Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Pioneer'a A-705R i PD-S904

Thorgal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym się Was poradzić w wyborze kolumn podłogowych. Mam wzmacniacz Pioneer A-705R i CD-Player PD-S904. Maja już kilka lat, ale do tej pory nie mogłem na nie narzekać. Gorzej z kolumnami - aktualnie grają u mnie Diory Astra 5. Kiedyś nie było mnie stac na nic więcej, zresztą kupowałem je do znacznie mniejszego mieszkania. Teraz nadszedł czas na zmianę.

Kolumny mają wupełnić pomieszczenie o powierzchni 28,5 metra kwadratowego. Muzyka, której słucham to w równych częściach jazz, metal, rock progresywny oraz muzyka instrumentalna/klasyczna/poezja śpiewana, a więc szeroki przekrój. Ważne, że muzyka wypełnia nam większa część dnia (jak jesteśmy w domu), dźwięk więc nie powinien być nużący. Najbardziej zależy mi na bogatej scenie i dynamice. Ponieważ mój CD wyostrza nieco wysokie tony wolałbym by kolumny były w tym zakresie stonowane, lub neutralne.

Po przestudiowaniu dostepnej w sieci literatury i wielu opinni wstepnie skłaniam się w kierunku Eposów M22i oraz Chorusów 726/826 Focala. Z tego co sie orientuję wzmacniacz mam mocny, więc powinien sobie z nimi dać radę. Ma ktoś może doświadczenia z tym Pioneer'em? Próbował może z nim których z tych kolumn? A może jakieś inne propozycje w tym zakresie cenowym lub tańsze? Może np. zamiast Eposów M22 wziąść M15.2? Prosze o wszelkie porady, które umożliwia mi udanie się na odsłuch z większą świadomością :)

Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/52961-kolumny-do-pioneera-a-705r-i-pd-s904/

Tu fotki obu tych kolumn.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23776-100004644 1242742938_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiesz, ja się bynajmniej nie upieram przy górnej granicy tej sumy :). Jak posłucham i wyjdzie na to samo (ze wzgledu na wzmacniacz i pomieszczenie) osiagne przy 3 czy 4 kzł to fajnie. Tylko chciałbym wiedzieć czego moge się spodziewac po połączeniu róznych kolumn z moim Pioneer'em. Nie chodziłem dotąd na odsłuchy i nie wiem od czego zacząć, dlatego pytam.

W innym temacie ktos mi napisał, żeby nie łączyć Facali z japońska elektroniką, bo może brzmieć zbyt ostro. I w sumie racja, bo do tej pory miałem dźwiek zbyt rozjasniony i jakby "syntetyczny". Ale w dolnych częstotliwościach jakby mniej.

Trzeba wybrać kolumny nie patrząc czy pasują do Pioneera. Przecież elektronika z czasem zostanie zmieniona skoro jest tyle hajsu na kolumny. Podsumowując po zakupie kolumn Pioneer wyleci w ciągu max pół roku.

Gość

(Konto usunięte)

Thorgal, 21 Maj 2009, 17:01

>Może docelowo, ale na razie mam zamiar kupic tylko kolumny.

>

>Oprócz Eposów i Focali biore też pod uwage RS6 i RS8 oraz Triangle.

>Jakieś sugestie?

przy takim podejściu, brak sugestii

:)

Nie mam pojęcia jaką wydajnośc ma twój pionier, ale kierując się wskazaną muzyką to mogło by to fajnie zagrać (o ile dało by radę napędzić) z Vienna Acoustic Mozart - w połączeniu z kablami Audioquesta przy tej elektronice mogło by to zagrać z fajnym pratem, powietrzem i barwą (chociaż pomnieszczenie dla nich trochęza duże i brzmienie nie będzie tak soczyste jak było by w ok 18-20m kw). Piszę o poprzedniej edycji, nowe podobno są jaśniejsze, nie słuchałem ale możesz to sprawdzić w salonie.

Jeszcze lepsze były by Totem Acoustic Forest (tu też jednak potrzeba prądu) dźwięk troszkę "estradowy" ale dzięki temu w podanym repertuarze jeat naprawdę zabawa. W grę wchodzą jednak tylko używki bo nowe u nas to ok 12-15kzł.

Sprawdziłbym (sam nie słyszałem) jak sam kombinujesz - nowe focale jeśli faktycznie zmieniły estetykę i są wyraźnie ocieplone. Stare chorusy był jasne i jazgotliwe nie polecałbym do tej elektroniki. Podobnie z nowymi Monitor Audio.

Na koniec, jeśli chciałoby ci się ruszyć i podjechać do Krakowa do Sound&Line posłuchałbym Centurionów (zdaje się że nowe kosztują rzeczone 6 kzł) i Guardianów (trochę droższe) (tu też nie wiem jak ten pionek sobie poradzi prądowo, ale wymienione modele nie są trudnym obciążeniem) testy obu modeli znajdziesz na HighFidelity u Pacuły, ale należy się liczyć że od tego czasu mogły pojawić się nowsze wersje. Tak czy owak warto posłuchać. Swego czasu parę osób z forum z entuzjazmem przesiadło się właśnie na Centuriony. Sam zetknąłem się z firmą słuchając u kogoś z Wrocławia Guardianów (w efekcie użytkuję Pretoriany :) aktualnie w wersji excellence - czyli o wiele lepsze brzmienie niż to kóre słuyszał Wojtek Pacuła testując pierwsze Pretoriany na High Fidelity).

• 2 tygodnie później...

@ Thorgal

Miałem swojego czasu A-705R, grał z PD-S901 i podłogówkami Heybrook HB4, łączone dnm reson. W tym zestawieniu był to dobry kompromis jakości do ceny, ale jednak kompromis. Kolumny z przedziału 5-6k z łatwością pokażą pewne mankamenty tego wzmacniacza, szczególnie w odtwarzaniu wysokich tonów - zwróć uwagą na wszelkie syczące głoski - tego nie przeskoczysz, możesz jedynie maskowac, u mnie dnm trochę wycofywał górę a Heybrooki również grają bardziej dołem niż górą więc efekt koncowy był do zjedzenia. Koledzy dobrze radzą - podepniesz zbyt dobre kolumny i pioneer pójdzie w odstawkę. Jeśli masz budzet 6K i wiesz że ani grosza wiecej przez najbliższy rok lub 2 sprzedałbym pionka i zdecydowanie kupił wyższej klasy elektronikę i nieco tańsze zestawy. Pozdrawiam

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety PD-S 904 i PD-S 901 to sa kompletnie inne konstrukcje. 904 syczy i szelesci a 901 gra swietnie w swoim przedziale cenowym. Charakterem brzmienia zbliza sie do topowych modeli. Zreszta produkowany byl do 2001 roku (jako PD 65 Elite).

Dzięki za porady, w sugestii zmiany elektroniki nie jesteście odosobnieni. Być może faktycznie skończy się na zmianie wzmacniacza. Wolałbym jednak zakupić teraz kolumny, które zagrają dobrze z tym co mam, a za rok czy dwa zagrają rewelacyjnie z czymś z wyższej półki. Musze się zastanowić, co zrobiłbym z tymi moimi pionkami, by wygląda na to, ze nie obeszłoby się i bez zmiany źródła? Kupilismy je za ciężko zarobione na zmywaku pieniądze, wbrew wszystkim mamom i ciociom, mamy do nich sentyment, a np. w sypialni nic nie gra... Trzeba pomysleć.

Na razie szukam więc kolumn które zabrzmią z pionkiem, i których za rok, czy dwa nie będe musiał zmieniać jak się zdecyduje na nowszą elektronikę. Coraz bliżej mi do Eposów 22, których dzisiaj słuchałem, ale jeszcze nie na moim wzmaku. Do nich łatwo będzie dobrać klocki.

• 2 miesiące później...

Dobra chłopaki, mieliśta rację. Nie da rady uzyskać dobrego brzemienia na tej elektronice. Im więcej słuchałem, tym mocniej się pogrążałem. Jedynie KEF'y z serii XQ zgrabnie zamaskowały mankamenty tych pionków, ale cena ponad 12 kzł... Postanowiłem kupić kolumny i używana lampę. Uszu nie oszukam.

Za to pionki wędrują do sypialni :) Stąd nowe pytanie - jakie kolumny podstawkowe

(maja zawisnąć na ścianie) nadadzą się do tych klocków? Chodzi mi o coś dobrze dopasowanego do tej elektroniki, odpowiedniego dla 11m2 pomieszczenia i delikatniejszej muzy (w końcu to sypialnia). Cena w zasadzie bez znaczenia, bo jakość elektroniki ogranicza droższe wynalazki.

Gdyby nie metal to polecilbym Tannoy M1 do sypialni nie ma milej grajacych kolumienek w takiej cenie.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

W sypialni raczej metalu słuchał nie będę (żona). W salonie stanie nowy zestaw. A do sypialni powędruje stary, tylko, że siłą rzeczy musze doń kupić mniejsze głośniki. Podstawowym wymaganiem jest, aby dobrze pasowały do tych klocków Pioneera.

Pamiętam jak w krakowskim geant w salonie empiku na stoisku z płytami był wzmak pioneera i CD z tzw talerzykiem , i było to podłączone pod kolumny firmy JPW i tak się jakoś z nimi ładnie ten zestaw zgrywał (a być może z tamtejszą akustyką pomieszczenia ) że normalnie całe pielgrzymki audiofilów tam chodziły i bez przerwy zawracali obsłudze sklepu tyłki żeby pozwolili zapuścić swoje przyniesione ulubione płytki ,aż się kiedyś obsługa wk..wiła i postawili jakiś badziew dla świętego spokoju ;)

Kiedyś patrzyłem z ciekawości czy ta firma istnieje jeszcze w necie ale już tam nic nie było ,ale teraz zerknąłem i znowu jest :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.