Skocz do zawartości
IGNORED

jaki zasilacz do WM8742 eval.. board?

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupilem taką płytkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lojalnie uprzedzam, elektronikiem nie jestem :) niemniej jednak chce tą płytkę jakoś zasilić.

w schemacie podanym wyzej jest napisane ze napiecia sa juz stabilizowane na plytce, mnie to wystarcza.. nie potrzebuje

zewnetrznych zasilaczy, chyba ze SQ slyszalnie sie poprawi, badz wzrosnie bezpieczenstwo ukladu.

Nie mam pojecia jakie kupic trafo, jakie powinno miec parametry ani co z czym i gdzie laczyc.

Albo inaczej, pojecie mam, z tym ze pewnosci za grosz :)

Liczę na Wasze wsparcie.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/52897-jaki-zasilacz-do-wm8742-eval-board/

Gratuluje zakupu i odwagi. :)

Tak jak masz w data cz2 str 23 musisz zapodać +12 i -12volt a to oznacza, że musisz mieć trafo i zasilacz stabilizowany, który daje na wyjściu owe +/- 12 volt i pracuje jako pre-stabilizacja,

staby na płytce zmniejszają te napięcie do wartości wymaganych przez poszczególne układy,

skoro się mało znasz, to idź do sklepiku z elementami i kup taki zasilacz o pradzie po ok 1A (na zwykłych LM317 i 337 wystarczy)i uruchom, ewentualnie kup kit w AVT

UWAGA

płytke Wolfson dostarcza już uruchomioną, więc nie zmieniaj zworek, to zadziała od razu

gratuluję zakupu,

moim skromnym zdaniem Wolfson WM8741 to najciekawszy układ s-d , a WM8742 jeszcze nie słuchałem,

układy te niebawem powinny do mnie zawitać, płytka juz sie robi w zakładzie,

kolega Fikus uruchomił taką samą, jak Ty masz, płytkę i chwalił dzwięk, oczywiście jak to u niego z lampką

Dziękuję serdecznie za przystępnie wyjasniony temat.

A czy mozesz polecic jakis zalasiacz stabilizowany DIY?

Aktualnie chyba trwaja zamowienia na plytki PCB autorstwa forumowicza Bodo_Z, ewentualnie w topicu o wzmacniaczu sluchawkowym tez jest zamowienie na jakas plytke do PSU.

A czy rozsadnym rozwiazaniem byloby kupno zasilacza stabilizowanego np. na allegro?

Mam na mysli cos podobnego jak uzywa sie przy laptopach.

Kupilem plytke wlasnie po lekturze na stronie Pana Fikusa.

W sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mozna zakupic taka plytke z wlutowanym ukladem WM8741. Ja dostalem gratis dodatkowo uklad 8742. Calosc wraz z przesylka to ok. 183euro.

Mila, bardzo profesjonalna obsluga i szybka realizaja. Polecam.

Ukryta Zawartość

Czy w pdf-ie jest gdzieś podana wymagana wydajność zasilacza / prądożerność konstrukcji?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

pr1nce

Zasilacz z wątku o wzmacniaczu słuchawkowym będzie dobry.

Do tego transformator 30-40VA 2x12V i będzie ok.

Nie stosuj zasilaczy do notebooków. Są to przetwornice i raczej się nie nadają do takich celów.

>pr1nce

>W sklepie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mozna zakupic taka plytke z wlutowanym ukladem WM8741. Ja

>dostalem gratis dodatkowo uklad 8742. Calosc wraz z przesylka to ok. 183euro.

>Mila, bardzo profesjonalna obsluga i szybka realizaja. Polecam.

Prawda jest ciut inna :)

WM8742 jest poprostu tańszy o parę funciaków i niebawem całkiem wyprze 41dynkę. I to pomimo tego, że ponoć 42 jest lepsza od 41 , ale to odsłuchy pokarzą,

Cenę 41dynki robiły filtry w niej zastosowane, bo jak pisze sam producent - rdzeń w starszym i tanim WM8740 (kilka funtów) i WM8741 (ponad dwadzieścia funtów) jest zasadniczo taki sam, a filtry są inne, czytaj rozbudowane,

WM8741 to w sumie bardzo drogi przetwornik (ponad sto złotych/szt) dlatego też Wolfson rozpoczął produkcję WM8742 nowszą i tańszą (może w mniejszym rozmiarze technologicznym - to żart z innej dziedziny).

Ukryta Zawartość

@Rick, w takim razie kupię trafo w wersji audio z toroidy.pl 40va/230v/2x12v.

Zastanawiam sie jeszcze jak ewentualnie wyregulowac napiecia podawane przez zasilacz.

Pewnie przydalby sie miernik... :)

@Waldi_06

Masz rację :).

Przegladalem tez ostatnio Twój topic na temat skladanego DACa. Kiedy planujesz uruchomic konstrukcję?

Ja planuje uzywac jak narazie DACa w torze slchawkowym. a Ty?

>pr1nce,

>@Waldi_06

>Masz rację :).

>Przegladalem tez ostatnio Twój topic na temat skladanego DACa. Kiedy planujesz uruchomic

>konstrukcję?

>Ja planuje uzywac jak narazie DACa w torze slchawkowym. a Ty?

Jeżeli 'mój' to PCM 1704 - ten DAC działa, jest wstawiony do CD własnej roboty (są dwa takie u Rick'a i u mnie) i robi za układ referencyjny. Teraz składam analogówkę do niego , a dokładnie czekam na częsci bo się zagapiłem.

Wolfson (mój na SRC4192 i 2xWM8741) siedzi w osobnej obudowie i też gra, czasami.

A jeżeli chodzi Ci o WM8742, to płytki dostanę za miesiąc (tak jest w Merkarze) i będę lutował, a jak zagada to się pochwalę.

Z uwagi na duzy pokój do dyspozycji to słuchawek na razie nie słucham.

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

na 9 stronie podana jest zależnosc napiecia wyjsciowego z zasilacza od napiecia wejsciowego podawanego przez transformator.

dlaczego podają taki wielki spadek napiecia na wyjsciu zasilacza?

mam trafo 2x12v 40va i chce miec na wyjsciu +-12V DC.

Czytam piąty dzień wszelkie informacje na temat budowy zasilaczy, zeby ludziom du.. nie zawracac, kupilem za prawie 100zl trafo w wersji audio, a teraz czytam ze ma za male napiecia na wyjsciu :S

Prosze o wytlumaczenie czy napiecia w tym wypadku to kwestia zastosowanych rezystorow? a jezeli nei to czego. ?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

DAC już działa, pojawił się jednak kolejny problem:

Jak przesyłać dane poprzez jego port USB?

Teoretycznie płytka jest standardowo przystosowana do obsługi USB, jednak Windows nie wykrywa nowego urządzenia. Jest co prawda specyficzny dzwięk podłączanego sprzetu gdy podłaczam kabel usb, jednak na tym się konczy. SCiagnalem ze strony Wolfsona programik WISCE tj.(Wolfson Interactive Setup and Configuration Environment) program do obsługi(?),konfigurowania(?).. m.in tejże płytki.

Program wykrywa DAC, jednak nei da sie, ewentualnie ja nie potrafię.. zaprogramować go tak, aby windows przy każdym podłączeniu urzadzenia wykrywał nowy USB controller.

Nie mam bladego pojęcia jak to uruchomić.

Sciagalem drivery od M-audio Transit (tez dziala na TAS1020B) niestety nic to nie dało.

W foobarze i wszystkich możliwych do niego pluginach nie wykrywa mi nowego Output.

Napisałem do Wolfsona zapytanie, ale narazie cisza.

ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?:)

Czy ten DAC wymaga USB 2.0 i to takiego portu jest podłączony? Czy takie sterowniki od MB masz zainstalowane? Czy pojawia się informacja, że "wystąpił problem z tym urządzeniem"?

niestety... ten dac korzysta z jednego z najlepszych kontrolerów USB TYLKO do programowania softwareowego DACa.. :-/ KU... MA...!

dzwoniłem dzisiaj to Supportu Wolfsona oraz pytałem innego posiadacza tego DACa, odpowiedz w obydwu przypadkach była taka sama. Smuci mnie to niezmiernie.. niemożność wykorzystania potencjału jaki tkwi w TAS1020b.

Zostaje Toslink i Coaxial. Marzenie o Wolfsonowym PC-audio poszło się jeb.. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.