źródła używam praktycznie tylko odtwarzacza CD. Jak spisuje się przetwornik w PM 75 ?

Spisuje się beznadziejnie.

>3. Istnieje spore ryzyko, że kupie egzemplarz "grzebany", więc chciałbym poprosić któregoś z

>posiadaczy tego sprzętu (w 100% oryginalnego) o dokładniejsze zdjęcia środka.

To niewiele da. Jak się boisz że będzie grzebany, to nie kupuj. Ze względu na wiek wiele z tych wzmacniaczy to niestety reanimowane trupy. Rozważ zakup czegoś innego.

>4. Czy jest w nim coś awaryjnego ?

Nie bardziej i nie mniej niż w innych dwudziestoletnich wzmacniaczach.

>5. Czy współpracują z nim inne piloty niż oryginalne ?

Tak. Np. piloty od dowolnego wzmacniacza bądź amplitunera Marantza Pgilipsa lub Grundiga.

>Może posiada ktoś kody, które wprowadza się

>do pilotów uniwersalnych ?

To nic nie da. jak w oryginalnej książeczce od pilota nie ma działających kodów, to nie odpalisz go na żadnym "obcym" kodzie. Nie rozumiesz zasady działania pilota uniwersalnego.

"To nic nie da. jak w oryginalnej książeczce od pilota nie ma działających kodów, to nie odpalisz go na żadnym "obcym" kodzie. Nie rozumiesz zasady działania pilota uniwersalnego."

Widzę, że kolega tworzy jakieś nowe teorie...

Czekam na konkretne wypowiedzi.

rycerz_jedi, 13 Maj 2009, 16:07

>"To nic nie da. jak w oryginalnej książeczce od pilota nie ma działających kodów, to nie odpalisz

>go na żadnym "obcym" kodzie. Nie rozumiesz zasady działania pilota uniwersalnego."

>

>Widzę, że kolega tworzy jakieś nowe teorie...

Taaak? To niby na jakiej zasadzie funkcjonują uniwersalne piloty na kody (ang. preprogrammed, co mówi samo za siebie), co? Powiedz nam jak to rozumiesz, będziemy mieli jasność co wiesz a czego nie wiesz.

Ktos ma chyba zly dzien:P Jak sobie wyobrazasz odsluchy sprzetu uzywanego? PKS i na drugi koniec Polski zeby posluchac wzmaka za 400zl? Od czegos trzeba zaczac. Czesto mozna polegac tylko na opiniach innych uzytkownikow. Do niedawna uznawales wyzsze kilkunastoletnie klocki za ok? Czyby nawrocenie na nowe Nady za 1200zl czy inne kambodze?

Tylko sie nie obrazaj.

Tench, 13 Maj 2009, 16:50

>Ktos ma chyba zly dzien:

No właśnie widzę. Tylko nie wiem czemu masz zły dzień ;-)))

>Jak sobie wyobrazasz odsluchy sprzetu uzywanego? PKS i na drugi koniec

>Polski zeby posluchac wzmaka za 400zl?

Ja zapytałem dlaczego ten wzmacniacz mu się podoba. Nie namawiam na wycieczkę 500km żeby posłuchać wzmacniacza za 400zł, tylko pytam czy słuchał. Bo może np. słuchał u kolegi i dlatego mu się spodobał? NIE CZYTAĆ MIĘDZY WIERSZAMI!

>Od czegos trzeba zaczac. Często mozna polegac tylko na

>opiniach innych uzytkownikow.

Akurat opinii o PM75 jest na forum multum, w tym m.in. moje. Wystarczy ruszyć tyłek i odpalić wyszukiwarkę.

>Do niedawna uznawales wyzsze kilkunastoletnie klocki za ok? Czyby

>nawrocenie na nowe Nady za 1200zl czy inne kambodze?

A gdzie ja napisałem że NADy za 1200 lepsze? No gdzie? NIE CZYTAĆ MIĘDZY WIERSZAMI!!!

Zwracam natomiast uwagę że w przypadku zakupu kilkunastoletniego klocka z niepewnego źródła istnieje spore ryzyko zakupu reanimowanego trupa pochodzącego z niemieckiego śmietnika zamiast klocka w dobrym stanie technicznym.

Jak się z tym nie zgadzasz, to kupuj w ciemno, tylko nie wmawiaj innym że żadne ryzyko nie istnieje.

>Tylko sie nie obrazaj.

Chcesz żebym się nie obrażał? To nie przeinaczaj, nie czytaj między wierszami.

Zadajesz pytania retoryczne. Oboje wiemy ze kolega zapewne tego pm75 nie widzial na zywo jesli nie zdazyl go zakupic. Zamiast pluc jadem mozna grzecznie napisac zeby rozejzal sie za czyms innym, chocby pm68(nie sluchalem) bo Tanoye(nie sluchalem) to kaprysne kolumny.

Oczywiscie to jest czytanie miedzy wierszami ale napisales to w taki sposob ze Twoj post sklania do wyciagania pochopnych wnioskow ale moze mi sie wydaje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesli wygra Ivet to za 2 tygodnie bedziesz mogl kupic za 1500zl w opcji "kup teraz" od bartka usa

Ukryta Zawartość

2. Moj Beresford spisuje sie lepiej.

3. Jesli chcesc to moglbym Ci wyslac zdjecie wnetrzosci mojego ale odkad go mam byl raz naprawiany a nie wiem co robil z nim poprzedni wlasciciel. Kupilem go na ebayu w wizualnie idealnym stanie bez najmniejszej ryski, z pilotem. Poprzedni wlascieciel to nie byl handlarz i odnioslem wrazenie ze z zalem sie z nim rozstawal. Tak wiec nie jest to reanimowany "powypadkowy" egzemlarz.

4. Moj po jakims czasie zaczal waydawac dziwne odglosy, takie ciche szumienie-piszczenie. Przy glosniejszym sluchaniu tego nie bylo slychac i piszczal tylko czasami. Nie wiem czym to bylo spowodowane ale zostalo naprawione.

5. Zmieniac glosnosc moge prawie wszystkimi moimi pilotami. Od telewizora, od kablowki (gdzie przyciski od glosnosci mozna bylo zaprogramowac do wlasnego telewizora), od odtwarzacza multimedialnego Linksysa (strzalka w lewo w menu robi glosniej a OK robi ciszej :-D). Zmieniac zrodla pewnie nie bedziesz potrzebowal skoro sluchasz glownie CD, a wlaczac i wylaczac trzeba i tak przyciskiem bo nie mozna tego zrobic nawet oryginalnym pilotem.

Tench, 13 Maj 2009, 17:48

>Zadajesz pytania retoryczne. Oboje wiemy ze kolega zapewne tego pm75 nie widzial na zywo jesli nie

>zdazyl go zakupic.

Ty wiesz? To fajnie, bo ja nie wiem, i dlatego pytam. Czytac ze zrozumieniem!

>Zamiast pluc jadem

A kto pluje?

>mozna grzecznie napisac zeby rozejzal sie za czyms innym,

A po co? podoba mu się PM75 i ma pewne źródło zakupu, to niech kupuje. Ostrzegam tylko że napalając się zbytnio można trafić nie na wzmacniacz, tylko na trupa. Trzeba uważać. A może to źle że ostrzegam?

>(...) bo Tanoye(nie sluchalem) to kaprysne kolumny.

Tannoye M2 kapryśne? Pierwsze słyszę ;-)))

>Oczywiscie to jest czytanie miedzy wierszami

No, to przynajmniej w tym się zgadzamy.

>ale napisales to w taki sposob ze Twoj post sklania do

>wyciagania pochopnych wnioskow ale moze mi sie wydaje.

Wydaje Ci się.

>

Ukryta Zawartość

>Jesli wygra Ivet to za 2 tygodnie bedziesz mogl kupic za 1500zl w opcji "kup teraz" od bartka usa

Tego można brać pod uwagę. To wzmacniacz młodszy od PM75 i zakupiony w Polsce więc nie pochodzi z niemieckiego złomowiska. Na forum jest gdzieś wątek w którym opisałem jego modyfikacje krok po kroku.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.