Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Onkyo 605

slaw123

Rekomendowane odpowiedzi

To może ja dam uniwersalną radę.

Kolumny nie powinny mieć zbyt ostrej góry bo 605 lubi posyczeć.

Po drugie kolumny powinny mieć pełną, otwartą i wyraźną średnicę bo w tym aspekcie Onkyo się nie popisuje. Basik ampli ma dobry raczej krótki i twardy nie ciągnący się.

Połączenie kolumn o tych cechach z tym ampli to będzie synergia.

I teraz pytanie jakie kolumny spełniają te cechy? Okazuje się ze z pułapu cenowego adekwatnego do ceny amplitunera czyli powiedzmy podłogówki do ok. 2000 dużego wyboru nie będzie.

Jak rok temu dobierałem kolumny to z tych które słuchałem najlepiej wypadło połączenie Onkyo z Mission m34i. Teraz wiem że można lepiej dobrać kolumny ale na razie zadowalam się tym co mam i nie szukam ale stawiałbym na Jamo c605.

Oczywiscie wszystko zależy od budzetu, pokoju, czy podłogówki czy podstawkowe.

O to czy uciagnie kolumny z tego przedziału cenowego bym się raczej nie martwił bo moje Missiony maja minimum impedancji ponizej 4 ohm i ampli nie ma zadnego problemu by je napędzić, można pograć głośno bez problemu, wiadomo powyzej 3/4 skali słychać przester ale to juz jest tak glosno ze w moich 20 metrach nie idzie wyrobić.

Dziekuje za rady, kolega slucha kazdej muzyki w stereo oraz kina domowego . Pokoj 16m. teraz ma podlaczone jakies tonsile ...... same syczenie, po 5 min. sluchania muzyki mialem dosyc, tragedia jak dla mnie !!!!!!Z wczesniejszych doswiadczen kolegow na tym forum tez obstawialem Mission?????? aby kupil po wczesniejszym odsluchu.

Ja mam Dali Ikon 6 cały zestaw i grał z 605 bardzo fajnie. Na początku też myślałem, że wysokie będą zbyt natarczywe ale okazało się, że jak dla mnie super. Przed zakupem porównałem z Missionami, Kefami i Rubikonem wybrałem Dali, i nie żałuje. Co do basu to nie było go za wiele w ikonach z 605 i sub był potrzebny. Teraz po wymianie na 805 w stereo suba już nie używam.

dziekuje za rady, kolega ma budzet okolo 2000zl doradzam mu cos uzywanego za te kwote, on upiera sie przy nowych...?????? nie jest wymagajacym sluchaczem aczkolwiek te zestawienie ktore ma teraz i po odsluchu u mnie ( sprzet jak w o mnie) jest zdegustowany i zwala cala wine na kolumny ktore ma . Ja mu tlumacze ze caly system powinien byc dokladnie dobrany , bo to jest sprzet z niskiej polki i zagra tak jak zagra nie gorzyej tylko inaczej ( chodzi o barwe dzwieku) , sam mam tez no sredniej klasy ale u mnie roznica miedzy jego a moim jet kolosalna. Dobrze dobrany sprzet i okablowanie powinne mu zmienic dzwiek i wyczyscic syczaca gore.I jeszcze jedno upiera sie przy jednym ze jego Onkyo to potega :) i z kazdymi kolumnami sobie poradzi bo ma 100 pare wat na kanal. Tlumacze mu aby jego kolumny mialy wysoka skutecznosc okolo 90db aby ten amplik latwo je wysterowal , bo moim zdaniem z np Proac 125 studio to sobie nie poradzi 86 db. Onkyo jest za slabe tzn wydajnie pradowo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.