Skocz do zawartości
IGNORED

kto jest lepszym znawcą - >Qubric czy

Marcin-utopia

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uważam, że Qubric

... albo nie, hhf_pm

chociaż... hmmm, w sumie też sobie kiedyś złożyłem kolumny.. i też na tonsilu, ale tylko ze zwrotnicą równoległą - ale co mi tam, też moge być guru na tym forum :)

Dekalog Q-bricka:

Jam jest Q-brick, Wielka Cegła, Pan wszego audiofilskiego stworzenia:

1. Nie będziesz miał "konstruktorów" cudzych przede mną.

2. Nie będziesz pisał do Q-bricka nadaremo.

3. Pamiętaj, abyś cegłę świętą święcił.

4. Czcij Tonsila Świętego swego.

5, 6, 7 - niech ktoś dopisze

8. Nie będziesz mówił fałszywego świadectwa przeciw Bogu Ceglastemu i Tonsilowi Świętemu Polipropylenowemu.

9. Nie pożądaj Tonsila Świętego bliźniego swego.

10. Ani żadnej cegły, która jego jest.

A jacchuj to jachuj i basta - pod kopalnia pijał z Chu-efem i tak się obu od ślunskich wyziewów z pobliskiej koksowni porobiło.

Ty Ch-hf_pm modły masz wznosić co południe klęcząc na dywaniku. Bo "karaboska" cię spotka!

kurwik to jest znany oprocz tonsila z tego , ze to wytrawny socjalistyczny ekonomista, poczytajcie wpisy z dawnych czasow jak jeszcze nosil kolumny w sklepie audio, czysty mlody lenin w poroninie, ubaw po pachy...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

ja właśnie przeczytałem temat, od którego się zaczęło

Może o akustyce pojęcia nie mam, ale brednie, które wypisuje hh na temat materiałów i ocenie membrany po nazwie materiału to jest szczyt.

hhf_pm, 17 Maj 2009, 16:13

>Wykaż, czekam.

co tu wykazywać, napisałeś, że membrana polipropylenowa implikuje takie a takie zachowania (taki miałeś tok myślenia). Tu nie ma już o czym dalej gadać. Materiał jest kijowy, bo ileś tam lat temu membrany polipropylenowe były kijowe. Jakby "polipropylen" mówił cokolwiek o właściwościach mechanicznych.

Nie tacy doktorzy dziś się trudzą, żeby zasymulować na podstawie składu chemicznego i struktury materiału jego właściwości... Słowo "polipropylen" nie mówi tak naprawdę nic.

Wykazałem?

oczywiście że Qubric z tych dwóch jest większym, też znawcą, i nie tylko, niezależnie czy zna się na ekonomii politycznej czy ekonomii socjalizmu czy feudalizmu, to potrafi o tym zajmująco mówić

klasa sama w sobie -> w ogóle nie nadaje się do porównań

wątek ten ma w sobie więc jakąś bezzasadność, contradictio in adjecto i uju muju

bady, 18 Maj 2009, 16:18

Wykazałeś, że taki z ciebie mądrala, jak z Q-bricka.

>napisałeś, że membrana polipropylenowa implikuje takie a takie zachowania

No właśnie. Charakterystyczne dla PP. Czego oczekiwałeś? Że napiszę, że PP zachowuje się jak magnez? Czy jak wypalanka z gliny?

>Materiał jest kijowy, bo ileś tam lat temu membrany polipropylenowe były kijowe.

Napisałem wyraźnie, że membrany z PP były kijowe, ale na tamte czasy starczały. Na dziś są kijowe, więc firmy z nich zrezygnowały, co jest znamienne, bo w audio mało z czego się rezygnuje, raczej wprowadza coś nowego, a stare żyje równolegle. PP zdechło. Istnieje jako zombie u tonsila. Też nie umiesz czytać, jak Q-brick?

>Jakby "polipropylen" mówił cokolwiek o właściwościach mechanicznych.

A nie mówi? A "tytan" - mówi? Albo "szkło" - mówi? A może "plastelina" coś ci mówi?

Znasz takie parametry, jak np. stratność wewnętrzna albo moduł Younga? I co? Mówią cokolwiek o właściwościach mechanicznych materiału? Bo bylejaki fizyk ci powie, że mówią. A są przylepione do danego materiału jak guma pod ławką w szkole.

>Słowo "polipropylen" nie mówi tak naprawdę nic.

Słowo "polipropylen" mówi wszystko o składzie chemicznym, właściwościach fizycznych, strukturze, itd., nawet wyrwane z kontekstu, jak to właśnie zrobiłeś. To jest konkretny związek chemiczny, polimer, opisany na 100000 sposobów. Nie pojmuję, jak ci to może nic nie mówić. Równie dobrze możesz stwierdzić "Słowo "kapcie" nie mówi tak naprawdę nic" i będzie to taka sama prawda.

Wykazałeś?

• Redaktorzy

To jest owszem, konkretny polimer, i jako taki niewiele mówi o składzie wykonanych z jego pomocą membran głośniowych. Całe lata laboratoria pracowały, aby udoskonalić propylen, co by nadawał się lepiej do produkcji membran. Tylko że taki "polipropylen, np. wymieszany z pyłami mineralnymi albo z włóknami, nie jest już tylko związkiem chemicznym, a mieszanką o właściwościach odmiennych od wyjściowych. Takie membrany stosuje dziś Vienna Acoustic (materiał o nazwie XPP), Spendor, Harbeth albo na przykład Dynaudio.

>Słowo "polipropylen" nie mówi tak naprawdę nic.

Słowo "polipropylen" mówi wszystko o składzie chemicznym, właściwościach fizycznych, strukturze, itd., nawet wyrwane z kontekstu, jak to właśnie zrobiłeś. To jest konkretny związek chemiczny, polimer, opisany na 100000 sposobów.

no właśnie podpisałeś się pod tym, że gówno o materiałach wiesz. I na tym poprzestańmy, jak przeczytasz chociaż Ashby'ego, będziesz mógł coś powiedzieć.

Mogę powiedzieć więcej, niż ci się wydaje, mądralo. Mówisz o PP, czy o mieszankach? Zastanów się, bo raczej nie wiesz, o czym mówisz. Polipropylen to konkretny związek, jak politetrafluoroetylen. Polipropylen jest nazwą chemiczną, nie handlową, jak Teflon czy tarflen. Konkretnie opisuje związek chemiczny.

• Redaktorzy

"Gwoli ścisłości: VA nic nie stosuje, bo kupują głośniki od Seasa."

Formuła XPP stosowana była tylko przez (lub dla) VA. Nawet najnowsze modele Vienny mają głośniki z jakiejś wersji polipropylenu, a czy to robi dla nich Seas czy nie, nie ma już znaczenia, bo Seas nie ma już we własnej ofercie głośników polipropylenowych (XP). Tak więc z polipropylenem można obecnie łączyć raczej VA, niż Seasa, niezależnie w jakiej fabryce konkretnie te głośniki wytwarza.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.