Skocz do zawartości
IGNORED

różnica w jakości mp3 z DVD/CD?

szquar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czy będzie jakaś różnica w odsłuchu jeżeli nagram utwór w mp3 w jakości 320kbps na DVD i na CD z zamiarem odtwarzania ich w pianocrafcie e810? Oczywiście zamierzam nagrać kawałki na obu rodzajach płytek i przekonać się czy słyszę różnice, ale chciałbym was zapytać drodzy forumowicze o wasze doświadczenia w tej materii.

Przyznam że jestem dość świeży w tematyce audio i tym bardziej nie znam się na działaniu odtwarzacza mp3 od strony technicznej. Widzi mi się to jednak w ten sposób, tak "na chłopski rozum", że taki odtwarzacz ma swój bufor i zanim odtworzy utwór wczytuje go sobie w całości (lub dużej części), wiec różnicy raczej nie powinno być. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Proszę o nie obrzucanie mnie błotem jeżeli to zapytanie już się pojawiło bądź powinienem je umieścić w innej zakładce. Nie znalazłem nigdzie na forum odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, a użyłem wyszukiwarki:) Jeżeli coś przeoczyłem to proszę po prostu o podanie linku do odpowiedniego tematu.

pzdr

Jest jeszcze kwestia "wytrzymałości" danych. Zwróć uwagę na płyty. Zasada jest prosta do zauważenia: nagraj płytę Audio CD, porysuj ją, posłuchaj. Nagraj MP3 CD, porysuj, posłuchaj. Nagraj DVD MP3, porysuj... U mnie konkluzje są takie, że im gęściej upakowane dane, tym łatwiej je zniszczyć, dlatego najdrobniejsze skazy na płycie CD z muzyką w MP3 odzywały się jako trzaski. W DVD więc może być jeszcze gorzej.

> ashirgo

Wnioskuje z twojej odpowiedzi że najlepiej było by w takim wypadku nagrać utwory zapisane w mp3 jako audio cd? Jakość była by taka samo jak nagranych w mp3 ale występowanie ewentualnych błędów w odczycie spowodowanych uszkodzeniem nośnika było by mniejsze? Dobrze to rozumiem?

Generalnie dbam o płyty jak tylko mogę. Dochodzi tutaj jeszcze jedna sprawa, chociaż nie tak istotna. Taniej wyjdzie nagrać nawet 10 takich samych kopi na dvd niż np. każdy album z osobna na cd jako audio:)

Dzięki wielkie za pomoc.

> barni

Jak pisałem wyżej, chodzi o to że płyty będą odtwarzane w sprzęcie z sygnaturki czyli yamaha pianocraft e810, który to odtwarza zarówno DVD jak i CD. Chodzi mi tylko o to czy mp3 nagrane na płycie DVD będą brzmiały lepiej/gorzej/tak samo jak te same mp3 nagrane na CD.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.